© CIDimport

Verfraai al uw mp3’s

Geplaatst: 20 maart 2012 - 14:43

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:09

Redactie ID.nl

Grote kans dat u in de loop der jaren een behoorlijke collectie mp3’tjes vergaard hebt. Helaas geldt: hoe meer muziek, hoe groter de kans op een slordige verzameling. Onvolledige trackinformatie, volumeverschillen en meer van dat soort narigheid: met deze workshop is het allemaal zo opgelost en klinkt uw collectie u weer als muziek in de oren!

Een van de meest irritante zaken bij het willekeurig afspelen van mp3-bestanden uit een grote collectie op de harde schijf is ongetwijfeld het (soms grote) verschil in volume. Elk album waarvan de oorspronkelijke mp3 afkomstig is heeft een min of meer gemiddeld volume. Echter: niet elke cd heeft hetzelfde gemiddelde volume – en dat betekent dat een track van cd A bijvoorbeeld ineens veel en veel luider klinkt dan een track van cd B. Met name vervelend als u zelf een verzamelcollectie maakt met verschillende mp3’tjes, bijvoorbeeld om onderweg mee te nemen op uw mp3-speler. Het aardige is dat u uw totale mp3-collectie kunt normaliseren wat volume betreft, zonder dat er daarbij ook maar één bit aan de originele muziek wordt gewijzigd. Door gebruik te maken van het gratis MP3Gain wordt alleen de afspeelvolumeinformatie die in elk mp3-bestand aanwezig is aangepast, er vindt dus geen hercodering plaats. U hoeft dus niet bang te zijn voor kwaliteitsverlies. Bovendien doet MP3Gain zijn werk ook nog eens razend snel!
 

1. Nederlands


U downloadt MP3Gain vanaf mp3gain.sourceforge.net/download.php. Na installatie spreekt de installatiewizard voor zich. Enig ‘opletmoment’ is daar waar u Language Files (taalbestanden) kunt selecteren. Schakel daar uiteraard even de optie Dutch in voor een Nederlandstalige gebruikersinterface.


2. Alles in één keer


Na installatie vinden we de software terug in het menu Start onder Alle programma’s en MP3Gain. Eigenlijk is het ’t handigs om uw totale mp3-verzameling in één klap te normaliseren qua volume. Dat kost weliswaar – zeker bij echt grote verzamelingen – een nachtje doorstampen, maar dan bent u er vervolgens ook weer vanaf. Om een map met alle mp3-bestanden (en onderliggende submappen) te openen, klikt u in het hoofdvenster van MP3Gain op de knop Open Map/Album. Blader naar de hoofdmap van uw muziekcollectie, selecteer deze en klik op OK. Alle afzonderlijke bestanden worden nu geanalyseerd, wat even wat tijd gaat kosten.

Wat we eigenlijk willen is dat élk mp3-bestand in onze verzameling qua volume gemaximaliseerd wordt. Dat is dus het maximale volume waarbij géén vervorming optreedt. Met name deze optie is perfect geschikt voor draagbare mp3-spelers die vanwege EU-regelgeving gelimiteerd zijn wat betreft maximaal uitgangsvolume.


Verfraai al uw mp3’s-16254890

© CIDimport

3. Hard


Omdat MP3Gain standaard volgens een andere methode werkt die goed is voor een ‘gemiddelde’ weergave via de hifi-installatie, moeten we eerst deze verborgen optie activeren; klik daarvoor in het menu Opties op Geavanceerd. Schakel in het daarop geopende venster de optie Vrijgeven ‘Maximalisatie’-mogelijkheden in en klik op OK in het venster met de opmerking dat deze manier van maximaliseren ‘technisch’ niet de juiste is. Klopt, maar is voor gebruik op een mp3-speler wel de meest effectieve. Wilt u normaliseren voor de genoemde hifi-installatie, dan kunt u deze stap ook achterwege laten.


Verfraai al uw mp3’s-16254895

© CIDimport

4. Wachten


Klik in het menu Wijzig Niveau op Toepassen Max Noclip Niveau voor elk bestand en laat de computer vervolgens een tijdje zijn gang gaan. Voor ander dan mobiel gebruik kunt u ook een van de andere normalisatie-mogelijkheden kiezen. Bovendien kunt u desgewenst– omdat er qua audio-informatie niets aan de mp3-bestanden wordt gewijzigd – later altijd nog eens een ándere normalisatie-of maximalisatieoptie toepassen!


5. Verliesvrij knippen


Een ander probleem waar u bij het live opnemen van bijvoorbeeld radiostreams tegenaan loopt is dat er soms ongewenste stukken voor of achter de opname zitten. We hebben hard gezocht naar gratis programmatuur om dat soort mp3-bestanden verliesvrij te bewerken en we moeten concluderen dat gratis in dit geval niet bestaat. Veelal betreft het ronduit troep (werkt niet) of u wordt opgezadeld met bergen ongewenste spyware-achtige rommel. Gelukkig is er wel een online tool: cutmp3.net. Niks geen gezeur met software installeren en ook hoeft u niet diep in de buidel te tasten voor veel te hoog geprijsde commerciële mp3-snijders. Extra voordeel: op cutmp3.net vindt het snijden ook nog eens mooi verliesvrij plaats: er gaat dus geen bitje kwaliteit verloren.


Verfraai al uw mp3’s-16254900

© CIDimport

6. Snijden maar


Op de genoemde pagina klikt u op de knop Open en bladert u naar het mp3-bestand waarvan u een deel wilt verwijderen, bijvoorbeeld het begin en/of het eind. Het uploaden van het mp3’tje kan al naar gelang de grootte even duren, maar dankzij de huidige generatie snelle internetverbindingen is het allemaal heel goed te behapstukken. Eenmaal geopend ziet u een grafische presentatie van het mp3-bestand.

Met de knop Play kunt u de zaak beluisteren. De schuifregelaars onder de golfvorm zijn het gereedschap; wanneer u de linker schuifregelaar daar plaatst waar uw mp3 moet beginnen en de rechter op het eindpunt hoort u na een klik op Stop en wederom Play het uitgesneden deel. Daarbij lijkt de rechter regelaar zich wat ‘vreemd’ te gedragen, u dient zo ver naar links te schuiven totdat u ziet dat er een wit blok in de grafische weergave ontstaat. Selecteer dan op zo’n manier dat het blauwe deel precies het onderdeel van uw mp3-bestand bevat dat u wilt bewaren. Gelukt? Klik dan op de knop Cut. Het uitgesneden deel wordt nu netjes als mp3-bestand aangeboden, de opslaglocatie kunt u zelf kiezen.

Verfraai al uw mp3’s-16254904

© CIDimport

7. Titel aanpassen


Blijft over een laatste euvel betreffende een grote verzameling mp3-bestanden: het komt soms voor dat de trackinformatie in een mp3’tje ontbreekt of niet juist is. Op zich maakt het voor het luisteren natuurlijk niks uit, maar voor het juist ordenen weer wel. En bovendien staat het aardig, zo’n titel op het display van uw mp3-speler. Gelukkig bestaan er programma’s om de zogeheten mp3-tags (met trackinformatie) aan te passen.

Een aardig en bovendien gratis programma is MP3TAG, te downloaden vanaf www.mp3tag.de/en/download.html. Tijdens de installatie is het praktisch om de optie Explorer Context Menu in te schakelen: daarmee is het mogelijk om met de rechter muisknop in Explorer een mp3-bestand snel te openen. Via de ‘gewone’ weg (dubbelklik na de installatie op het inmiddels geplaatste bureaubladpictogram ) werkt het overigens ook. In het menu Bestand kunt u met Map wijzigen naar een map met mp3-bestanden bladeren en deze selecteren. Door vervolgens op een van de in de map aanwezige mp3’tjes te klikken verschijnt in het linkerpaneel alle taginformatie. Klopt daar iets niet, dan kunt u daar alles naar hartenlust aanpassen. Vergeet niet na de gemaakte wijzigingen op het diskettepictogram in de werkbalk te klikken om het geheel te bewaren.

Verfraai al uw mp3’s-16254908

© CIDimport

8. Albumhoes zoeken


Alleraardigst is de optie om gedeeltelijke taginformatie automatisch te laten corrigeren. Klik daarvoor in het menu Tagbronnen op een van de aanwezige opties. Ook is op deze manier cover art (ofwel een fotootje van de albumhoes) te vinden onder Cover Art in hetzelfde menu. De ervaring leert dat het trucje bij wat meer obscure albums niet werkt, maar de meer bekende exemplaren zijn beslist te vinden. Cover Art toevoegen werkt simpel: selecteer een (of alle) bestanden uit een albummap en klik in het menu Tagbronnen onder Cover Art op een van de twee Amazon-sites. In het daarop geopende dialoogvenster controleert u of de albumnaam correct is en klikt u op Volgende. Selecteer het juiste album uit het gevonden rijtje en klik weer op volgende en tot slot op OK. Vanaf dat moment beschikt elk geselecteerd mp3-bestand over de juiste coverafbeelding. Wel weer even op Opslaan klikken om alle wijzigingen door te voeren.

Deze workshop komt uit nummer 26, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten