Schijfcompressie in Windows XP 2013-11-04T17:03:45

Bedien computers op afstand

Intel toont prototype trendy notebook

Schijfcompressie in Windows XP

Schijfcompressie in Windows XP

Gebruikde mogelijkheid van Windows XP om meer ruimte te creëren op uw harde schijf Windows XP kan zonder extra software een gecomprimeerd zip-bestand uitpakken of zelf zo'n bestand maken,maar dat is niet waar we het nu over hebben. Schijfcompressie biedt de mogelijkheid om bestanden op de harde schijf te verkleinen, zonder dat u er verder iets van merkt.

Gebruikde mogelijkheid van Windows XP om meer ruimte te creëren op uw harde schijf Windows XP kan zonder extra software een gecomprimeerd zip-bestand uitpakken of zelf zo'n bestand maken,maar dat is niet waar we het nu over hebben. Schijfcompressie biedt de mogelijkheid om bestanden op de harde schijf te verkleinen, zonder dat u er verder iets van merkt. Daardoor komt er meer ruimte vrij voor uw digitale foto's, mp3-bestanden, enzovoort. Schijfcompressie wordt automatisch gebruikt door het hulpprogramma Schijfopruiming. Maar dat verschijnt alleen als uw schijf bijna vol is en bovendien worden alleen oude bestanden gecomprimeerd. In deze workshop leert u hoe u zelf de gewenste mappen en bestanden comprimeert.

Stap 1

[afbeelding0]Als u een map wilt comprimeren,opent u Deze computer of Windows Verkenner en bladert u naar deze map. Bedenk wel van tevoren wanneer het zin heeft om een map te comprimeren: alleen als die map bestanden bevat die goed gecomprimeerd kunnen worden. Dat zijn bijvoorbeeld Microsoft Office-bestanden, bitmapafbeeldingen of andere bestandstypen die zelf geen compressie gebruiken. Bij een map met jpeg-afbeeldingen,mp3-bestanden of een ander bestandstype dat al is gecomprimeerd,heeft het niet zoveel zin. Kwaad kan het echter niet. Als de map al is gecomprimeerd, wordt de naam in blauwe letters getoond en hoeft u deze map niet meer te comprimeren (zoals de map Overige in afbeelding 1).

Stap 2

[afbeelding0]Klik met de rechtermuisknop op de map en kies Eigenschappen in het snelmenu. In het Eigenschappenvenster ziet u achter Grootte de eigenlijke grootte van de map. Dat is de grootte inclusief alle submappen en de bestanden die daarin zitten. De waarde achter Grootte op schijf kan iets hoger zijn, doordat bestanden niet altijd even efficiënt op de schijf worden geplaatst. Daar gaan we nu verandering in brengen! Klik op de knop Geavanceerd (afbeelding 2) om een volgend dialoogvenster te openen. Als die knop niet beschikbaar is, hebt u pech. Uw station gebruikt dan niet het juiste bestandssysteem om schijfcompressie te kunnen gebruiken (zie kader linksonder).

Stap 3

[afbeelding0]In het dialoogvenster Geavanceerde kenmerken kunt u de compressie inschakelen. Het is niet moeilijk te raden welke optie daarvoor dient: markeer onder de sectie Compressie- en coderingskenmerken het selectievakje Inhoud comprimeren om schijfruimte vrij te maken (afbeelding 3). Klik daarna op OK om het dialoogvenster te sluiten. U keert dan weer terug naar het Eigenschappenvenster voor de map. Er is nog niets veranderd, dat gebeurt pas als u op OK of Toepassen klikt. Klik op Toepassen, zodat het dialoogvenster zichtbaar blijft.

Stap 4

[afbeelding0]Windows xp vraagt nu waarop u de wijziging (het comprimeren) wilt toepassen. Om het meeste profijt van de compressie te hebben, selecteert u het onderste keuzerondje (afbeelding 4) en klikt u op OK. Windows XP comprimeert nu de map(pen) en de bestanden daarin en toont in een dialoogvenster de voortgang (afbeelding 5). Als de map veel bestanden en/of submappen bevat, kan het comprimeren wel even duren.

Stap 5

[afbeelding0]In het eigenschappenvenster van de map ziet u nu achter Grootte op schijf de grootte van de map na het toepassen van schijfcompressie (afbeelding 6). U ziet gemakkelijk hoeveel ruimte u hebt gewonnen: achter Grootte staat nog steeds de grootte van de map zonder compressie. In dit voorbeeld hebben we bijna tien procent ruimte gewonnen, maar bijvoorbeeld met Office-documenten kan dit oplopen tot wel vijftig procent of meer (afbeelding 7). Klik tot slot op OK om het Eigenschappenvenster te sluiten.

Stap 6

[afbeelding0]Afzonderlijke bestanden comprimeert u op dezelfde manier als mappen, via de knop Geavanceerd in het Eigenschappenvenster voor het bestand. Alleen vraagt Windows bij een enkel bestand niet waarop de wijziging moet worden toegepast. Maar het schiet natuurlijk niet echt op als u afzonderlijke bestanden een voor een comprimeert, dus is het praktischer om dit te doen bij mappen.

Stap 7

[afbeelding0]Nadat mappen of bestanden zijn gecomprimeerd, werkt of speelt u gewoon verder met Windows XP. U merkt er niets van, want Windows zorgt op de achtergrond automatisch voor het benaderen van gecomprimeerde mappen of bestanden. Alleen als u een heel trage processor hebt, zou u daar iets van kunnen merken. Meestal zit de processor juist op de harde schijf te wachten. En doordat er minder data van de schijf gelezen hoeft te worden, kan het zelfs zo zijn dat bestanden sneller geopend worden! Verder kunt u de mappen en bestanden gewoon gebruiken zoals u gewend bent, en ze bijvoorbeeld per e-mail doorsturen naar anderen of op een dvd branden. Comprimeer ze!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord