Uw films en muziek op smartphone of tablet 2013-11-04T15:49:59

Leg een thuisnetwerk aan

Samsung verliest van Apple in Nederlandse rechtszaak

Uw films en muziek op smartphone of tablet

Uw films en muziek op smartphone of tablet

Op de werkbank van de FAQman belandde een geheimzinnige doos met een nog geheimzinniger apparaat.

Op de werkbank van de FAQman belandde een geheimzinnige doos met een nog geheimzinniger apparaat. Het bleek het om een zogeheten Optical Smart Hub te gaan, iets nieuws van Samsung wat is bedoeld om innig samen te werken met de tv, de tablet en de smartphone.

De eerste kennismaking met de Optical Smart Hub is in zoverre raar dat je op een mediakastje enorm veel aansluitingen verwacht voor in het bijzonder audio en video. Welnu: Niets van dat alles! Aan de voorkant een knop om de cd-/dvd-lade te openen en aan de achterkant aansluitingen voor stroom, ethernet, mini-usb en usb. Verder een resetknop, een paar diagnose-led’s en dat is het. Lekker weinig dus. Trouwens, één van die diagnose-led’s leert dat het apparaat van een wifi-adapter is voorzien en daardoor geheel zelfstandig kan opereren; bijvoorbeeld in de auto op vakantie naar een ver land.

Het apparaat kan op diverse manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld als dvd-brander direct vastgeknoopt aan de pc. Dat loopt via mini-usb en u kunt er onder andere een besturingssysteem mee installeren op een netbook, als dat netbook van usb kan booten. Later cd’s en dvd’s branden kan natuurlijk ook. Op de gewone usb-poort van de Optical Smart Hub kan een usb-geheugenstick of een externe harde schijf worden aangesloten, waarvan u de gegevens via het netwerk streamen naar de tv, de tablet en de smartphone. Dat werkt op basis van dlna (‘Digital Living Network Alliance’, een standaard om video, foto’s en muziek te streamen), ook wel bekend als Samsung AllShare.

Gratis wifi-basisstation

Voor de mensen die nog geen wifi-basisstation hebben is de Optical Smart Hub extra leuk! Als de Optical Smart Hub namelijk via de wan-poort op het lokale netwerk (inclusief gateway naar internet) is aangesloten, profiteren de wifi-apparaten van de ingebouwde router van het kastje. Aangekoppeld bij de Optical Smart Hub is internet bereikbaar geworden!

Nog steeds op het netwerk aangesloten, kunt u de inhoud van cd’s en dvd’s die in de dvd-speler zijn geplaatst beluisteren en bekijken op de tablet en de smartphone. Dat loopt dan weer over de speciale app ‘Mobile Smart Hub’.

Hij kan ook via de ethernetpoort in het netwerk worden opgenomen en dan heeft u via ftp en Windows Networking toegang tot alle bestanden die via het kastje bereikbaar zijn. En via iSCSI kunt u zelfs via het netwerk branden op de aanwezige dvd-brander. Ten slotte kunt u vanaf een tablet of een smartphone gegevens wegschrijven naar het aangesloten usb-apparaat of de beschrijfbare cd/dvd waarover de Optical Smart Hub op dat moment moet kunnen beschikken.

Er is uiteraard nog veel meer mogelijk, want ook de software voor in het bijzonder de tablet en de smartphone spreekt een woordje mee. Dat is (voor Android iOS) uiteraard de al genoemde app Mobile Smart Hub, die ‘en passant’ bijvoorbeeld ook uw andere dlna-apparaten ontsluit. We lopen evenwel op de zaken vooruit.

Snelle installatie

De snelle installatie is zowel draadloos als bekabeld te regelen en daarbij moet u zich niet laten misleiden door het feit dat de ethernetaansluiting als ‘wan’ wordt getypeerd. Wan wordt namelijk de netwerkkant met de gateway naar buiten – onder andere te gebruiken om de firmware te updaten – en de ingebouwde wifi-adapter is dan het eigen draadloze lan van de Optical Smart Hub. Let wel, wan en lan zitten allebei in aparte ip-segmenten, waarbij opgemerkt dat u via uw eigen wifi-basisstation en dus via uw eigen netwerk met het kastje ‘praat’. Via de browser komt u bij de Optical Smart Hub terecht, waarna u het geheel zo netjes kunt maken als u wilt. ip-adres, wifi-netwerknaam, Windows Networking-account, dlna, iSCSI, het wijst zich allemaal vanzelf.

AllShare pc-applicatie

Vervolgens laten we de pc voor wat deze is, met tóch nog even de opmerking dat u via bijvoorbeeld de VLC Media Player (www.videolan.org) via UPnP (Universal Plug and Play) ook bij de streaming functies van de Optical Smart Hub kunt komen. Met de AllShare-pc-applicatie van fabrikant Samsung kunt u (op de pc) ook weer bij die Mobile Smart Hub terechtkomen.

Tv, tablet en smartphone

Waarmee het tijd is geworden om de app Mobile Smart Hub erbij te betrekken. Deze app is een soort van uitbreiding op de functies die ook in een smart-tv zitten en is te installeren op tablets en smartphones die gebruik maken van Android en iOS. Eenmaal geïnstalleerd zoekt u via wifi lan of wan contact met de Optical Smart Hub die vervolgens diverse mogelijkheden prijsgeeft. Zoals de Dvd Player, waarmee u al uw bestaande (ook zelfgebrande) dvd-video’s op uw tablet en smartphone kunt bekijken. Voor geluidsdragers biedt het onderdeel Audio CD Player vergelijkbare mogelijkheden.

Met de Video Player kunt u helaas geen DVD_VIDEO-mappen en iso-bestanden afspelen, maar verder wel alles waarvan de codecs door het afspeelapparaat van dienst worden ondersteund. Divx/avi is dan ook geen enkel probleem en u weet: Daar barst het van op internet!

Mp3-bestanden kunnen via de Music Player worden afgespeeld op tablets en smartphones. Een kwestie van (op het aangesloten usb-apparaat) neerzetten van mappen met mp3’s. Indien aanwezig en te vinden, wordt er bijpassend artwork getoond. Om foto’s vanaf mobiele apparaten te backuppen naar de dvd-brander of het usb-apparaat dient het onderdeel Photo Backup. Een leuke extra manier om foto’s te verplaatsen zonder dat u daar de software van de tablet of de smartphone voor nodig heeft. Backuppen is overigens niet beperkt tot foto’s, want met Smart Backup kunt u de complete inhoud van de tablet of smartphone selecteren om alles in één keer over te halen.

De File Manager is de leukste extra, namelijk een soort van Windows Verkenner waarmee u aan de slag kunt met de bestanden op alle verbonden apparaten (afbeelding 8). Met recht héél handig! De File Manager is ook te gebruiken om de foto’s te bekijken, maar dat terzijde.

Streamen is de toekomst

 

Wat Samsung met de Optical Smart Hub duidelijk maakt, is dat streamen de toekomst zal zijn. Een van de redenen is het bijna stand-alone kunnen werken van deze dlna-server en zeer belangrijk zijn dan het ontbreken van al die kabels en het feit dat meerdere afspeelapparaten tegelijkertijd van media worden voorzien. Streamen vereist evenwel wat intelligentie aan de kant van de afspeelapparaten en het gemis daarvan is eenvoudig op te vangen door u thans te beperken tot jpg (foto’s), mp3 (muziek) en divx/avi (video). Maar hoezo beperken? Jpg en mp3 zijn dé standaards op hun gebied en met divx/avi’s staan de nieuwsgroepen vol. Met nog eens als extraatje het kunnen streamen van échte dvd-video’s... Ja, lekker kastje :-)

Tekst: John Vanderaart

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 17, jaargang 2012


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord