Triple boot: Windows XP, 7 en 8 samen op een harde schijf! 2013-11-04T15:44:07

Kwart Androidmalware bij Google Play

Sony onderzoekt laadtijdtechniek tegen softwarepiraterij

Triple boot: Windows XP, 7 en 8 samen op een harde schijf!

Triple boot: Windows XP, 7 en 8 samen op een harde schijf!

De overgang van een oud naar een nieuw(er) besturingssysteem is altijd weer een spannend moment. Is het überhaupt te installeren? Kunnen alle drivers worden gevonden? Werkt het wel lekker? Blijven al uw bestaande programma’s functioneren? Deze vragen zorgen vaak voor uitstel, maar gelukkig kunt u pijnloos proefdraaien en afstel voorkomen!

De overgang van een oud naar een nieuw(er) besturingssysteem is altijd weer een spannend moment. Is het überhaupt te installeren? Kunnen alle drivers worden gevonden? Werkt het wel lekker? Blijven al uw bestaande programma’s functioneren? Deze vragen zorgen vaak voor uitstel, maar gelukkig kunt u pijnloos proefdraaien en afstel voorkomen!


We gaan voor het extreme en dus zullen we drie verschillende besturingssystemen op één harde schijf gaan installeren: Windows XP, Windows 7 en Windows 8. Windows Vista vergeten we gemakshalve, want de praktijk heeft uitgewezen dat dit besturingssysteem – zeker vergeleken met Windows XP en Windows 7 – nooit echt populair is geworden.

 

Windows XP installeren

We beginnen uiteraard met het installeren van Windows XP en dat loopt gewoon over een bootable cd. Op het moment dat de harde schijf wordt opgepakt door de Windows XP installatie-cd moet u even aan de slag met de geavanceerde opties. Dat wil zeggen, u gaat de bestaande partitie(s) allemaal weggooien, waardoor er één grote en nog niet-gepartitioneerde harde schijf ontstaat. Op die niet toegewezen en dus lege ruimte gaat u Windows XP nog even niet installeren! Nee, u pakt slechts een klein gedeelte van de lege ruimte en dat gaat u vervolgens apart partitioneren. In ons geval pakken we daarvoor 25 GB van een harde schijf die ruim 152 GB groot is. Toegegeven, dat is niet echt veel, maar wel ruim voldoende om Windows XP aan de gang te krijgen.

Fat of ntfs

Even nadat u hebt aangegeven Windows XP te willen installeren op de nog te formatteren partitie, moet u kiezen voor fat of ntfs als bestandssysteem. U kiest natuurlijk voor ntfs, want dat heeft veel meer mogelijkheden dan fat. Daarbij kunt u kiezen voor snel formatteren of grondig formatteren. Dat tweede neemt wat meer tijd in beslag, maar dan profiteert u wel van een extra – zij het vaak onnodige – controleslag.

Persoonlijke instellingen

Meteen nadat het formatteren van de aldus gecreëerde partitie is afgerond, zal Windows XP worden geïnstalleerd en daar hebt u pas omkijken naar als uw interactie wordt vereist en dat is pas bij het invoeren van de productcode en verzorgen van uw persoonlijke instellingen.

Oude bekende

En even later is Windows XP geïnstalleerd en bent u doorgestart naar het bureaublad. Een overbekend bureaublad, met linksonder in beeld de ouderwetse Start-knop waarmee u – als vanouds – alle programma’s kunt starten. Waarmee we het eerste gedeelte van deze workshop hebben afgerond.

Windows 7 installeren

Waarna het de beurt is aan Windows 7, waarvoor – zoals u weet – een bootable dvd in plaats van een cd nodig is. De installatieprocedure van Windows 7 is in tegenstelling tot die van Windows XP helemaal grafisch uitgevoerd en dat werkt een heel stuk prettiger. Bij het begin van de installatie wel even opgelet, want u moet namelijk voor de gewenste taalinstellingen kiezen. Meteen daarna kunt u de feitelijke installatie starten, waarbij ook nu extra aandacht is vereist op het moment dat de harde schijf wordt opgepakt. Speciaal opgemerkt dat u géén update van het gedetecteerde besturingssysteem (Windows XP) laat verzorgen, maar dat u Windows 7 vers installeert op een nieuwe partitie!

Tweede partitie

Op het moment dat de harde schijf door de Windows 7-installatieprocedure wordt herkend, maakt u net als bij de installatie van Windows XP een nieuwe partitie aan. Windows 7 heeft wat meer opslagruimte nodig dan Windows XP, dus daar maken we in dit geval 50 GB van.

Partitie, installatie

En op die nieuwe partitie, de tweede partitie op de harde schijf, wordt Windows 7 even later fysiek geïnstalleerd. Ook nu hebt daar geen omkijken naar, want de installatieprocedure komt pas weer bij u terug als dat nodig is; zo wordt het formatteren van de nieuwe partitie reeds automatisch verzorgd.

In de Verkenner

Tot slot verstrekt u alle extra gegevens die Windows 7 nodig heeft om netjes door te kunnen starten. Met als gevolg dat u uiteindelijk op het bureaublad van Windows 7 aanbelandt. Daar aangekomen, moet u het Windows Verkenner-venster ‘Computer’ maar eens openen. Wat blijkt? De nieuw aangemaakte en tweede partitie is de ‘C:’-harde schijf geworden. De partitie waarop Windows XP is geïnstalleerd, hangt er als het ware een beetje bij en toont zich als ‘D:’. Dat is logisch, want het actieve besturingssysteem draait – een enkele uitzondering daargelaten – altijd op ‘C:’.

Opnieuw opstarten

Graag zien we dat u de computer opnieuw start. Dit om te ervaren dat de computer ‘double boot’ is uitgevoerd. Dat wil zeggen, tijdens het booten van de pc kunt u kiezen of u met Windows 7 of met Windows XP wilt werken. Daarbij wordt Windows XP aangeduid als een ‘Oudere versie van Windows’. Waarmee ook het tweede deel van deze workshop tot een goed einde is gebracht.

Windows 8 installeren

Tijd voor het interessante werk, tijd voor Windows 8. Net als Windows 7, staat Windows 8 op een bootable installatie-dvd en dus is die stap snel gezet. Windows 8 wordt echter in diverse vormen uitgeleverd en tijdens de pre-installatie zult u mogelijk enkele keuzes maken voor wat betreft een eventuele reparatie en het soort (32- of 64 bit) Windows 8 dat geïnstalleerd moet worden. Gelukkig wijst dat zich vanzelf, waarna de feitelijke installatie van start gaat. Een bijkans vertrouwde installatie, want de stappen die moeten worden gezet kent u al van Windows 7. Ook nu opgemerkt dat u niet een van de geïnstalleerde Windows-versies gaat updaten, maar dat u Windows 8 schoon en op een verse partitie gaat installeren!

Derde partitie

Spannend wordt het andermaal als de harde schijf in beeld komt. Hoewel? Zo spannend is het deze keer niet, want u hoeft slechts aan te geven dat Windows 8 op de nog niet toegewezen ruimte (die in dit geval ruim 75 GB groot is) dient te worden geïnstalleerd en dat is slechts een kwestie van klikken en klaar. Van het opvolgende partitioneren en formatteren krijgt u niets meer mee, want dat gaat helemaal automatisch.

Basiskleur instellen

Nadat u hebt aangegeven op welke plek op de harde schijf Windows 8 moet worden neergezet, gaat de installatieprocedure zelfstandig voor u aan het werk. Twee van de dingen die u achteraf moet instellen, zijn de basiskleur van het (nieuwe) bureaublad en de naam van de nieuwe pc. Natuurlijk zijn er ook de productsleutel en de Windows Live ID die moeten worden doorgegeven aan Windows 8, maar dat terzijde.

Het nieuwe bureaublad

Windows 8 is even later compleet geïnstalleerd en u komt terecht op het nieuwe bureaublad dat voor veel mensen nog wel even wennen gaat worden. Aan dat nieuwe bureaublad besteden we tijdens deze workshop geen aandacht aan, want met een druk op de toetscombinatie Windows-toets + R komt u terecht op iets dat zowaar lijkt op het oude bureaublad dat u gewend bent van Windows XP en Windows 7. Zij het dat de Start-knop ontbreekt.

Deze computer

Met behulp van de rechtermuisknop kunt u gelukkig wat extra pictogrammen op dat oude bureaublad zetten. Als u het pictogram Computer erbij zet, kunt u kijken hoe de harde schijf is ingedeeld en u herkent dan de partities C:, D: en E: waarop respectievelijk Windows 8, Windows XP en Windows 7 zijn geïnstalleerd.

Triple boot

En tot slot gaan we de pc opnieuw starten. Dit om te kijken of het is gelukt om ‘triple boot’ te realiseren. Het beoogde resultaat is een mooi grafisch opstartmenu zelfs met de muis kan worden bediend. Met in beeld alle drie de besturingssystemen die thans op de harde schijf staan. Waardoor u een computer hebt gebouwd waarop u ouderwets kunt werken en nieuwerwets kunt experimenteren!

Tekst: John Vanderaart

Deze workshop is afkomstig uit Computer Idee nummer 22, jaargang 2012


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord