Toetsenbordsluiproute in Word 2013-11-04T17:03:47

Sony komt met buigbaar scherm

Maak een hardwareprofiel

Toetsenbordsluiproute in Word

Toetsenbordsluiproute in Word

Microsoft Words toetsenbordcommando's zo aanpassen dat ze voldoen aan uw wensen. Net als bij de meeste Windows-applicaties zit de absolute macht over Word verscholen in een reeks muisklikken en toetsenbordacties tijdens het werken aan een document.

Microsoft Words toetsenbordcommando's zo aanpassen dat ze voldoen aan uw wensen. Net als bij de meeste Windows-applicaties zit de absolute macht over Word verscholen in een reeks muisklikken en toetsenbordacties tijdens het werken aan een document. Hoewel u het wellicht gemakkelijk vindt om tekst met muisklikken te selecteren en verplaatsen, is zo'n actie minder efficiënt dan wanneer u toetsenbordcombinaties gebruikt. Het lastige aan die combinaties is echter dat ze niet altijd even intuïtief zijn. Welnu, daar is vrij eenvoudig iets aan te doen. In deze workshop leggen we de meest gangbare toetsenbordcombinaties bloot en laten u zien hoe u ze wijzigt.

Stap 1

[afbeelding0]We beginnen met het herhalen van een paar handige sneltoetsen. (Heeft uw geheugen geen opfrisbeurt nodig, ga dan door naar Stap 2.) De snelste weg om een lijst met alle gangbare sneltoetsen op te roepen, is via het helpsysteem van Word (te vinden onder het Help-menu, en dan Microsoft Word - of druk op F1). Zoek  vervolgens naar Sneltoets. Het zal u niet verbazen dat de combinaties Ctrl + B (bold = vet), Ctrl + I (italic = cursief ) en Ctrl+U (underlined = onderstreept) populair zijn. Ook geliefd zijn Ctrl + C (copy) en Ctrl + V (paste).

Stap 2

[afbeelding0]Staat er een Worddocument open? Ga naar Extra en kies Aanpassen. Wanneer het dialoogvenster verschijnt, opent u het tabblad Opdrachten (of, om bij sneltoetsen te blijven, kies voor Alt + D). Klik nu op de knop Toetsenbord (of gebruik de combinatie Alt + S). 

Stap 3

[afbeelding0]Als het goed is, bent u zojuist getrakteerd op het dialoogvenster van Toetsenbord aanpassen. Dit is de plek waar u sneltoetsen koppelt aan zo'n beetje alle Word-commando's en waar u wijzigingen aanbrengt aan bestaande sneltoetsen. We raden u aan om even de tijd te nemen en te wennen aan de verschillende dialoogaspecten die mogelijk zijn. De linker sectie, met als kop Categorieën, toont logische  commandogroepen (Bestand, Bewerken, Beeld, etc.), terwijl in de rechter sectie een lijst met mogelijke, afzonderlijke acties is terug te vinden. Onder Gebruikte toetsen leest u de sneltoets die is verbonden met de geselecteerde opdracht. Klikt u eens op een willekeurige commando om erachter te komen of er ook een sneltoets voor actief is.

Stap 4

[afbeelding0]Om in deze workshop een voorbeeld te hebben doen we even of u uitermate ongelukkig bent met de  sneltoetscombinaties voor de opties Ongedaan maken en Herhalen typen (respectievelijk Ctrl + Z en Ctrl + Y). We geven deze twee opties 'zelfbedachte' combinaties van twee toetsen: het logischer Alt + O voor zijn Bewerk-commando's, dus begin met het selecteren van Bewerken in de Categorielijst.

Stap 5

[afbeelding0]Terwijl u Bewerken selecteert, zal het venster met de Commando-lijst worden ververst met vermeldingen van relevante acties. Scroll in dit venster naar beneden totdat u op de actie BewerkenOngedaanMaken stuit. Geef er een klik op om haar in de welbekende blauwe balk te plaatsen. Ga nu met de muisaanwijzer in het invoervenster van Druk op gewenste sneltoets staan, houdt de Alt-toets ingedrukt en combineer deze met de O-toets. Als het goed is, is de zojuist uitgevoerde sneltoetscombinatie in dit venster verschenen. Klik op Toewijzen om een en ander te bevestigen. Herhaal deze stap op een klein nuanceverschil na (de H-toets) voor de opdracht Herhalen typen. Hou er rekening mee dat het toewijzen van shortcuts kan conflicteren met bestaande shortcuts doordat ze al in gebruik zijn (let daarvoor op het venster Gebruikte toetsen). Dan zit er niets anders op dan een andere combinatie te bedenken of de bestaande te lozen door de gewraakte shortcut te selecteren en vervolgens op Verwijderen te klikken.

Stap 6

[afbeelding0]Tot slot kunnen we ons voorstellen dat u de wijzigingen wilt bewaren voor een volgende Word-sessie. In de meeste gevallen hoeft u zich daar niet druk over te maken. Wilt u de toetsenbordsluiproutes geactiveerd hebben in het geopende document, klik dan op de pijl-naar-beneden bij Wijzigingen opslaan in, rechtsonder, en kies voor de naam van het bestand. Wilt u evenwel uw combinaties actief hebben in alle documenten die u vanaf dat moment creeert, maak dan de keuze voor Normal.dot. Dit is namelijk het sjabloon van waaruit Word haar gereedschap aanbiedt.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord