Ukash-politievirus verwijderen 2016-03-07T10:34:44

McAfee: Nederland grootste bron besmette websites

Apple iPhone 5 op 12 september onthuld

Ukash-politievirus verwijderen

Ukash-politievirus verwijderen

Het beruchte Ukash-politievirus maakt in Nederland steeds meer slachtoffers. Geïnfecteerde computers worden geblokkeerd en het enige dat nog te zien is op het scherm is een melding die zogenaamd van de politie komt. De genoemde boete betalen is geen oplossing, maar wat helpt dan wel?

Wat is het Ukash-politievirus?

Het politievirus, ook bekend als het Ukash-virus, is een vorm van ransomware. Dit type virus, dat computers en bestanden gijzelt tot er een geldbedrag betaald wordt, is niet nieuw. Sinds 2008 zijn er al meerdere virussen uitgebracht die lijken van Windows zelf te komen en bijvoorbeeld claimen dat het antiviruspakket van de gebruiker niet meer werkt, of dat hun Windows-licentie verlopen is. Slachtoffers moeten dan geld betalen om hun computer weer te kunnen gebruiken.

Het virus kwam in 2012 op in Nederland. Toen kregen internetgebruikers een melding met het logo van de politie. Er werd gewaarschuwd dat de pc geblokkeerd zou worden vanwege het downloaden van films en muziek, of zelfs kinderporno. Gebruikers zouden € 1,000,- moeten betalen om hun computer te laten deblokkeren.

 

Drive-by virus

De ransomware verspreidt zich via zogeheten 'drive-by downloads', waarbij je gevaar loopt als je verouderde software als Java of Flash draait. Het virus installeert zichzelf op de computer via een lek in verouderde software en is dan vrij om de computer te blokkeren.

 

 

Ukash-politievirus verwijderen

Ten eerste is het belangrijk dat je zeker de ‘boete’ niet betaalt. Het beste is natuurlijk om deze zaken te voorkomen. Zorg dat de nieuwste versies van Java, Adobe, Flash en andere software geïnstalleerd zijn en vergeet zeker niet om ook je virusscanner bij te houden. Indien het te laat is en de computer al geïnfecteerd is, kun je met behulp van zogenaamde Rescue CD’s de ransomware verwijderen. Wij gebruikten de AVG Rescue CD.

 

 

Belangrijk

Na het verwijderen van dit virus wordt het aangeraden om de computer opnieuw met een andere virusscanner te controleren. Het virus kan namelijk via een ander gevaarlijk virus geïnstalleerd zijn. Een goede aanvulling op anti-virus is bijvoorbeeld MalwareBytes of HitmanPro.

Deze video legt uit hoe je een AVG Rescue disc maakt.


1. Download de AVG Rescue CD/USB op een niet-geïnfecteerde computer of laptop en sla deze op.

2. Open het bestand en klik op Alle bestanden uitpakken.

3. Klik op Uitpakken.

4. Steek een USB-stick in de USB-poort. Zorg dat er minstens 320MB vrije ruimte beschikbaar is.

1. Klik op Setup in de map met de uitgepakte bestanden.

6. Klik op Uitvoeren

7. Kies de drive waar je USB-stick is ingeplugd (vaak is dit F: ) en klik op Install .

8. Klik op Ok wanneer de installatie compleet is .

In deze video zie je hoe je met deze USB-ransomware en andere besmettingen van je PC verwijdert.1. Start de geïnfecteerde computer opnieuw op (powerknop inhouden als afsluiten op een andere manier niet werkt) en zorg dat de USB in de computer ingeplugd is bij het opstarten.

2. Bij het opstarten is kort een keuze menu te zien. Druk op de toets die bij Boot Menu hoort. Vaak is dat F8, maar dit kan per computer verschillen. Kijk op het scherm welke toets bij de computer hoort maar wacht niet te lang met drukken.

3. Gebruik de pijltjestoetsen op je toetsenbord om voor Removable Devices te kiezen en druk op Enter

4. Druk op de F1-toets en typ arl. Druk dan op Enter om de installatie te beginnen.

5. Uiteraard lees je braaf de 'User Agreement' door en druk je daarna op Enter.

6. Kies Yes om de nieuwste update van AVG te installeren ('Aanbevolen') .

7. Kies Update from the Internet, en daarna Priority 2, en druk nogmaals op Enter om de update te starten.

8. Druk op een toets wanneer de update voltooid is en druk op Return om door te gaan naar het menu.

9. Kies voor de Scan optie en kies dan voor Scan selected volume.

10. Kies je harde schijf in de lijst en kies Scan inside archives .

11. Druk op een toets wanneer de scan voltooid is. Je krijgt een melding als er iets gevonden is .

12. Kies Handle all files seperately.

13. Kies Delete file and go to next one om de virussen te verwijderen. Let op dat je geen essentiële Windows bestanden verwijdert.

14. Wanneer alle bestanden zijn verwijderd kies je voor Return. Kies dan nogmaals voor Return.

15. Kies in het hoofdmenu voor Exit en bevestig.

16. Haal de USB-stick uit de computer en start opnieuw op.

 

 

[Update 05-12-2012]

We zien ook nieuwe oplossingen op de markt verschijnen die gijzelvirussen als het Ukash politievirus tegen moeten gaan. Zo biedt HitmanPro nu een optie om een HitmanPro.kickstart usb-stick te maken waarmee de gebruiker de computer op een gebruiksvriendelijke manier kan ontgrendelen.

Ook Bitdefender heeft een tool voor het verwijderen van het virus. De nieuwe tool van BitDefender Labs kan bepaalde varianten van dit virus, ook wel Ukash virus genoemd, verwijderen. Gebruikers zetten de tool op een usb-stick vanaf een schone computer en starten vervolgens de geïnfecteerde computer opnieuw op in ‘Veilige modus met opdrachtprompt’. Vanaf daar kan de tool gedraaid worden en, aangezien ransomware alleen in bepaalde delen van Windows actief is, de malware in 5 seconden worden verwijderd. De tool is hierte downloaden

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord