Tekst aan het lijntje houden

© CIDimport

Tekst aan het lijntje houden

Geplaatst: 18 juli 2008 - 07:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 18:13

Redactie ID.nl

Writer van OpenOffice.org biedt sierletters zoals u die ook wel kent van Word. Maar Writer kent nog meer trucs met tekst. U kunt tekst ook langs (onzichtbare) lijnen en randen van figuren laten lopen. Zo maakt u uitnodigingen en kaarten nog mooier.Stap 1[afbeelding0]In OpenOffice.org versie 2 moet u dit teksteffect eerst tevoorschijn halen.

Writer van OpenOffice.org biedt sierletters zoals u die ook wel kent van Word. Maar Writer kent nog meer trucs met tekst. U kunt tekst ook langs (onzichtbare) lijnen en randen van figuren laten lopen. Zo maakt u uitnodigingen en kaarten nog mooier.

Stap 1

[afbeelding0]In OpenOffice.org versie 2 moet u dit teksteffect eerst tevoorschijn halen. Dat hoeft u gelukkig maar eenmaal te doen, daarna blijft-ie beschikbaar. In versie 1 is de functie standaard al zichtbaar in het menu Opmaak (afbeelding) en kunt u meteen beginnen met stap 4. Hebt u het gratis OpenOffice.org nog niet? Download dan vooral versie 2, want die biedt veel verbeteringen, bijvoorbeeld bij het werken met Microsoft Office-bestanden.

Stap 2

[afbeelding0]Start in OpenOffice.org de applicatie Writer, klik in het menu Beeld op Werkbalken en daarna op Aanpassen. Ga naar het tabblad Menu's en selecteer in de keuzelijst Menu het menu waarin de functie moet komen. Kies Opmaak en klik op de knop Toevoegen.

Stap 3

[afbeelding0]Klik in het dialoogvenster Opdrachten toevoegen op de gewenste categorie en selecteer daarna in het lijstvak Opdrachten de gewenste opdracht. De gezochte functie Fontwork vindt u in de categorie Opmaak. Klik op Toevoegen en daarna op Sluiten. Pas de positie van de opdracht binnen het menu eventueel nog aan door te klikken op de pijlknoppen (zie afbeelding 1). Klik tot slot op OK.

Stap 4

[afbeelding0]Maak nu de lijn of figuur waar u tekst langs wilt laten lopen. Klik in het menu Beeld op Werkbalk en vervolgens op Tekening. Onder in het scherm verschijnt een werkbalk voor het tekenen van rechthoeken, ellipsen en andere figuren. Als voorbeeld klikken we op het pijltje naast de knop Basisvormen om er een Afgerond vierkant te kiezen. Klik en sleep in het document om de figuur te tekenen.

Stap 5

[afbeelding0]Dubbelklik op de figuur die u hebt getekend, zodat de knipperende tekstaanwijzer verschijnt. U kunt dan tekst typen en aan de figuur toevoegen. Met de werkbalk die nu boven in het scherm zichtbaar is, maakt u de tekst op. Gebruik eerst de knop Alles selecteren om de opmaak op de hele tekst toe te passen. Als de tekst naar wens is, klikt u ergens op de figuur en vervolgens kiest u FontWork in het menu Opmaak. Het dialoogvenster FontWork verschijnt dan en u kunt gaan toveren met de tekst.

Stap 6

[afbeelding0]Klik op de knop Draaien of een van de drie knoppen rechts daarvan om de tekst op verschillende manieren langs de rand te laten lopen. Met de knoppen op de volgende rij lijnt u de tekst uit. Klik op de knop Looprichting links op deze rij om de tekst omgekeerd te laten lopen. Als u instellingen aanpast, ziet u links meteen het resultaat.

Stap 7

[afbeelding0]Probeer ook alle knoppen die u hieronder aantreft. Daarmee past u bijvoorbeeld de afstand tussen rand en tekst aan, laat u de tekst langs de rand verspringen of voegt u een schaduw toe. Experimenteer gerust, u kunt altijd nog stappen terug gaan met de toetsencombinatie Ctrl + Z of de knop Ongedaan maken. Wilt u de lijn of figuur waar de tekst langs loopt onzichtbaar maken? Klik dan op de knop Contour.

Stap 8

[afbeelding0]Als u de hele lengte van de lijn wilt benutten voor de tekst, gebruikt u de knop Tekstgrootte automatisch aanpassen. De letters worden dan automatisch groter of kleiner gemaakt. Een handig truc hierbij is het toevoegen van extra spaties om de leesbaarheid te verbeteren. Dubbelklik op de figuur, dan kunt u de tekst weer bewerken en spaties toevoegen. Die spaties zijn sowieso handig om letters/woorden precies op de plaats te krijgen waar u ze wilt hebben. In combinatie met een figuur als de Vrij-handlijn kan dat resultaten opleveren zoals in figuur 8. Experimenteer zelf en gebruik FontWork gepast om uw uitnodigingen en andere documenten mooier te maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten