Universeel e-mailprogramma, voor pop3 en webmail

© CIDimport

Universeel e-mailprogramma, voor pop3 en webmail

Geplaatst: 6 mei 2007 - 17:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:47

Redactie ID.nl

Soms is het handig en noodzakelijk om meerdere e-mailaccounts te hebben,bijvoorbeeld om werk en zakelijke mail gescheiden te houden. Het wordt dan wel vervelend als elk van deze accounts apart benaderd moet worden om nieuwe mail te kunnen lezen. Gelukkig is er een eenvoudige en gratis oplossing waarmee u al uw mailaccounts in een keer beheert.

Soms is het handig en noodzakelijk om meerdere e-mailaccounts te hebben,bijvoorbeeld om werk en zakelijke mail gescheiden te houden. Het wordt dan wel vervelend als elk van deze accounts apart benaderd moet worden om nieuwe mail te kunnen lezen. Gelukkig is er een eenvoudige en gratis oplossing waarmee u al uw mailaccounts in een keer beheert. Allemaal via een en dezelfde praktische gebruikersinterface. In deze workshop laten we u zien hoe u het Engelstalige programma ePrompter downloadt en gebruikt om al uw inkomende mail van diverse accounts probleemloos onder controle te houden. Daarbij maakt het niets uit of het om 'echte' pop3-mailaccounts gaat of om webmail; alles kan en mag!

Stap 1

[afbeelding0]Het programma dat we hier gebruiken heet ePrompter en is te vinden op Eprompter.com. Het installatiebestand zelve haalt u zo dadelijk overigens op via Download.com, een enorme verzamelsite bomvol free- en shareware. Voelt u zich al voldoende vertrouwd op het vlak van software downloaden en installeren, ga dan door naar Stap 4. Wilt u wat meer begeleiding, lees dan hier gerust verder. Start uw browser en ga naar ePrompter.com en klik daar op de downloadlink helemaal boven aan de pagina. U wordt daarop automatisch doorgesluisd naar een pagina van Download.com, alwaar u op de link Download Now moet klikken.

Stap 2

[afbeelding0]Het installatiebestand is maar klein, dus adviseren we bij deze maar gewoon op Uitvoeren in het venster met de beveiligingswaarschuwing te klikken. Het downloaden van het 1MB-grote bestand kost via een inbelverbinding een minuutje of vijf, terwijl u met een breedbandverbinding niet eens merkt dat het programma is gedownload. Na downloaden start de installatieprocedure - dankzij de klik op Uitvoeren - meteen. Mocht u opnieuw een beveiligingswaarschuwing zien, klik dan wederom op de knop Uitvoeren.

Stap 3

[afbeelding0]Nadat de installatiewizard is gestart klikt u in de eerste stap op Next (volgende). Voor de rest hoeft u ook alleen maar een paar keer op Next te klikken (alle standaardinstellingen zijn prima); aan het eind klikt u op Finish (voltooien). U krijgt dan het advies om uw pc te herstarten. Mocht u eventueel met iets  belangrijks bezig zijn, dan kunt u dat klusje eerst afmaken, maar beter is het om meteen te herstarten. ePrompter kan sowieso pas gebruikt worden na herstarten! Mocht u bepaalde antispionnensoftware hebben draaien, dan krijgt u misschien de melding dat ePrompter geen recht heeft om zichzelf aan het lijstje met automatisch op te starten programma's toe te voegen. Geef in dat geval toestemming, want het is erg praktisch dat ePrompter samen met Windows start.

Stap 4

[afbeelding0]Als al het Grote Gedoe achter de rug is start ePrompter inderdaad vanzelf na de herstart en krijgt u het hoofdvenster te zien. Dat is bij deze eerste start op drie items (Menu, Update en Help) nog maagdelijk leeg. Om uw verschillende mailaccounts toe te voegen klikt u op Menu en vervolgens in het verschenen menu op New Account.

Stap 5

[afbeelding0]Het instellen van een nieuwe account verloopt via een makkelijke wizard. Typ het e-mailadres van de eerste account die u wilt toevoegen en klik op Next. In de volgende stap moet u het wachtwoord dat bij deze mailaccount hoort, invullen en - erg belangrijk - het soort account. Als het bijvoorbeeld gaat om een webmailaccount (denk aan Hotmail, Lycos enzovoorts),dan kiest u de bijbehorende optie in het selectiemenu onder het kopje Account Type. Gaat het om een normale mailaccount van uw provider, dan is de kans groot dat het om het type POP3 gaat. Klaar met selecteren? Klik dan op Next.

Stap 6

[afbeelding0]U bent nu weer terug in het hoofdvenster van ePrompter. Daarin vindt u een nieuw rechthoekige knop met een gekleurde stip. De functie van deze stip komt dadelijk aan bod. Ga door met het toevoegen van mailaccounts zoals beschreven in Stap 4 en Stap 5. Als u al uw mailaccounts hebt toegevoegd beschikt u over een verzameling knoppen met gekleurde stippen.

Stap 7

[afbeelding0]ePrompter heeft één kleine onhebbelijkheid: u kunt wél de hoogte van het dialoogvenster, maar helaas niet de breedte aanpassen. Dat betekent dat sommige mailadressen op een wat rare manier worden afgekapt. Gelukkig kunt u ieder pictogram (blokje) van een kortere, wel passende omschrijving voorzien. Klik daarvoor met uw rechtermuisknop op een blokje en kies de optie Setup in het verschenen contextmenu. Typ vervolgens een passende tekst in het veld onder Display Options. En nu u hier toch bezig bent, let dan meteen even op de knop Colors for Display. Komen we straks nog op terug!

Stap 8

[afbeelding0]Nu is het tijd om lui achterover te leunen en ePrompter z'n werk te laten doen. Het programma controleert namelijk automatisch alle ingestelde mailaccounts en haalt eventuele nieuwe berichten binnen. De gekleurde stip bij iedere account vermeldt hoeveel binnengehaalde berichten klaar staan om gelezen te worden.

Stap 9

[afbeelding0]Gaan we weer even terug naar de in Stap 7 genoemde gekleurde stippen. In de Taakbalk rechts onderin (Systeemvak) ziet u een nieuw pictogram voor ePrompter. Al snel verandert dit in een gekleurde stip met een getal erin. Als u tenminste meer dan één mailaccount hebt ingesteld. Is dat niet het geval dan is het sowieso tamelijk zinloos om deze workshop te doen ... De stip geeft aan dat er nieuwe, ongelezen berichten voor u klaar staan. Door met uw rechtermuisknop op het pictogram te klikken kunt u kiezen uit een aantal opties of kunt u het hoofdvenster van ePrompter zichtbaar maken.

Stap 10

[afbeelding0]Terug in het hoofdvenster van ePrompter ziet u dat de verschillende blokjes allemaal twee nieuwe links hebben
gekregen: Inbox en Options. Kies een van de accounts (liefst eentje die ook wat berichten bevat) en klik vervolgens op Inbox, waarna een venster met alle berichtkoppen van deze account verschijnt. Om een bericht te openen en te lezen dubbelklikt u op een berichtkop. Door op Next te klikken krijgt u het volgende bericht in de lijst te zien. Klik nog even niet op Close (sluiten)!

Stap 11

[afbeelding0]In het berichtenvenster vindt u een klein selectievakje met de naam DELETE at next update. Dit is een  interessante mogelijkheid van ePrompter. Normaal gesproken verwijdert een mailprogramma als Outlook Express een bericht automatisch van de mailserver (bijvoorbeeld bij uw provider) na downloaden. ePrompter doet dat niet, omdat dit programma meer een aanvulling vormt op dergelijke mailprogramma's en geen vervanger. Als u echter zeker weet dat u het bericht later niet alsnog wilt binnenhalen met uw gewone mailsoftware, dan kunt u het genoemde selectievakje inschakelen waarna het bericht van de server wordt verwijderd. Het bericht is dan echter wel écht helemaal weg en kan niet later nog eens teruggelezen worden! U kunt de genoemde selectievakjes ook vinden in het Inboxvenster van ePrompter.

Stap 12

[afbeelding0]U kunt eventueel ook mailberichten opstellen en verzenden, maar ePrompter is wat dat betreft beperkt in z'n mogelijkheden (en ook niet primair bedoeld voor deze taak). Mocht u met alle geweld een mail willen versturen, dan gaat u weer naar het hoofdvenster van ePrompter. Klik daar op de link Options in een van de accountblokjes en kies vervolgens voor Compose (opstellen) in het contextmenu. Stel uw bericht op en klik op Send (verzenden). De eerstvolgende keer dat u ePrompter een opdracht tot het ophalen van nieuwe berichten op uw accounts geeft, wordt het net getypte bericht verstuurd. Er wordt daarnaast een link Outbox toegevoegd aan het blokje van de account waarvandaan u een bericht wilt versturen. Werkt hetzelfde als de link Inbox uit Stap 10.

Stap 13

[afbeelding0]Laat u ePrompter met rust, dan controleert het programma uit zichzelf ieder kwartier op nieuwe berichten. U kunt deze tijdsinterval naar eigen wens aanpassen, maar bedenk wel dat het controleren van heel veel e-mailaccounts de werking van uw pc flink vertraagt. Is dat bij u het geval, dan kunt u de tijdsinterval van 15 minuten verhogen, bijvoorbeeld naar eens per half uur of zelfs 60 minuten. Klik daarvoor met uw rechtermuisknop ergens op een leeg stukje van het ePrompter hoofdvenster en selecteer in het verschenen menu de optie Setup. Selecteer daarna Schedule en selecteer in het keuzemenu een nieuwe tijdsinterval.

Stap 14

[afbeelding0]Tot slot is het de moeite waard om eens wat rond te neuzen in de andere opties van het Setupvenster. In het submenu Notification kunt u bijvoorbeeld de manier instellen hoe ePrompter de ontvangst van nieuwe berichten aan u meldt. Misschien wilt u een ander geluidje af laten spelen, of de draaisnelheid van het pictogram in de Taakbalk aanpassen. Wilt u niet dat ePrompter automatisch start met Windows, klik dan op System en schakel het selectievakje dat bij die optie hoort uit.

LET OP

Omdat ePrompter bedoeld is als hulpprogramma voor het controleren op nieuwe mail en zoals gezegd berichten niet verwijdert van mailservers, moet u uw mail zo af en toe óf downloaden met uw gewone mailsoftware (bijvoorbeeld Outlook Express) óf handmatig verwijderen (bijvoorbeeld bij een webmailprovider als Hotmail).Dit om te voorkomen dat uw mailaccount na enige tijd plots volledig gevuld is met e-mail en er geen nieuwe berichten meer bij kunnen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten