© CIDimport

Start uw pc sneller op

Geplaatst: 31 maart 2008 - 19:03

Aangepast: 19 september 2022 - 12:54

Redactie ID.nl

U kent het verschijnsel ongetwijfeld: wanneer u uw pc alweer een tijdje gebruikt en er allerlei programma's op hebt geinstalleerd, duurt het opstarten steeds langer. We gaan eens kijken wat daar werkelijk aan valt te doen. Het almaar trager opstarten van de pc is vaak te wijten aan een flinke hoeveelheid applicaties die bij het starten van Windows worden geladen.

Start uw pc sneller op

U kent het verschijnsel ongetwijfeld: wanneer u uw pc alweer een tijdje gebruikt en er allerlei programma's op hebt geinstalleerd, duurt het opstarten steeds langer. We gaan eens kijken wat daar werkelijk aan valt te doen. Het almaar trager opstarten van de pc is vaak te wijten aan een flinke hoeveelheid applicaties die bij het starten van Windows worden geladen. Het betreft dan bijvoorbeeld hulpprogramma's die controleren op updates of programma's die het programma waar ze bij horen extra mogelijkheden geven. Dat kan nuttig zijn, maar vaak zijn deze programma's niet noodzakelijk en kunt u ze uitschakelen zonder dat dit problemen oplevert. Maar wat kunt u eigenlijk uitschakelen? En hoe doet u dat?

Stap 1: Opstart-items uitschakelen

[afbeelding0]Het opstartproces van Windows is een druk gebeuren. Stuurprogramma's worden geladen, services worden gestart, netwerkverbindingen worden opgebouwd, enzovoort. Er worden daarbij ook allerlei hulpprogramma's in het geheugen geladen, die niet alleen het opstarten van de pc langer laten duren maar die na het opstarten actief blijven en daarbij geheugenruimte en processortijd in beslag nemen. Veel applicaties uit die laatste categorie zijn niet per se noodzakelijk en kunnen dus uitgeschakeld worden zonder dat dit problemen geeft. Zo zijn er hulpprogramma's die bij elke opstart controleren of er updates voor een bepaald programma zijn. In de meeste gevallen is het echter voldoende om hier maar een keer per maand op te controleren. Zo'n proces kunt u dus gerust uitschakelen, waardoor het opstarten van de pc minder tijd in beslag neemt. Bovendien leggen deze programma's na het opstarten dan geen beslag op het systeemvermogen, waardoor de prestaties van de pc verbeteren. Om te zien welke programma's er samen met Windows starten, gaat u naar Start, Uitvoeren. In Windows Vista gebruikt u de Windows-toets + R om het venster Uitvoeren tevoorschijn te halen. Nu typt u msconfig in het invoervak en vervolgens klikt u op OK. Hierdoor opent het Hulpprogramma voor systeemconfiguratie. Onder het tabblad Opstarten treft u een lijst aan met vaak nogal cryptische benamingen van de opstartitems (afbeelding 1).

Stap 2: Welke applicaties wel opstarten?

[afbeelding0]Soms is te zien om welk programma het gaat, terwijl dat in andere gevallen niet direct duidelijk zal zijn. Waar zo'n applicatie voor dient en of u deze kunt uitschakelen zoekt u op op deze pagina. Hier voert u de naam in van het bewuste programma en vervolgens krijgt u te zien waar het in dat geval om gaat. Afbeelding 2 toont als voorbeeld het opstart-item cpqset. Uit de omschrijving blijkt dat het in dit geval gaat om een hulpprogramma dat door laptops van het merk HP wordt gebruikt. Onder Status vindt u bovendien een advies in de vorm van een code. Op dezelfde pagina vindt u de overige codes die hier gebruikt kunnen worden: Y = Nuttig programma. Kan maar beter ingeschakeld blijven. N = Onnodig programma. Kan beter uitgeschakeld en handmatig uitgevoerd worden. U = Hiervan mag u zelf bepalen of u het wel of niet wilt laten opstarten. X = NOOIT ingeschakeld laten - hierbij gaat het om foute software. ? = Onbekend opstart-item. Cpqset heeft de code N en hieruit blijkt dat de applicatie in dit geval overbodig is. U kunt deze dus uitschakelen. Dat doet u door het vinkje voor het item weg te halen. Op dezelfde manier loopt u alle opstartitems na die u op het tabblad Opstarten aantreft. Aan de hand van de bovenstaande codering bepaalt u dan of u het betreffende item uitschakelt of niet. Bent u hiermee klaar dan klikt u op Toepassen. Vervolgens gaat u naar het tabblad Algemeen.

Stap 3: Selectief opstarten

[afbeelding0]Standaard zal daar onder Type opstartprocedure de optie Normaal opstarten zijn aangevinkt. Dit dient u te veranderen in Selectief opstarten om te voorkomen dat bij een volgende opstart alles wat u hebt uitgeschakeld weer ingeschakeld wordt (afbeelding 3). Klik tenslotte op OK. Afhankelijk van het aantal opstartitems dat u hebt uitgeschakeld merkt u bij een volgende systeemstart dat het opstartproces sneller verloopt. Overigens verschijnt er een waarschuwingsvenster, de eerste keer dat u de pc opnieuw start na het aanbrengen van  wijzigingen met hulp van msconfig. Vink in dat venster aan dat deze waarschuwing in het vervolg niet meer getoond dient te worden en klik op OK. Hierna zult u deze melding niet meer te zien krijgen totdat u weer zaken in de systeemconfiguratie verandert.

Stap 4: Service uitschakelen?

[afbeelding0]Bij het opstarten van de pc worden naast de hiervoor besproken programma's ook hulpprogramma's geladen: de zogeheten 'services'. In Windows XP en Windows Vista gaat het hierbij soms om tientallen kleine applicaties die veelal noodzakelijk zijn maar niet altijd. Om het opstarten van de pc te  versnellen wordt vaak aangeraden bepaalde services uit te schakelen. Niet doen! In de praktijk blijkt dit het opstarten namelijk nauwelijks te versnellen. De gemiddelde tijdwinst is hierbij ongeveer één seconde per uitgeschakelde service. Bovendien belasten deze services het systeem nauwelijks en kan het uitschakelen van bepaalde services voor grote problemen zorgen. Dit komt doordat deze hulpprogramma's vaak niet op zichzelf staan, maar voor hun werking van andere services afhankelijk zijn. En zo kan het gebeuren dat u een service uitschakelt die u op zich niet nodig hebt, maar waar een andere service - die u wél nodig hebt - van afhankelijk is. Die laatste service kan dan ook niet starten, waardoor u in de problemen komt. Afbeelding 4 toont als voorbeeld enkele van de services die afhankelijk zijn van de zeer belangrijke service Remote Procedure Call.

Stap 5: Gewoon standaard

Aangezien het opstarten van services dus nauwelijks van invloed is op de opstarttijd van het systeem en ze het systeem ook nauwelijks belasten, terwijl het uitschakelen ervan voor grote problemen kan zorgen, adviseren wij om services op de standaardinstellingen te laten staan die Microsoft heeft bepaald. Het is overigens ook een wijdverbreid misverstand dat bepaalde services uitgeschakeld moeten worden om de veiligheid van het systeem te verbeteren. Dit wordt onder andere over de services Remote Registry en Telnet nogal eens beweerd. Ook deze services kunt u met een gerust hart op de standaardinstellingen laten staan. De enige gegronde reden om een service uit te schakelen is wanneer deze problemen veroorzaakt. Zo kan de service DNS Client er in bepaalde gevallen voor zorgen dat het maken van de netwerkverbindingen erg lang duurt. Deze service staat standaard op het opstarttype Automatisch. Aangezien er geen andere services van deze service afhankelijk zijn, kunt u deze uitschakelen als dit probleem zich voor doet. Het opstarttype van een service kan Automatisch, Handmatig of Uitgeschakeld zijn. Wanneer een service op Automatisch staat zal hij in de meeste gevallen mee starten met de pc. Een service die op Handmatig staat, start over het algemeen pas als een programma of andere service deze nodig heeft. Services die op Uitgeschakeld staan, kunnen niet gestart worden. Om het  opstarttype van een service te veranderen gaat u in Windows XP naar Start, Instellingen, Configuratiescherm, Prestaties en onderhoud, Systeembeheer, Services. Het venster Services zal nu openen. In Windows Vista bereikt u dit venster via Start, Configuratiescherm, Systeem en onderhoud, Services. Daar klikt u met uw rechtermuisknop op de betreffende service en vervolgens kiest u Eigenschappen. Op het tabblad Algemeen van het venster Eigenschappen wijzigt u het opstarttype. Betreft het een service die op dat moment actief is dan klikt u alvorens dit te doen op de knop Stoppen waarmee u het proces beëindigt. We willen echter nogmaals benadrukken dat u het opstarttype van een service alleen moet wijzigen als deze problemen veroorzaakt. Houd in alle andere gevallen gewoon de standaardinstellingen van Windows aan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten