Uw mp3's van overal bereikbaar

© CIDimport

Uw mp3's van overal bereikbaar

Geplaatst: 5 juni 2009 - 11:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 15:24

Redactie ID.nl

U hebt een stevige verzameling mp3's aangelegd, en daar bent u best wel trots op. Alleen had u die graag ook beluisterd als u onderweg bent, of had u die met enkele vrienden willen delen. Met Vibe Streamer kan dat! Vibe Streamer omschrijft zichzelf als een "MP3 streaming server", en dit geeft precies aan waar Vibe Streamer voor staat.

U hebt een stevige verzameling mp3's aangelegd, en daar bent u best wel trots op. Alleen had u die graag ook beluisterd als u onderweg bent, of had u die met enkele vrienden willen delen. Met Vibe Streamer kan dat! Vibe Streamer omschrijft zichzelf als een "MP3 streaming server", en dit geeft precies aan waar Vibe Streamer voor staat. Het programma installeert zich als een server op uw pc, het kan overweg met mp3-bestanden en zorgt ervoor dat die in de vorm van streaming-media via de browser bij de clients komen. Leuke bijkomstigheid: Vibe Streamer is gratis! Hoewel Vibe Streamer 3.0 inmiddels volop in de steigers staat (een alphaversie, zoals dat heet), baseren wij ons in deze workshop op de - beproefde - 2.06-versie.

Stap 1

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985008

© CIDimport

Surf naar www.vibestreamer.com, haal Vibe Streamer 2.06 op en installeer het. Hebt u het vinkje bij Run Vibe Streamer laten staan, dan start het programma meteen op. U krijgt eerst nog de vraag of u de toepassing bij elke opstart automatisch naar updates wilt laten speuren - iets wat u trouwens altijd nog handmatig kunt doen via het menu Help, Check for updates.

Stap 2

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985010

© CIDimport

U komt nu in het hoofdvenster van Vibe Streamer terecht. Op het tabblad Stream Server oogt de knop Start erg verleidelijk, maar zolang u nog geen gebruikers en gedeelde mappen hebt vastgelegd, heeft het maar weinig zin de server op te starten. Over dus naar het tabblad Users and Groups, waar u instelt wie toegang zal krijgen tot uw mp3-server. Dit venster is op dit moment nog compleet leeg, maar daar brengen we snel verandering in. Klik het Userspaneel met de rechtermuisknop aan en kies Add. Op het tabblad Settings typt u nu Username en Password in. Bij Advanced settings kunt u onder meer een maximum aantal gebruikers opgeven dat met deze gebruikersnaam gelijktijdig met uw server verbonden mag zijn (Max number of users). Eventueel stelt u ook een limiet in voor het aantal verbindingen per IP-adres (Max connections per IP) - dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn als u vreest dat tientallen collega's met deze gebruikersnaam van achter de bedrijfsrouter tegelijk op uw muziek afstemmen. Ook nuttig, met name voor wie met uploadlimieten af te rekenen heeft, zijn de opties Enable allotment x MB per Day/Week/ Month en Enable streaming speed limit x KB per second.

Stap 3

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985013

© CIDimport

U hebt ook de mogelijkheid gebruikers aan een groep toe te kennen (Member of Group), wat het beheer kan vergemakkelijken. Op dit moment kunt u echter nog geen groepen kiezen, eenvoudigweg omdat u er nog geen hebt aangemaakt. Daarvoor moet u opnieuw op het tabblad Users and Groups zijn. Deze keer klikt u het paneel Group met de rechtermuisknop aan en kiest u Add. Zodra u een groepsnaam hebt ingetikt en met OK hebt bevestigd, is het wél mogelijk gebruikers aan een groep toe te kennen. Met een dubbelklik op een al bestaande gebruikersnaam opent u weer het venster uit de vorige stap en kunt u de gewenste groep selecteren.

Stap 4

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985017

© CIDimport

Nu hebt u wel al gebruikers(groepen), maar ver komen die niet; u hebt ze namelijk nog geen toegang tot specifieke muziekmappen gegeven! Snel dus naar het tabblad Sharing, dat nog maagdelijk leeg blijkt. Klik ook hier op de rechtermuisknop en kies Add. Een nieuw venster verschijnt, waar u het pad naar een (netwerk) map met mp3-bestanden intikt of via de knop Browse naar zo'n map navigeert. Vervolgens geeft u een (korte) virtuele naam aan deze map - het is deze naam die uw bezoekers later te zien zullen krijgen. U geeft hier ook aan welke bezoeker(s) en/of groep(en) toegang krijgen tot die mp3-map. U hoeft er alleen maar een vinkje voor te plaatsen. Onderaan krijgt u nog de gelegenheid de inhoud van de map automatisch te laten actualiseren, wat alleen interessant is als u geregeld nieuwe nummers aan die map toevoegt. In dat geval plaatst u een vinkje bij Re-index automatically every x minutes en stelt u zelf een optimale frequentie in. Bevestig met OK.

Stap 5

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985019

© CIDimport

Vibe Streamer begint de mapinhoud direct te indexeren - een proces dat u trouwens in detail kunt volgen via het menu View, Indexing Progress. Voegt u nieuwe nummers toe aan een map en wilt u die dadelijk zichtbaar maken, klik de virtuele mapnaam dan met de rechtermuisknop aan op het tabblad Sharing en kies Index directory.

Stap 6

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985021

© CIDimport

In feite kunt u nu al aan de slag, maar werk liever eerst alles netjes af. Zo vindt u op het tabblad Settings de mogelijkheid om uw server een eigen naam te geven. Die naam krijgen de clients dan te zien in hun browser, zoda ze zich met uw server verbonden hebben (zie stap 10). IP address laat u gewoon staan (op All unassigned), tenzij u de server alleen via één specifiek ip-adres bereikbaar wilt maken (bijvoorbeeld via het adres van de bekabelde verbinding en niet langs de draadloze adapter). In dat geval kiest u het gewenste adres uit het lijstje. Heel belangrijk is ook de poort waarlangs clients de server kunnen bereiken. Standaard staat die op 8081. Het nadeel hiervan is dat de clients dit poortnummer dan telkens achter het ip-adres van de server moeten intikken (zoals http:// 192. 168.0.246:8081). Stelt u dit poortnummer in op 80, dan hoeft dat niet. Let wel: dat kan alleen als u geen andere (web)server draait op datzelfde poortnummer. Ook wie de server wil bereiken via het internet (zie Extra: router configureren aan het eind van deze workshop) moet weten dat zijn provider mogelijk poorten onder 1024 heeft afgesloten!

Stap 7

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985025

© CIDimport

In hetzelfde venster kunt u nog andere instellingen kwijt. Zo wilt u wellicht een vinkje plaatsen bij Activate server on program startup, en laat u misschien liever ook de vinkjes staan bij Log streamed files en Log failed logins. Op die manier kunt u goed volgen wie wat heeft beluisterd en legt u tevens mislukte - want onrechtmatige? - aanmeldpogingen vast. Deze logs vindt u dan op het tabblad Stream Server terug (zie ook stap 9). Bij Advanced settings treft u onder meer nog opties aan om het aantal simultane gebruikers en verbindingen te beperken. Deze instellingen hebben voorrang op die van het tabblad Users and Groups, Edit user (zie stap 2), tenzij u daar een vinkje had geplaatst bij Bypass server user limit. Wilt u de clients ook toegang geven tot andere bestandstypen, druk dan op de knop Manage file and MIME types. Stel even dat u ook wmabestanden wil laten beluisteren (zij het dan via een speler als Windows Media Player, die lokaal bij de client aan dat bestandstype is gekoppeld).

Dat kan als volgt. Druk op de linker Add-knop, tik bij File extension wma in en bij MIME type audio/x-ms-wma. Druk vervolgens ook op de rechter Add-knop en herhaal deze procedure. Bevestig telkens met OK - u zult de server wel even moeten herstarten om deze aanpassing door te zetten.

Stap 8

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985028

© CIDimport

Wil u er bijvoorbeeld voor zorgen dat specifieke gebruikers zich alleen vanaf een bepaald ip-adres kunnen aanmelden, of dat u de enige bent die zich met de server kan verbinden, dan is een ommetje naar het tabblad Security nodig. Hier klikt u dan op de rechtermuisknop en kiest u Add. Duid vervolgens de gewenste Username aan, vul het beoogde ip-adres in en klik Allowed aan. Het is eveneens mogelijk alleen een verbinding vanaf specifieke ip-adressen toe te laten. Kies daartoe All users en vul bij IP Address *.*.*.* in, waarna u Disallowed selecteert. Vervolgens voegt u extra regels toe, waarbij u de gewenste gebruikers en adressen specificeert en telkens Allowed kiest.

Stap 9

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985030

© CIDimport

Het grote moment is aangebroken. Ga naar het tabblad Stream Server en druk op de knop Start. De kans is groot dat uw firewall protesteert, maar die sust u dan meteen. Jawel, Vibe Streamer mag als server opereren en verkeer van deze server mag dus niet worden geblokkeerd! Zodra een client zich verbindt, zult u dat merken op dit tabblad. Zowel bij Connected users als bij Event log. Ook goed om weten: als u op het tabblad Users and Groups dubbelklikt op de naam van een gebruiker kunt u op het tabblad Statistics aflezen hoeveel keer deze zich al heeft aangemeld en hoeveel bestanden en megabytes zijn richting zijn uitgestroomd.

Stap 10

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985033

© CIDimport

Over nu naar cliëntzijde. Test de verbinding bij voorkeur eerst binnen uw eigen netwerkje - desnoods zelfs van op de pc waarop u de server hebt geïnstalleerd. Start uw favoriete browser op (IE, Firefox of Opera) en tik het ip-adres van de server in, wellicht gevolgd door het poortnummer (zie stap 6). Dit ip-adres komt u normaliter te weten als u op de server-pc het commando ipconfig uitvoert op de opdrachtregel. Zodra de verbinding is gelegd en u zich correct hebt aangemeld, krijgt u een webpagina in drie delen te zien. Linksonder een overzicht van de mappen (waarvoor u toegangsrechten hebt gekregen), rechtsonder de inhoud van de geselecteerde map. Zodra u hier dubbelklikt op een mp3-bestand, wordt dat in het paneel bovenaan toegevoegd aan de wachtrij. Drukt u vervolgens op de afspeelknop, dan krijgt u het geselecteerde nummer te horen. U vindt hier trouwens ook handige opties als Shuffle en Repeat.

Stap 11

Uw mp3's van overal bereikbaar-15985035

© CIDimport

Het is ook mogelijk eigen afspeellijsten te maken. Open daarvoor het tabblad Playlists, in het paneel linksonder, klik op New en geef een geschikte naam aan de afspeellijst. Vervolgens voegt u de gewenste nummers toe aan de wachtrij (zoals eerder beschreven). Nu selecteert u uw afspeellijst en drukt u op de knop Save: de inhoud van de wachtrij wordt nu aan de afspeellijst toegevoegd. Het volstaat op Load te drukken om de afspeellijst weer in de wachtrij te krijgen.

Wilt u als beheerder greep krijgen op deze afspeellijsten, open dan in de servermodule het tabblad Users and Groups, dubbelklik op een gebruikersnaam, ga naar het tabblad Playlists en bepaal of afspeellijsten voor die gebruiker zijn toegelaten en zo ja, hoeveel.

Extra: router configureren

Bevindt u zich achter een router, dan dient u die wellicht nog te configureren om uw server ook vanaf het internet bereikbaar te maken. Open alvast het configuratiescherm van uw router - door het ip-adres van uw gateway/router in uw browser in te tikken. Dat adres vist u op via het in stap 10 vermelde ipconfig-commando. Ergens in het menu vindt u zeker een optie als Port forwarding - raadpleeg eventueel de handleiding of laat u bijstaan door www.portforward.com. Hier vult u het juiste poortnummer (standaard 8081) in bij TCP/UDP en verwijst u naar het interne ip-adres van uw server. Activeer de nieuwe regel. Vervolgens stemt u de client (vanaf het internet) af op het wan ipadres van uw router, gevolgd door het poortnummer. Dit ip-adres leest u af wanneer u met uw server-pc even naar de genoemde vermelde url surft. Vervelend is wel dat u en anderen dit ip-adres moeten onthouden. U kunt echter ook een domeinnaam aan dit adres koppelen. Dat kan via een service voor dynamisch dns, zoals het gratis www.dyndns.com. Hier vindt u trouwens ook het gratis tooltje DynDNS Updater, dat de koppeling tussen domeinnaam en ip-adres onderhoudt; ook wanneer uw provider u een ander (dynamisch) ip-adres heeft toegekend. Succes!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten