SATA in plaats van IDE 2013-11-04T17:03:25

Internetten vermindert stress bij vrouwen

Videobewerking deel 1: Vakantieherinneringen

SATA in plaats van IDE

SATA in plaats van IDE

Een wat oudere pc die aan een nieuwe harde schijf toe is? Plaats een Sata-controller en kies voor een Sata-schijf. Sata is (nu) de toekomst en biedt voordelen die Ide niet kent.Stap 1[afbeelding0]Even goed kijken naar de Sata-harde schijf. We komen te weten dat dit opslagapparaat aan de specificaties '300 GB' en 'SATA 150' voldoet.

Een wat oudere pc die aan een nieuwe harde schijf toe is? Plaats een Sata-controller en kies voor een Sata-schijf. Sata is (nu) de toekomst en biedt voordelen die Ide niet kent.

Stap 1

[afbeelding0]Even goed kijken naar de Sata-harde schijf. We komen te weten dat dit opslagapparaat aan de specificaties '300 GB' en 'SATA 150' voldoet. Dit betekent dat u - enige rekenvrijheid daargelaten - 300 GB met een maximale doorvoersnelheid van 1,5 GB/seconde kunt verwerken. Die doorvoersnelheid zal de schijf of de alweer wat oudere computer nóóit op de klokken kunnen zetten, maar het is een serieuze stap voorwaarts.

Stap 2

[afbeelding0]De verpakking van de Sata-controller leert ons dat we straks Sata-harde schijven ‘op' een moederbord kunnen zetten dat nu nog slechts Ide ondersteunt. Verder opgemerkt dat deze Sata-controller tevens in staat is om een Raid-opstelling te bouwen en dat betekent dat u kunt ‘mirroren' (op twee harde schijven wordt exact hetzelfde weggeschreven, waardoor er een automatische backup ontstaat: RAID1) of ‘stripen' (twee harde schijven worden als één grote harde schijf ingericht met als gevolg een dubbele opslagcapaciteit en een dubbele toegangssnelheid: RAID0).

Stap 3

[afbeelding0]Dit is de Sata-controller, uitgevoerd als een pci-insteekkaart. Het gaat ons om de twee interne Satainterfaces, waarop we maximaal twee interne harde schijven kunnen aansluiten. U ziet ook nog wat dip-switches waarmee de Sata-controller ‘in hardware' kan worden fijngeregeld, maar deze gebruiken wij nu niet. Is weer wél interessant voor de power-user die ook een externe Sataharde schijf wil aansluiten. Weet u nog? Hot swappable.

Stap 4

[afbeelding0]Als we inzoomen op de controller, dan zien we déze Sata-interface (CON1), die we gaan gebruiken om de nieuwe harde schijf op aan te sluiten. De tweede Sata-interface (links) heeft natuurlijk de typering CON2 meegekregen...

Stap 5

[afbeelding0]Dit zijn de onderdelen die met de Sata-controller worden meegeleverd. Een cd-rom die de benodigde harddisk-driver bevat. Twee verloopkabels die de voeding van de bejaarde computer compatibel maken met de voedingconnector van de Sata-harde schijf. Twee Sata-kabels die heel wat slanker zijn dan de bekende 40-/80-aderige Ide-flatcables.

Stap 6

[afbeelding0]De stroom is van de systeemkast en deze is geopend. Op dit moment zijn er twee Ide-harde schijven op het moederbord aangesloten. Het gaat om relatief kleine harde schijven, die met hun dradenspaghetti meer kastruimte vreten dan ze opslagcapaciteit opleveren.Weg ermee!

Stap 7

[afbeelding0]Dat ruimt op! Van twee 20-GB harde schijven naar één 300-GB harde schijf ... Gezien de inbouwruimte die overblijft zal deze ene harde schijf zijn warmte aanmerkelijk makkelijker kwijt kunnen.

Stap 8

[afbeelding0]Een voordeel van oudere computers is dat er altijd ruim voldoende pci-insteeksloten aanwezig zijn. Moderne moederborden hebben er niet zo veel, maar zijn wél weer voorzien van enorm veel geïntegreerde componenten.

Stap 9

[afbeelding0]De Sata-controller is nu ingebouwd en hoeft nog slechts te worden vastgeschroefd aan de systeemkast. Nu kunnen we de Sata-interfacekabel en de Satavoedingskabel aansluiten, waarna deze vernieuwde computer weer in gebruik kan worden genomen!

Stap 10

[afbeelding0]Fouten maken is niet mogelijk!We bekijken de Sataconnector in close-up en zien dat de Sata-interfacekabel op slechts één manier kan worden aangesloten.

Stap 11

[afbeelding0]We kijken andermaal naar de harde schijf en we zien boven de interfacekabel en eronder de voedingskabel. Meer hoeft u niet te doen.

Stap 12

[afbeelding0]Tot slot nog even een overzichtsplaatje ... Met links in beeld de Sata-harde schijf en met rechts in beeld de Sata-controller. Uiteraard hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om dit moederbord even met perslucht stofvrij te maken; dat scheelt weer wat in de warmteontwikkeling. Poppetje gezien, kastje dicht, stroom erop en starten maar.

Stap 13

[afbeelding0]Nadat de computer opnieuw is gestart, brengt u een bezoek aan de Bios Setup van het moederbord. Hier wordt getoond welke Ide-apparaten op dit moederbord zijn aangesloten. Geheel zoals verwacht, zijn de twee Ide-harde schijven compleet verdwenen. Sterker nog, voor zover dit Bios weet zijn er helemaal geen harde schijven op het moederbord aangesloten!

Stap 14

[afbeelding0]Op zoek naar de optie Boot Sequency, want dan kunnen we bepalen welke boot-apparaten door het BIOS mogen worden gebruikt om op te starten. Een boot-apparaat is namelijk nodig om een besturingssysteem (een installatieprocedure kan ook) te activeren.

Stap 15

[afbeelding0]Op dit moment kunnen we alleen van diskette en cd-rom booten. Een diskette is eventueel te gebruiken om Dos op te starten, maar daar zullen wij geen gebruik van maken; de Windows XP-installatieprocedure staat op cd-rom.

Stap 16

[afbeelding0]We gaan Windows XP installeren ... Als de installatieprocedure van Windows XP wordt gestart, dan kunt u - als dat wordt aangegeven - op functietoets F6 drukken om aan te geven dat u een speciale  harddiskdriver wilt installeren. Dat is nodig omdat de Windows XP-installatieprocedure de Sata-controller niet herkent en dus de Sata-harde schijf niet kan aansturen. Op precies dít moment wordt gevraagd om die speciale harddisk-driver, die u met behulp van een diskette moet aanbieden bij de Windows XP-installatieprocedure.

Stap 17

[afbeelding0]Paniek! Bij de Satacontroller is helemaal geen diskette meegeleverd. Geen paniek! Op de met de Sata-controller meegeleverde cd-rom is gelukkig wel degelijk een harddisk-driver voor Windows XP te vinden.

Stap 18

[afbeelding0]De voor Windows XP benodigde harddisk-driver staat gewoon in een map op de met de Sata-controller meegeleverde cd-rom. Dus? Precies: kopieer de inhoud van die map naar een diskette, en als u dat nog niet gedaan had, gebruikt u gewoon een andere pc: buurman!

Stap 19

[afbeelding0]De Windows XP-installatieprocedure wacht op de benodigde harddisk-driver. Dat moet ook wel, want op dit moment wordt er nog géén opslagapparaat herkend waarop het besturingssysteem zou kunnen worden geïnstalleerd ... Plaats de diskette in het diskettestation en druk op Enter.

Stap 20

[afbeelding0]Vervolgens krijgt u te zien voor welke besturingssystemen de harddisk-driver (die op de diskette) zoal geschikt is. We gaan Windows XP installeren op de Sata-harde schijf en dus is de keuze snel gemaakt. U zult merken dat de Windows XP-installatieprocedure de aangeboden harddisk-driver keurig netjes oppikt en dan wordt het een klein moment tóch nog even spannend! (Iets anders ... Is de harddisk-driver aanvaard? Dan de diskette wegnemen om - straks - bootproblemen te voorkomen.)

Stap 21

[afbeelding0]Het is gelukt, de Sata-controller en de Sata-harde schijf zijn beide door de Windows XP-installatieprocedure herkend. U kunt nu aangeven op welke harde schijf Windows XP moet worden geïnstalleerd en het maakt niet meer uit om wat voor een opslagsysteem het gaat.

Stap 22

[afbeelding0]Met hier nog een allerlaatste keuze voordat Windows XP zal worden geïnstalleerd. We laten het bestandssysteem NTFS grondig op de Sata-harde schijf formatteren en daarna redt de Windows XP-installatieprocedure zichzelf wel!

Stap 23

[afbeelding0]Waarvan akte ... De Windows XP-installatieprocedure gaat - na een automatische herstart - grafisch verder met het opbouwen van het besturingssysteem. We mogen dan ook concluderen dat de Sata-harde schijf keurig netjes is opgepakt door Windows XP. 21Het is gelukt, de Sata-controller en de Sata-harde schijf zijn beide door de Windows XP-installatieprocedure herkend. U kunt nu aangeven op welke harde schijf Windows XP moet worden geïnstalleerd en het maakt niet meer uit om wat voor een opslagsysteem het gaat.

Stap 24

[afbeelding0]En tot slot nog even kijken naar de opgefriste Windows XP-computer. Als we het Apparaatbeheer erbij nemen, dan is te zien dat Windows XP op een Sata-harde schijf is geïnstalleerd.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord