ScanCircle: Uw pc doorgelicht 2013-11-04T15:40:29

Publieke Omroep sloopt cookiemuur

Android-apps op… de pc!

ScanCircle: Uw pc doorgelicht

ScanCircle: Uw pc doorgelicht

Met enige regelmaat licht onze FAQman de pc van een lezer door onder de noemer ‘PC Politie’. Natuurlijk kan hij niet bij iedereen langskomen maar met ScanCircle speelt u zelf voor FAQman.

Sherlock scancircleUw pc kan op heel wat manieren in gevaar komen of kuren gaan vertonen: door onbetrouwbare software, verouderde stuurprogramma’s, niet goed functionerende hardware en ga zo maar door. Er bestaan verschillende programma’s voor het vaststellen van dit soort problemen. Helaas hebt u er vaak meerdere naast elkaar nodig en worden erg oude Windows-versies lang niet altijd ondersteund. Zie daar de voordelen van ScanCircle; een online scanner die een breed scala aan veel voorkomende problemen razendsnel analyseert voor alle Windows-versies vanaf 98.

Nu is het scannen van de pc slechts het halve werk. Het scanrapport moet ook worden geïnterpreteerd zodat we de juiste maatregelen kunnen treffen, want dat doet ScanCircle niet automatisch. We gaan daarom uitgebreid in op de verschillende onderwerpen waar de scanner aandacht aan besteedt.

1. De scan

Het eenvoudigste van het hele proces is de scan zelf. Daarvoor gaan we naar www.scancircle.com/nl. Daar klikken we op de knop Scannen. We moeten nu de scanner downloaden en opslaan in een map naar keuze (ScanCircle_nl.exe, 157 kB). Vervolgens starten we het gedownloade programma. In Vista en hoger geven we uitvoerings-toestemming en als het programma gestart is, klikken we op Scan. Binnen een minuut is ScanCircle klaar en wellicht vraagt uw firewall of het programma met internet mag communiceren. Dat mag. Dat móet zelfs, want in uw browser verschijnt nu de startpagina van het scanrapport (afbeelding 1) in de vorm van een samenvatting.

2. De samenvatting

Hoe de pagina er bij u uitziet en wat voor waarschuwingen u krijgt hangt uiteraard af van uw systeem en de daarin aangetroffen problemen. Onze pc krijgt de score 6 (linksboven). Is dat erg? Niet per se. De totaalscore is namelijk de laagste van de scores op de individuele onderdelen. Bij ons is dat te wijten aan één waarschuwing in de categorie Software over een niet bijgewerkt programma en daar kan een goede reden voor zijn. We komen daar op terug. Merk op dat ScanCircle bij ons aangeeft dat er geen kritieke, maar wel aanbevolen punten zijn gevonden; de software waarover we al schreven.

De samenvatting toont

scores op de onderdelen Computer, Beveiliging, Hardware, Software en Processen. Onderaan zie we de legenda die ons vertelt dat de gevonden kwesties kunnen variëren van Kritiek tot OK.

3. De adviespagina

In de samenvatting zien we heel beknopt via de pictogrammen in de legenda aan welke onderdelen we aandacht moeten besteden. Een uitgebreider rapport krijgen we als we klikken op ‘Toon overzicht en adviezen’ (afbeelding 2). Hierin zien we een aantal details van ons systeem zoals de belangrijkste hardware-gegevens (processor, geheugen, schijfruimte) en informatie over besturingssysteem en beveiliging. Onder dat overzicht vinden we de adviezen van ScanCircle in aflopende urgentie.

Rapportonderdelen zonder pictogram

of met een groen vinkje kunnen we aanklikken om in een popup meer informatie te krijgen. Onderdelen met een ander waarschuwingspictogram geven al informatie als u er met de muis over beweegt. Zo zien we dat op onze test-pc de Windows-update niet automatisch wordt uitgevoerd (een bewuste keuze om de daadwerkelijke installatie van updates handmatig te starten). Overigens geeft ScanCircle dezelfde waarschuwing als Windows-update helemaal uit staat, wat wij toch echt ernstiger vinden.

4. Adviezen verkennen en opvolgen

Het meest urgente onderdeel in ons testrapport (gelukkig niet kritiek) zien we onderaan bij het onderdeel software. Klikken we daar op de link, dan krijgen we meer informatie (die natuurlijk weer afhangt van de aard van het probleem). Het gaat in ons geval om een verouderde (en daarom mogelijk onveilige) Flash-versie terwijl er ook al een nieuwe is geïnstalleerd (afbeelding 3). We zien hier twee minder sterke kanten van ScanCircle: het programma kan de klus niet voor ons uitvoeren en vertelt ons zelfs niet in detail waar (of voor welke browser) deze is geïnstalleerd. Om deze aanbeveling op te volgen, zullen we dus zelf op zoek moeten – in dit geval via Configuratiescherm, Programma’s en Onderdelen waar we de boosdoener makkelijk kunnen verwijderen. Als we dat doen en daarna opnieuw scannen zien we gelijk dat onze pc-score omhoog is gegaan en dat er alleen nog maar optionele adviezen over zijn. Hierop komen we direct terug.

Wie er echt

niet uitkomt, kan via de samenvattings-pagina en de knop ‘Vraag hulp…’ aankloppen bij commerciële helpers – een van de inkomstenbronnen van ScanCircle. Dat betekent overigens niet dat de adviezen van ScanCircle onbetrouwbaar zijn zoals bij sommige nep-scanners die u problemen aanpraten die u niet hebt.

5. Optionele adviezen - software

Nu het enige aanbevolen probleem is verholpen, kunnen we gaan kijken naar de volgende urgentieklasse: de optionele punten. Deze zijn bij ons in vier klassen verdeeld, waarvan de bovenste twee met software updates te maken hebben. Anders dan de hiervoor besproken aanbevolen update van Flash hoeft lang niet elk programma te worden bijgewerkt. In z’n algemeenheid zouden we zelfs zeggen: als het goed werkt, blijf er dan maar vanaf. Alleen als u de nieuwe functies in een nieuwe software-versie wilt benutten of zeker weet dat een nieuwe versie belangrijk is in verband met veiligheid (maar dan zal ScanCircle wel aan de bel trekken!) is een software-update aan te bevelen.

We klikken op

Software updates om de gevonden items weer te geven en kunnen vervolgens op elk programma klikken voor meer informatie. ScanCircle geeft hier netjes een link naar de site van de betreffende softwaremaker.

De categorie ‘Mogelijke software updates’

geeft adviezen waarvan ScanCircle niet zeker weet welke versie u hebt omdat softwaremakers die informatie niet altijd goed aanpassen.

6. Optionele adviezen – vervolg

De rubriek Stuurprogramma updates werkt op dezelfde manier als de rubriek Software. U wordt bij elk onderdeel naar de website van de hardware-fabrikant geleid waar u desgewenst het nieuwste stuurprogramma kunt downloaden. De rubriek Algemene controles bevat mogelijke aandachtspunten. Zo krijgen wij een waarschuwing over vrije schijfruimte – iets wat Windows ook zelf doet.

7. Informatieve punten

De Informatieve Punten zijn nog minder urgent, maar kunnen u wel wijzen op een niet soepel snorrende pc. Vrijwel alle rubrieken in deze categorie kunnen u opmerkzaam maken op software die misschien niet op uw pc thuishoort (afbeelding 4). Onbekende naam? Geen aanvullende informatie? Sterk afwijkend versienummer? Even googlen!

8. Overige technische tabbladen

In het tabblad Hardware vindt u uitgebreide informatie over de componenten van uw systeem. Klikken op een link levert weer details op. Klikt u op het vergrootglas voor een naam, dan wordt u naar de website van de fabrikant gestuurd (mits ScanCircle die kent, anders komt u terecht bij Microsoft). Groene pijltjes duiden op beschikbare stuurprogramma-updates en die komen overeen met de adviezen bij stap 6 en 7.

Het tabblad Software

geeft een overzicht dat lijkt op Windows’ Programma’s en Onderdelen uit het Configuratiescherm, maar dan met meer informatie en een goed inzicht in alle beschikbare updates.

Het tabblad Processen

geeft een gedetailleerde blik op wat er op uw systeem aan software actief is. Ook hier krijgt u weer een duidelijk beeld van beschikbare updates.

9. Registratie

U kunt ScanCircle prima zonder registratie gebruiken om mogelijke pc-problemen op te sporen. Registratie biedt echter een paar belangrijke voordelen. Uw scans worden opgeslagen zodat u ze later nog eens kunt terugzien – handig bij bijvoorbeeld systeemwijzigingen. Ook scant ScanCircle alle opgeslagen rapporten zo nu en dan en kunt u per e-mail gewaarschuwd worden als er kritieke nieuwe inzichten zijn; wel zo veilig.

’t Is natuurlijk geen vervanging voor onze FAQman, maar ScanCircle is beslist een handige adviseur om bij de hand te hebben.

Tekst: Ap de Smits

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 23, jaargang 2013.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord