Uw wachtwoorden altijd paraat

© CIDimport

Uw wachtwoorden altijd paraat

Geplaatst: 22 september 2011 - 10:53

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:26

Redactie ID.nl

Voor tal van webwinkels en andere sites die u bezoekt moet u wachtwoorden verzinnen, liefst zo veilig (dus ingewikkeld) mogelijk. Het is niet slim die op een briefje op uw monitor te plakken, maar ze allemaal onthouden is echt niet te doen. Gelukkig zijn er genoeg websites en hulpprogramma’s die u een handje helpen.

Voor tal van webwinkels en andere sites die u bezoekt moet u wachtwoorden verzinnen, liefst zo veilig (dus ingewikkeld) mogelijk. Het is niet slim die op een briefje op uw monitor te plakken, maar ze allemaal onthouden is echt niet te doen. Gelukkig zijn er genoeg websites en hulpprogramma’s die u een handje helpen.

Uw wachtwoorden altijd paraat-16474452

© CIDimport

Wachtwoorden voor forums, webwinkels, telebankieren, DigiD, wordt u er ook een beetje gek van? Toch ontkomt u er niet aan, want zonder account en bijbehorend wachtwoord kunt u al die handige, nuttige of leuke websites niet gebruiken. En het is ook wel prettig dat alles goed beveiligd is, zodat anderen niet onder uw naam van alles kunnen bestellen of uitspoken op internet.

Wachtwoorden verzinnen

Het is geen goed idee om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Als een van de websites uw wachtwoord door een ‘foutje’ openbaar maakt, moet u dan overal uw wachtwoord veranderen. Daarnaast moet u natuurlijk sterke wachtwoorden, oftewel moeilijk te raden wachtwoorden gebruiken. Dus niet uw telefoonnummer of de naam van uw hond! Elk woord uit een woordenboek valt eigenlijk ook af. Gebruik een wachtwoord van (veel) meer dan acht tekens, dat kleine letters en hoofdletters, cijfers en speciale tekens bevat. Als een website beperkingen oplegt, zoals alleen kleine letters en cijfers, kiest u een langer wachtwoord. Op het web zijn allerlei sites te vinden waar u wachtwoorden kunt genereren of testen, zoals www.grc.com/passwords en www.microsoft.com/security/pc-security/password-checker.aspx.

Wachtwoorden bewaren

Zorg ervoor dat u na een computerprobleem of ongeval nog over uw (belangrijkste) wachtwoorden kunt beschikken. Dat kan bijvoorbeeld door ze op een usb-stick te zetten of door afdrukken of opschrijven. Die usb-stick of dat papier moet u natuurlijk wel achter (digitale) slot en grendel plaatsen. En voor alle zekerheid moet u eigenlijk ook een kopie aan iemand anders in bewaring geven.

Wachtwoorden invoeren

Bij het invoeren van wachtwoorden moet u opletten, zodat ze ook echt geheim blijven. Zorg dat er niemand kan meekijken en houd uw computer vrij van malware. Vul wachtwoorden bij voorkeur alleen in op versleutelde webpagina’s, oftewel adressen met https:// en een hangslotje in adres- of statusbalk. Op een onbeveiligd draadloos netwerk moet u alleen dergelijke pagina’s gebruiken. Wachtwoorden moet u natuurlijk ook nooit per e-mail versturen en invullen op allerlei websites van derden of in allerlei grappige apps voor uw mobiel. U moet natuurlijk helemaal voorzichtig zijn met een hoofdwachtwoord dat al uw andere wachtwoorden beschermt, zoals bij een wachtwoordmanager het geval is.

Trucs

Er zijn tal van trucs voor het verzinnen en onthouden van sterke wachtwoorden. Zo kunt u de beginletters van een zin nemen en daar bewerkingen op uitvoeren. De zin ‘Op deze website bestel ik altijd mijn lege schijfjes’ wordt dan odwbiamls en daarna bijvoorbeeld odw61Am!s+dvd. Op internet vindt u genoeg voorbeelden en tips, bijvoorbeeld op windows.microsoft.com/nl-NL/windows-vista/Tips-for-creating-a-strong-password of support.apple.com/kb/HT1506?viewlocale=nl_NL&locale=nl_NL.

Wachtwoordmanagers

Een wachtwoordmanager is een programma dat helpt met het bewaren, invoeren en meestal ook het verzinnen van wachtwoorden. Het mooiste is het als het programma draait op al uw browsers, computers of mobiele apparaten en wachtwoorden veilig daartussen synchroniseert. Dan hebt u ook meteen backups. In de tabel vindt u een beknopt overzicht. In de aansluitende workshop gaan we dieper in op het gebruik van wachtwoordmanager LastPass.

Uw wachtwoorden altijd paraat-16474454

© CIDimport

1. Downloaden en installatie starten

Ga naar lastpass.com en klik op Download LastPass. U ziet dan een pagina met de voor uw systeem aanbevolen versie. Als u toch een andere versie nodig hebt, klikt u op de betreffende koppeling voor bijvoorbeeld Windows of Mac. Waar zowel een 32-bit- als 64-bit-versie wordt aangeboden, kiest u de versie die past bij uw systeem. Afhankelijk van uw browser en besturingssysteem wordt eerst een installatiebestand gedownload, dat u vervolgens opent om de installatie te starten.

Uw wachtwoorden altijd paraat-16474457

© CIDimport

2. De eerste stappen van de installatie

Selecteer aan het begin de taal Dutch in de lijst en klik op Next. De installatie omvat nogal wat stappen, maar het goede nieuws is dat u verder bijna overal meteen op Volgende kunt klikken. Als LastPass waarschuwt dat er nog programma’s (browsers) afgesloten moeten worden, klikt u op Sluit programma’s. Bij het maken van uw account geeft u uw e-mailadres op en een sterk wachtwoord voor LastPass. Markeer de bovenste twee selectievakjes om akkoord te gaan met de voorwaarden en maak eventueel het onderste vakje leeg. In het volgende venster moet u het LastPass-wachtwoord nogmaals invoeren en op Save klikken. U wordt daarbij gewaarschuwd voor verlies van dit wachtwoord, maar dat is gelukkig ook het laatste dat u hoeft te onthouden.

Uw wachtwoorden altijd paraat-16474459

© CIDimport

3. De installatie afronden

Klik op Volgende om te zoeken naar te importeren gegevens. LastPass toont alle gevonden gebruikers-namen. Als u het vakje Reveal Passwords? markeert, ziet u zelfs alle wachtwoorden. Klik op Next om ze allemaal te importeren, waarbij ze veilig versleuteld worden met uw LastPass-wachtwoord. Laat bij de volgende stap het rondje Yes, remove all geselecteerd en klik op Next. Al die onveilig opgeslagen wachtwoorden worden dan verwijderd uit uw brow-ser(s) en staan voortaan in LastPass. Bij de laatste stap kiest u nog het rondje Automatically log me out voordat u op Done klikt. Na de installatie kunt u nog gegevens importeren via het menu van LastPass met de opdracht Extra, Importeren vanuit.

Uw wachtwoorden altijd paraat-16474462

© CIDimport

4. Aanmelden en wachtwoorden  gebruiken

Als u uw browser start, ziet u een knop voor LastPass. Afhankelijk van de instellingen, verschijnt meteen een aanmeldvenster voor LastPass of moet u eerst op deze knop klikken. Voer uw LastPass-wachtwoord in, maak het onderste selectievakje leeg en klik op Aanmelden. Als u daarna op een website komt met een geïmporteerd wachtwoord, vult LastPass automatisch uw gegevens in. Door LastPass ingevulde vakken worden gemarkeerd door het programmapictogram. Bij twee of meer accounts op dezelfde website, zoals twee Gmail-accounts, kunt u via de knop Automatisch invullen een ander account kiezen. Als automatisch invullen onverhoopt niet werkt, klikt u op de LastPass-knop en gebruikt u de menuopties voor het gewenste account (onder in het menu).

5. Gegevens bewaren

Voert u op een website wachtwoord en gebruikersnaam in, dan biedt LastPass automatisch aan ze te bewaren. Klik op de knop Website opslaan en wijzig eventueel instellingen in het dialoogvenster. Kies bijvoorbeeld een groep in de keuzelijst of typ een naam voor een nieuwe groep. Dat maakt het overzichtelijker als u veel accounts hebt. De optie AutoLogin probeert ook op de inlogknop te ‘klikken’, zodat u helemaal niets meer hoeft te doen. Dat werkt echter niet altijd en u kunt dan niet kiezen tussen accounts. Biedt LastPass niet automatisch aan om gegevens te bewaren? Kies dan op de betreffende pagina in het LastPass-menu de opdracht Bewaar alle in-gevulde gegevens. Als u een nieuwe account maakt zal LastPass dat doorgaans automatisch merken en aanbieden een wachtwoord te genereren. Klik op de knop Genereer en daarna op Accepteer om het wachtwoord in te vullen en te bewaren.

Uw wachtwoorden altijd paraat-16474464

© CIDimport

6. De kluis of website gebruiken

Kies in het LastPass-menu de opdracht Mijn LastPass kluis. Klik in de kluis op een naam om in te loggen of beheer uw wachtwoorden via koppelingen zoals Bewerken. Alle apparaten en browsers waarop u LastPass installeert, synchroniseren uw versleutelde gegevens. U opent de kluis op een willekeurige computer zonder iets te installeren, via aanmelden op https://lastpass.com. Typ in dat geval uw hoofdwachtwoord op een virtueel toetsenbord (koppeling Toon toetsenbord) als u zogeheten keyloggers wilt vermijden. Gebruik op kleine mobiele schermen desnoods de speciale site m.lastpass.com, waar u enkel wachtwoorden kunt opvragen.

Uw wachtwoorden altijd paraat-16474467

© CIDimport

7. Eenmalige wachtwoorden

Misschien vindt u het eng om uw LastPass-wachtwoord in een internetcafé te typen, zelfs op het virtuele toetsenbord. Het is natuurlijk de sleutel tot al uw andere wachtwoorden. Voor dat soort situaties kunt u eenmalige wachtwoorden gebruiken. Om die te maken moet u inloggen met de LastPass-knop in uw browser. Open daarna via Lastpass.com uw kluis en klik op de koppeling Eenmalige wachtwoorden. U kunt nu alle eenmalige wachtwoorden afdrukken, wissen of een nieuw toevoegen. Om zo’n wachtwoord op een ‘vreemde’ pc te gebruiken gaat u naar Lastpass.com, kiest u Aanmelden en klikt u op Eenmalige wachtwoorden. Na gebruik vervalt het wachtwoord.

LastPass op uw mobiel

LastPass voor uw mobiel of tablet downloadt u ook via de website. LastPass biedt versies voor bekende systemen als Android, iPhone/iPad en Windows Mobile, maar ook voor bijvoorbeeld HP WebOS en Symbian. Mobiele versies zijn niet gratis, maar allemaal inbegrepen in het Premium-abonnement van 1 dollar per maand (met doorgaans 14 dagen proeftijd). Ga op uw mobiel naar de downloadpagina en klik op Install Now. Als de juiste versie niet automatisch wordt aangeboden, klikt u op Mobile en bladert u naar de benodigde versie. Vul uw e-mailadres in en klik op SEND EMAIL. Klik in het berichtdat u ontvangt op de koppeling voor de installatie.

8. Instellingen

Om instellingen te wijzigen, klikt u op de LastPass-knop en kiest u Voorkeuren. Dat heeft alleen betrekking op de geïnstalleerde software en de betreffende browser. Praktisch is bijvoorbeeld om in de categorie Algemeen de keuzelijst Open Nieuwe Pagina’s in te stellen op Tabs. Daarmee voorkomt u dat steeds nieuwe browservensters worden geopend. Via Voorkeuren, Accountinstellingen kunt u uw

LastPass-account aanpassen. Dit kan ook na aanmelden op de website via de koppeling Instellingen. Stel bij Algemeen bijvoorbeeld de tijden voor auto-logoff korter in, voor het geval dat u vergeet uit te loggen op de website. Bij Beveiliging kunt u zelfs een lijst van codes afdrukken en activeren, die dan voor LastPass ingevoerd moeten worden. Ook kunt u alleen specifieke mobiele apparaten toegang verlenen. Het gebruiksgemak wordt met al die beveiliging natuurlijk wel wat minder.

Uw wachtwoorden altijd paraat-16474468

© CIDimport

9. Extra mogelijkheden

LastPass kan niet alleen gebruikersnamen en wachtwoorden onthouden, maar ook invulgegevens voor formulieren. Kies in het LastPass-menu Formulieren invullen, Toevoegen profiel om eenmalig gegevens in te voeren. U kunt meer profielen toevoegen, bijvoorbeeld voor uw huisgenoten. Andere interessante mogelijkheden zijn het creëren van verschillende identiteiten, om bijvoorbeeld thuis en op het werk een andere kluis te krijgen, aantekeningen versleuteld bewaren of LastPass installeren op een usb-stick. Download voor dat laatste LastPass Portable voor Firefox (onder Mobile, maar wel gratis). U kunt voortaan in ieder geval overal bij uw wachtwoorden.

Dit artikel komt Computer Idee nummer 10, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten