Verliesvrij comprimeren met Monkey's Audio 2013-11-04T17:03:47

Maak een hardwareprofiel

Maak inhoudstabellen en indexen in Word

Verliesvrij comprimeren met Monkey's Audio

Verliesvrij comprimeren met Monkey's Audio

Mp3 is goed is in het verkleinen van geluidsbestanden, maar audiopuristen gruwelen bij het idee dat het origineel grotendeels verdwijnt Mp3-compressie werkt zo goed omdat die gebruik maakt van de tekortkomingen van het menselijk gehoor. Heel simpel gezegd: een triangel is hoorbaar in een stille ruimte.

Mp3 is goed is in het verkleinen van geluidsbestanden, maar audiopuristen gruwelen bij het idee dat het origineel grotendeels verdwijnt Mp3-compressie werkt zo goed omdat die gebruik maakt van de tekortkomingen van het menselijk gehoor. Heel simpel gezegd: een triangel is hoorbaar in een stille ruimte. Dezelfde triangel is echter volstrekt onhoorbaar als er een straaljager met nabrander op tien meter hoogte over de triangelspeler (als je daarvan kunt spreken) vliegt. Dit is een extreem voorbeeld,maar wel zo ongeveer waar het om gaat. Audiofielen pretenderen vaak een absoluut gehoor te hebben en zijn - volgens henzelf - daarmee in staat veel meer geluiden selectief op te pikken. In een orkest waar gelijktijdig een paukslag en een triangel hoorbaar zijn,wordt door mp3-compressie bijvoorbeeld de triangel weg gefilterd,terwijl deze in de originele opname voor veel mensen nog hoorbaar is. Kortom: een potentieel probleem. Wie wil comprimeren zonder kwaliteitsverlies, zal dus naar een ander verliesvrij (dus waarbij niks onderdrukt wordt) compressieformaat moeten uitkijken. Hebben wij voor u gevonden,in de vorm van het gratis Monkey's Audio.

Stap 1

[afbeelding0]Download het Engelstalige Monkey's Audio vanaf deze pagina en start de installatieprocedure door op het gedownloade bestand te dubbelklikken.

Stap 2

[afbeelding0]Accepteer de licentieovereenkomst door de optie I accept the agreement te kiezen en klik net zo vaak als nodig op Next. Aan het eind wordt nog een decoder voor de populaire gratis mp3-speler Winamp geïnstalleerd, zodat u Monkey-bestanden met dit programma kunt afspelen.

Stap 3

[afbeelding0]Monkey's audio is puur en alleen bedoeld om .wav-bestanden naar .ape (Monkey's Audio eigen bestandsformaat) om te zetten. Rippen kan het programma niet, daarvoor kunt u bijvoorbeeld het eveneens gratis en eerder in Computer Idee besproken Audiograbber gebruiken. Na installatie start u Audiograbber en schakelt u de optie mp3 in de knoppenbalk uit. Stop vervolgens een muziek-cd in uw cd/dvdspeler en klik op Grab. U beschikt daarna over een map met alle nummers van de cd in .wav-formaat.

Stap 4

[afbeelding0]Start Monkey's Audio en klik op de knop Add Files (voeg bestanden toe). Blader naar de map met de in de vorige stap gemaakte .wav-bestanden en selecteer deze allemaal. Klik dan op Openen, waarna alle nummers in het hoofdvenster van Monkey's Audio staan.

Stap 5

[afbeelding0]Klik op het kleine naar beneden gerichte pijltje naast de knop Compress. In het submenu dat u dan ziet, kunt u onder Compression Level het gewenste compressieniveau aangeven. Beschikt u over een beetje recente en dus rappe pc, ga dan voor Insane (= idioot). Daarmee behaalt u de hoogste compressie, maar het comprimeren kost dan wel wat meer tijd. Klik vervolgens op de knop Compress en alle nummers worden omgezet naar .ape-bestanden. De gecomprimeerde bestanden komen standaard in dezelfde map terecht als de ongecomprimeerde .wav-bestanden.

Stap 6

[afbeelding0]Start Windows Verkenner en blader naar de map waarin de .wav- en .ape-bestanden staan. Zoals u ziet is een .ape-bestand (2) beduidend kleiner dan het originele .wav-bestand (1). Verwacht geen bestanden in de orde van mp3-grootte; zo'n 37 MB is tamelijk fors te noemen. Toch kunt u met hulp van Monkey's Audio gemiddeld zo'n twee normale muziek-cd's op één cd-r(w) kwijt, en dat is toch weer mooi meegenomen. Zeker als u bedenkt dat bij de compressie geen enkel bitje van het origineel verloren is gegaan! Afspelen in Winamp is erg eenvoudig: gewoon op het gewenste .ape-bestand dubbelklikken en luisteren maar. Overigens nog een laatste, wellicht overbodige opmerking: mobiele mp3-spelertjes ondersteunen het .ape-formaat niet. U gebruikt Monkey's Audio dan ook hoofdzakelijk voor archiveren in de hoogst mogelijke kwaliteit (namelijk dezelfde als het origineel).

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord