SocialFolders: Backup van uw online data

Webredactie
Door | Workshop |

Enig idee hoeveel bestanden u op allerlei online services hebt geplaatst? En wat als u ze kwijt zou raken? Met SocialFolders kunt u gegevens van populaire diensten veilig backuppen naar uw eigen pc, of ze overhevelen van de ene dienst naar de andere.

SocialFolders: Backup van uw online data

social foldersMet SocialFolders kunt u makkelijk uw foto's van Facebook, uw documenten van Google Docs of andere bestanden die u online hebt staan backuppen op uw computer. Als u zelf nieuwe data in zo’n backupmap plaatst, uploadt SocialFolders die bovendien automatisch naar de juiste online service(s). Bij de gratis versie van SocialFolders bent u beperkt tot tweeduizend bestanden, verdeeld over maximaal drie verschillende services. De premium-versie kent deze beide beperkingen niet, maar kost wel ongeveer 8 euro per jaar.

Installeren & registreren

U kunt de backuptool downloaden op socialfolders.me. Na de eenvoudige installatie moet u zich nog wel even registreren. Daarna komt u op https://socialfolders.me/social_folders/services terecht, waar u op Connect to your first service klikt. Vervolgens kiest u welke diensten u wilt backuppen. U zult de gekozen service wel toestemming moeten geven om informatie door te spelen aan SocialFolders. Als u die toestemming weigert, kan Social Folders uiteraard niet bij uw data komen – en er dus ook geen backup van maken. Meteen daarna bevestigt u met Download all my files.

Backup checken

In principe begint SocialFolders onmiddellijk met het downloaden van uw online gegevens. Klik met uw rechtermuisknop op het pictogram van SocialFolders, in het systeemvak van de Windows-taakbalk. Het contextmenu vertelt u hoeveel procent u hebt gedownload en om hoeveel bestanden het al gaat. Kiest u hier Open SocialFolders, dan wordt de lokale map geopend. Standaard is dat  C:\Users\<gebruikersnaam>\Documents\SocialFolders. Voor elke online service vindt u daar een aparte submap. U kunt de boel verhuizen via de Preferences in het contextmenu, waar u op het tabblad Advanced op Change drukt.

Gegevens aanpassen

Om een extra dienst toe te voegen, opent u opnieuw het contextmenu van SocialFolders en kiest u Connect to my services. Links ziet u dan de knop Add a new service, en de rest van het verhaal kent u. Via de optie Settings kunt u ook per service aangeven wat u al dan niet mee in de backup wilt. Bij Flickr en Facebook geeft u bijvoorbeeld aan welke albums uit uw eigen sets u wilt backuppen, maar het is ook mogelijk om albums van contactpersonen of vrienden toe te voegen. Het aanklikken van de gewenste albums volstaat (waarna ze groen kleuren). Via de link Back to all services, linksboven, keert u terug naar het hoofdmenu. Blijkt het downloaden niet meteen of helemaal niet te gebeuren, dan kunt u dat alsnog forceren. Open alweer het contextmenu en kies deze keer Refresh all my services. In de praktijk blijkt dat wel eens nodig te zijn.

Data uploaden

SocialFolders werkt zoals gezegd ook in omgekeerde richting: bestanden die u zelf in de map SocialFolders op uw computer plaatst, pikt het programma automatisch op en zal het even later ook netjes online zetten. Wel opletten dus dat u daar per ongeluk geen al te gevoelige data neerzet. Blader bijvoorbeeld naar Google Docs\my files. Daarbinnen maakt u een nieuwe submap en naar die submap kopieert u bijvoorbeeld een xls-bestand. Een paar minuten later vindt u datzelfde bestand ook online terug wanneer u zich bij Google Documenten aanmeldt. U kunt via uw lokale SocialFolders-map dus ook gegevens uit de ene service kopiëren naar de andere. Maar wanneer u data verwijdert uit uw lokale map, worden die niet (!) online gewist. En aangezien die data online behouden blijven, zullen ze ook lokaal opnieuw verschijnen bij de volgende synchronisatieronde.

Service stopzetten

Wilt u een bepaalde dienst uit de greep van SocialFolders halen, meld u dan online aan en klik op Disconnect bij de betreffende service. De lokale backup van die service verdwijnt nu eveneens. Is het echter uw bedoeling om de synchronisatieservice van SocialFolders op een bepaald moment stop te zetten, maar wel met behoud van de map SocialFolders, open dan de Preferences in het contextmenu en klik op Unlink this computer op het tabblad My account.

Tekst: Toon Van Daele

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 23, jaargang 2013


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus