Synchroniseren met SyncBack 2013-11-04T17:03:21

Tweede Paasdag: Picasa Easter Egg

Gratis DOT TK-domeinen nu zonder advertenties

Synchroniseren met SyncBack

Synchroniseren met SyncBack

Wie op twee (of meer) computers werkt, weet hoe lastig het kan zijn om steeds de laatste versie van belangrijke bestanden op beide pc's te hebben. Gelukkig is er software die u tijd en moeite bespaart. Wij togen aan de slag met SyncBack. Om bestanden rechtstreeks over te zetten tussen uw pc's, moeten ze deel uitmaken van een thuisnetwerk.

Wie op twee (of meer) computers werkt, weet hoe lastig het kan zijn om steeds de laatste versie van belangrijke bestanden op beide pc's te hebben. Gelukkig is er software die u tijd en moeite bespaart. Wij togen aan de slag met SyncBack. Om bestanden rechtstreeks over te zetten tussen uw pc's, moeten ze deel uitmaken van een thuisnetwerk. U kunt ook een usb-stick als tussenstap gebruiken, maar dat is erg omslachtig. Deze workshop veronderstelt dat uw pc's elkaar in het netwerk kunnen 'zien' en dat mappen gedeeld zijn. Als dat nog niet zo is, moet u op zoek gaan naar een van de vele workshops over thuisnetwerken bouwen die ooit zijn verschenen in Computer Idee. Het programma SyncBack is geschikt voor zowel synchronisatie als backups maken. Bij synchronisatie wordt de inhoud van twee mappen hetzelfde gehouden. Als u op de ene pc een bestand aanpast of verwijdert, gebeurt dat ook op de andere pc. Een backup is eenrichtingsverkeer: u kopieert bestanden naar een andere pc of bijvoorbeeld naar een externe harde schijf. De bron en het doel bij synchronisatie of backups kiest u in SyncBack helemaal zelf. U kunt met SyncBack ook een map op uw pc synchroniseren met een mp3-speler of een backup maken naar een ftplocatie (externe harde schijf via ethernet verbonden met router verbonden).

Stap 1

[afbeelding0]Ga naar deze pagina. Blader een eind naar beneden en klik onder de Hollandse driekleur en het kopje Dutch op DOWNLOAD. Pak het zip-bestand na het downloaden uit en start het installatiebestand. De installatie wijst zichzelf. Als u de knop Voltooien ziet, moet u even alle vakjes leegmaken  voordat u op die knop klikt. SyncBack is nu geïnstalleerd.

Stap 2

[afbeelding0]De mappen die u wilt synchroniseren, moeten zijn gedeeld en er moet in geschreven kunnen worden via het netwerk. Als dit nog niet het geval is, rechtsklikt u op de map en kiest u Delen en beveiliging. Markeer onder Delen en beveiliging beide selectievakjes. Stel dat u de favorieten van Internet Explorer op een pc en op een laptop wilt synchroniseren. Dan moet u op beide pc's de map 'C:\Documents and settings\Gebruikersnaam\Favorieten' delen. Gebruikersnaam moet u daarbij vervangen door uw naam in het Startmenu van Windows XP.

Stap 3

[afbeelding0]Start SyncBack en klik op Ja om meteen uw eerste profiel te maken. Zo'n profiel bevat alle instellingen voor een synchronisatie of backup. Selecteer de optie Synchronisatie en klik op OK. Typ daarna een naam voor het profiel en klik op OK. U ziet nu het dialoogvenster waarin u de eigenlijke instellingen kunt opgeven, met in de titelbalk de opgegeven naam voor het profiel. Standaard is onder Ik wil graag ... reeds de juiste optie geselecteerd voor het identiek houden van twee mappen. Het eerste wat u moet doen is de Bron opgeven. Klik op het knopje met de map, rechtsboven.

Stap 4

[afbeelding0]Kies de gewenste map in het dialoogvenster Map selecteren en klik op OK. U kunt de map op deze pc selecteren onder Deze computer of onder Mijn netwerklocaties. Klik nu op het knopje voor Doel en kies de map op de andere pc. De map op de andere pc selecteert u onder Mijn netwerklocaties. Die pc moet wel aan staan om het profiel te maken en te testen. Kijk eventueel onder Volledig netwerk als de gedeelde map nog niet automatisch is gevonden. Nadat Bron en Doel zijn ingesteld , klikt u op OK om het profiel te bewaren.

Stap 5

[afbeelding0]SyncBack vraagt nu of u direct een simulatie wilt uitvoeren. Klik op Ja om het profiel te testen. U krijgt dan een overzicht van de verschillen tussen de twee mappen. Zo kunt u testen wat er gebeurt als u de synchronisatie nu zou uitvoeren. Klik op Doorgaan Simulatie om verder te gaan. U kunt profielen ook achteraf testen. Daarvoor selecteert u het profiel in het programmavenster van SyncBack en kiest u in het menu Taak de optie Gesimuleerd uitvoeren.

Stap 6

[afbeelding0]6Nu moet u ervoor zorgen dat dit profiel geregeld automatisch wordt uitgevoerd. U kunt dat  bijvoorbeeld laten doen bij het opstarten van Windows. Een woord vooraf: taken inplannen kan normaliter alleen als u een wachtwoord hebt ingesteld voor uw gebruikersaccount. Deze beperking kunt u opheffen, maar veiliger is het om een wachtwoord in te stellen. Klik met de rechtermuisknop op het profiel en kies Planning. Klik op Ja en geef vervolgens via de knop Ja of Nee aan of u de beperking op lege wachtwoorden wilt opheffen. Klik op OK voor het instellingenvenster.

Stap 7

[afbeelding0]Als uw gebruikersaccount een wachtwoord heeft, klikt u eerst op het tabblad Taken op de knop  wachtwoord instellen en voert u daar het wachtwoord in. Op het tabblad Schema stelt u in op welke momenten de synchronisatie moet worden uitgevoerd, zoals Bij aanmelden of Bij opstarten. Aanvullende opties geeft u op op het tabblad Instellingen. Wilt u meer informatie over wat een bepaalde instelling doet? Klik dan op het vraagteken in de titelbalk van het venster en daarna op de instelling. Klik op OK als alles naar wens is ingesteld.

Stap 8

[afbeelding0]Synchroniseren van mappen met een andere computer werkt natuurlijk alleen als beide computers aan staan. Om te voorkomen dat u steeds foutmeldingen krijgt als dat niet het geval is, moet u de geavanceerde instellingen aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op het profiel en kies Wijzig. Klik op de knop Expert voor uitgebreidere instellingen. Op alle tabbladen die dan beschikbaar zijn, kunt u 1001-zaken instellen, maar het gaat ons nu om het onderdrukken van foutmeldingen. Klik daarvoor op de tab Div. en maak onder Log Bestand het bovenste vakje leeg. De taak wordt nu uitgevoerd als beide computers ingeschakeld zijn, maar als de andere computer uit staat wordt u niet lastig gevallen door meldingen. Om zelf op een willekeurig moment het log te bekijken, klikt u met de rechtermuisknop op het profiel (zie Stap 7) en kiest u Bekijk Log.

Stap 9

[afbeelding0]In mappen die u synchroniseert, kunt u niet zomaar bestanden verwijderen. Bij het synchroniseren wordt een bestand dat u uit de bron hebt verwijderd, namelijk weer teruggezet vanuit het doel en omgekeerd. Bij het voorbeeldprofiel zou u een Favoriet dus niet permanent kunnen verwijderen. Het grote voordeel van synchroniseren is dus dat u bestanden op twee locaties kunt toevoegen óf bewerken en er na synchronisatie op beide locaties over beschikt. Als u per se bestanden wilt verwijderen, moet u dat - tussen twee synchronisaties in - op beide locaties doen. Het kan simpeler, maar dan moet u telkens dezelfde pc als 'hoofdlocatie' hanteren. Eventueel kunt u  bijvoorbeeld de Bron als hoofdlocatie gebruiken en instellen dat bestanden die daaruit worden verwijderd ook uit het Doel worden verwijderd. Ga daarvoor naar het tabblad Uitgebreid. Selecteer het keuzerondje Verwijder bestand uit doel. Klik op OK om dit te bevestigen. Besef  hierbij goed wat u als Bron en als Doel hebt ingesteld, zodat u niet in de verkeerde richting verwijderingen overneemt!

Stap 10

[afbeelding0]SyncBack biedt nog meer mogelijkheden, bijvoorbeeld synchronisatie of backup naar een ftp-server, compressie van bestanden bij het maken van een backup en filteren op bepaalde bestanden of mappen. Handig is ook dat u twee of meer profielen combineert tot een groep. Klik op de knop Nieuw, selecteer de optie Groep en klik op OK. Voeg vervolgens de gewenste profielen toe aan de groep door ze van het vak linksonder naar het vak rechtsonder te verplaatsen. Voor de complete groep kunt u een planning instellen.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord