Tails: Overal Veilig online 2013-11-04T15:35:53

CPU-Z voor android

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!

Tails: Overal Veilig online

Tails: Overal Veilig online

Die handige computer in het hotel of dat internetcafé is wellicht niet bepaald veilig. Dat kan bij thuiskomst tot vervelende verrassingen als geplunderde bankrekeningen of gehackte mailaccounts leiden. Om overal veilig online te gaan is ofwel een eigen (goed beveiligde) notebook of tablet noodzakelijk ofwel het handige hulpje Tails.

tails-wosTails is een compleet op Linux gebaseerd besturingssysteem dat u start van een cd-rom of usb-stick. De meest universele oplossing is de aloude cd-rom. U downloadt de meest recente versie van Tails geheel kosteloos vanaf https://tails.boum.org/download/index.en.html. Na het downloaden van het iso-bestand kunt u dit vervolgens met uw cd-brandpakket op een cd-rom branden.

Inloggen met extra opties

U stopt de net gemaakte Tails-schijf in de cd/dvd-speler van een computer om deze vervolgens in te schakelen of opnieuw te starten. Als het goed is start het systeem nu van de cd-rom. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het wellicht noodzakelijk om een bios-instelling aan te passen waarbij de opstartvolgorde wordt aangepast. Start Tails eenmaal, dan krijgt u na even wachten een inlogscherm te zien. Klik hier op de knop Yes onder de vraag More options en daarna op de knop Forward.

XP-vermomming

De wachtwoordvelden kunt u leeg laten, want ze kunnen toch niet bewaard worden op de cd-rom. Alvast het eerste voordeel van Tails: er kan nooit iets aangepast worden op de startschijf, wat virussen en andere stiekeme achterdeurtjes voorkomt. Om niet al te veel op te vallen in de ruimte waarin u zit te werken, is het handig om de optie Activate Microsoft Windows XP Camouflage in te schakelen. Klik dan op Login en zo op het eerste gezicht ziet het er voor iedereen uit alsof u op een doodnormale XP-machine aan het werk bent.

Tor

Standaard wordt op het ‘Windows’-bureaublad alvast een browservenster geopend. Het betreft hier Iceweasel die bovendien volledig geconfigureerd is voor Tor. Via dat netwerk is het onmogelijk om voor de website die u bezoekt uw oorpronkelijke ip-adres te achterhalen. Wellicht nog belangrijker is het feit dat het dataverkeer tussen begin- en eindpunt geheel versleuteld is. In het internetcafé kan dus ook de eigenaar nooit meelezen met gegevens die u ontvangt en verzendt! Voor de rest werkt Icesweasel net als elke andere browser; ofwel u tikt in de adresbalk het adres in dat u wilt bezoeken en doet uw ding.

Veiliger, maar wel blijven opletten

Op deze manier is het mogelijk om veilig gebruik te maken van bijvoorbeeld webmail of in geval van nood zelfs internetbankieren. Toch zouden we niet willen adviseren Tails daar dagelijks voor te gebruiken. Doordat u steeds weer een ander ip-adres krijgt toegewezen na elke start van Tails, bestaat het risico dat uw bank u wat verdacht begint te vinden. Zo zit u het ene moment virtueel in Zweden en een uurtje later ineens in Puerto Rico. Gebruik Tails dus met beleid, ook al is het een heel stuk veiliger dan welke openbare pc ook.

Meer

Tails bevat verder nog een scala aan andere tools en handige hulpjes, zelfs aan een fotobewerker is gedacht. Praktisch als u even snel een fotootje wilt verkleinen alvorens het te mailen, bijvoorbeeld. Ook OpenOffice staat klaar voor gebruik. Tails kan geen bestanden bewaren, wilt u dat wel dan dient u gebruik te maken van bijvoorbeeld een online opslagdienst.

Tekst: Ronald Smit

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 3, jaargang 2013.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord