Sneller opmaken in Office 2007 2013-11-04T17:02:36

Rippen voor gevorderden

Verzorg uw eigen drukwerk

Sneller opmaken in Office 2007

Sneller opmaken in Office 2007

Als u Microsoft Office met de muis bedient, legt u soms heel wat meters af. Met de nieuwe miniwerkbalk in Office 2007 hoeft u minder te muizen. Maar wie de miniwerkbalk in de weg vindt zitten, kan hem ook uitschakelen.

Als u Microsoft Office met de muis bedient, legt u soms heel wat meters af. Met de nieuwe miniwerkbalk in Office 2007 hoeft u minder te muizen. Maar wie de miniwerkbalk in de weg vindt zitten, kan hem ook uitschakelen.

Stap 1

De miniwerkbalk verschijnt niet als u tekst alleen met het toetsenbord selecteert; u moet voor het selecteren de muis gebruiken. Klik en sleep over de tekst om een gedeelte daarvan te selecteren of gebruik een andere methode waarbij de muis benut wordt. Zo kunt u bijvoorbeeld ook klikken op het beginpunt voor de selectie, daarna de Shift-toets ingedrukt houden en op het eindpunt klikken. De miniwerkbalk verschijnt in dat geval pas zodra u Shift weer loslaat.

Stap 2

De miniwerkbalk wordt tamelijk doorzichtig weergegeven, zodat hij nauwelijks in de weg zit als u hem niet gebruikt. Wijs de werkbalk met de muis aan om hem duidelijk zichtbaar te maken. Als u de werkbalk niet aanwijst, verdwijnt hij vanzelf zodra u iets anders aanwijst of het toetsenbord gebruikt.

Stap 3

De miniwerkbalk bevat knoppen voor enkele van de meest gebruikte opmaakfuncties. Een groot aantal knoppen van het tabblad Start van het lint, vooral uit de groepen Lettertype en Alinea, vindt u in dezelfde vorm terug op de miniwerkbalk. De enige knop die er anders uitziet is de knop Meer (zie afbeelding), waarmee u stijstijlen toepast of opmaak verwijdert. Een ander verschil bij die knop met de knop op het lint is trouwens dat u geen 'live voorbeeld' krijgt bij het aanwijzen van een stijl. De knoppen op de miniwerkbalk hebben wel allemaal dezelfde uitwerking als de knoppen in het lint. Zolang u de miniwerkbalk blijft aanwijzen, kunt u andere knoppen gebruiken om de opmaak verder aan te passen.

Stap 4

De miniwerkbalk verschijnt niet alleen in Word. Ook in Excel, PowerPoint en Outlook verschijnt de miniwerkbalk nadat u tekst hebt geselecteerd. De miniwerkbalk verschijnt alleen als u die tekst ook echt kunt opmaken. U zult in Outlook bijvoorbeeld geen miniwerkbalk zien als u een tekstfragment selecteert in het leesvenster. Ook als u een nieuw e-mailbericht maakt met de indeling 'Tekst zonder opmaak' blijft de miniwerkbalk wijselijk uit het zicht. Maar in die situaties waarin u de geselecteerde tekst kunt opmaken, zal de miniwerkbalk na het selecteren meteen verschijnen. Op die manier kunt u op het scherm én op uw bureau toch heel wat meters muizen vermijden.

Stap 5

Net als het lint, kunt u de miniwerkbalk niet aanpassen. Maar als u de miniwerkbalk om de een of andere reden wilt uitschakelen, kan dat wel. De mogelijkheid daarvoor is wel een beetje verstopt. Klik op de Microsoft Office-knop en vervolgens op de knop Opties voor Word (of Excel/PowerPoint). In de categorie Populair verwijdert u tot slot het vinkje voor Miniwerkbalk weergeven bij selectie. De instelling geldt alleen voor het desbetreffende programma. Uitschakelen in Outlook gaat net even anders: u moet eerst een nieuw berichtvenster openen zodat de Office-knop zichtbaar is. In het menu van de Officeknop klikt u op de knop Editoropties en daarna verwijdert u weer het vinkje bij de optie. Als u onnodig schuiven met de muis wilt vermijden, vinkt u de optie weer aan.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord