© CIDimport

Video in uw PowerPoint

Geplaatst: 5 december 2008 - 12:12

Aangepast: 19 september 2022 - 13:03

Redactie ID.nl

Met PowerPoint maakt u razendsnel alleraardigst uitziende presentaties. En zolang het om een tekst, animatie en/of een afbeelding gaat, is het simpel. Bij het invoegen van een videofilm komt iets meer kijken. Deze workshop helpt u op weg. Stel dat u een deel van uw betoog wilt ondersteunen met een videofilmpje, dan kan dat met PowerPoint.

Video in uw PowerPoint

Met PowerPoint maakt u razendsnel alleraardigst uitziende presentaties. En zolang het om een tekst, animatie en/of een afbeelding gaat, is het simpel. Bij het invoegen van een videofilm komt iets meer kijken. Deze workshop helpt u op weg. Stel dat u een deel van uw betoog wilt ondersteunen met een videofilmpje, dan kan dat met PowerPoint. Beeldvullend in hoge kwaliteit, of als een klein onderdeel van een dia. In dat laatste geval doet u er goed aan voor een lagere kwaliteit te kiezen. Die neemt minder schijfruimte in beslag en is ook handig als u uw presentatie op een usb-stick wilt meenemen.

Stap 1

Video in uw PowerPoint-16015229

© CIDimport

Stel dat u een Journaalfragment wilt gebruiken in uw presentatie. Dan geldt ten eerste: houd het fragment kort. Daarom moet u uw fragment uit uw opname snijden. Het kan natuurlijk met uw eigen favoriete programma, maar wij gebruikten daarvoor Quick MPEG Splitter ($ 19,95 of 30 dagen proberen). Start het programma  en klik in het menu Bestand op Open (mpeg-)bestand. Blader naar de map met de opname die u wilt gebruiken, selecteer deze en klik op Openen.

Stap 2

Video in uw PowerPoint-16015230

© CIDimport

Als de video geopend is, sleept u de schuifregelaar onder het videovenster naar het beginpunt van het fragment dat u wilt gebruiken. Klik dan op de knop Selection Start (1), sleep de schuifregelaar naar het einde van het fragment en klik op Selection End (2). Het te gebruiken fragment is nu geselecteerd en klaar om als afzonderlijk videofragment bewaard te worden. Overigens geldt altijd dat als u een videofragment van het Journaal of elke andere maker publiekelijk wilt vertonen, u eerst toestemming daarvoor aan de rechthebbende moet vragen.

Stap 3

Video in uw PowerPoint-16015231

© CIDimport

Bewaar uw selectie. Standaard schrijft Quick MPEG Splitter de uitsnede in dezelfde kwaliteit weg als het origineel; in dit geval dus prima voor onze eerste beeldvullende video. Typ in het dialoogvenster Export MPEG file achter Bestandsnaam een duidelijke omschrijving voor het videofragment en bewaar het in een zodadelijk weer terug te vinden map. Klik dan op Opslaan, waarmee u het fragment wegschrijft. 

Stap 4

Video in uw PowerPoint-16015232

© CIDimport

Start vervolgens PowerPoint, wij maken gebruik van versie 2003 en zet als gebruikelijk een presentatie op. Waar u uw filmfragment wilt invoegen, maakt u eerst een volledig lege dia aan. Klik dan in het menu Invoegen, Films en geluiden, Film uit bestand. Blader naar de map met het eerder gemaakte fragment, selecteer dit en klik op OK.

Stap 5

Video in uw PowerPoint-16015234

© CIDimport

Het invoegen kan even duren, zeker bij wat langere fragmenten in hoge kwaliteit (een extra reden om video's kort te houden). Selecteer hoe u de film wilt starten: door een muisklik of automatisch bij het openen van de dia. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het ingevoegde filmfragment en daarna in het geopende contextmenu op Filmobject bewerken. Om het fragment beeldvullend af te spelen selecteert u in het dialoogvenster Filmopties de optie In- of uitzoomen tot volledig scherm. Klik daarna op OK.

Stap 6

Video in uw PowerPoint-16015235

© CIDimport

Om de diavoorstelling te testen klikt u in het menu Diavoorstelling op Voorstelling weergeven. Doorloop de dia's van de presentatie zoals gebruikelijk. Koos u in Stap 6 voor Automatisch afspelen, dan ziet u dat de video automatisch en beeldvullend start; precies wat u wilde! Om een videopresentatie inclusief video op cd te branden (voor mobiel gebruik dus) klikt u in het menu Bestand op Inpakken voor cd. Stop een lege cd in de cd-brander en klik in het venster Inpakken voor cd op de knop Naar cd kopiëren. Met de optie Naar map kopiëren schrijft u de hele presentatie (bijvoorbeeld) op een geheugenstick weg. Mits het geheel inclusief beeldvullend videofragment daarop past natuurlijk.

Stap 7

Video in uw PowerPoint-16015236

© CIDimport

Een niet-beeldvullend videoblokje op een dia integreren kan ook. Dan kunt u zowel tekst, afbeeldingen én film op één enkele dia kwijt. Doe dat echter niet te vaak, want dan wordt de presentatie chaotisch. Maar zo'n aardigheidje past prima op een titelpagina of aftitelpagina. Omdat een niet-beeldvullende video geen hoge videokwaliteit nodig heeft, gaat u die eerst fors verkleinen en comprimeren. In dit geval met Quick MPEG Splitter, maar dat kan met elk videobewerkingsprogramma. Open een videofragment en markeer het deel dat u wilt gebruiken (zie Stap 2). Klik in het menu File op Options, waar u allerlei zaken regelt om de video zowel in formaat als bestandsgrootte fors te verkleinen. De meest logische optie om een video te verkleinen is de afmetingen (in beeldpunten) te reduceren. Activeer daarvoor Custom. Deel de waarden van de oorspronkelijke horizontale en verticale resolutie door 2 en vul deze waarde in de daarvoor bestemde velden in. Voor nog meer compressie moet u de VideoBitrate verlagen. Feitelijk stelt u hiermee de mate van compressie in: hoe lager de bitrate, hoe hoger de compressie en hoe kleiner het uiteindelijke bestand. Voor kleine videoblokjes op een dia kan de bitrate een flink eind omlaag, het is vooral een kwestie van even uitproberen. Snel bewegende beelden (sport, bijvoorbeeld) worden bij een te lage bitrate heel blokkerig. Door Mono te kiezen, knabbelt u weer wat af van de bestandsgrootte. Ga niet te ver omlaag met de AudioBitrate , dan gaat het geluid blikkerig klinken. Klik op OK als u de gewenste instellingen hebt gemaakt. Grote kans dat u vervolgens een melding krijgt dat de videogrootte is aangepast om rekentechnische redenen. Daardoor treedt weliswaar een beetje vervorming op, maar in een klein videoblokje maakt dat weinig tot niks uit. Klik dan ook op OK om de wijziging te accepteren.

Stap 8

Video in uw PowerPoint-16015237

© CIDimport

Klik in het menu File op Save Selection om het afgeslankte videofragment te bewaren. Start PowerPoint en maak een dia (menu Invoegen, Nieuwe dia en in de rechter voorbeeldkolom een lege opmaak kiezen. Via het menu Opmaak en Achtergrond stelt u een achtergrond-verloop)kleur in. Om tekst toe te voegen klikt u in het menu Invoegen op Tekstvak. Hebt u de gewenste zaken toegevoegd (tekst, plaatje enzovoorts), voeg dan ook het videoblok toe. Klik in het menu Invoegen, Films en geluiden, Film uit bestand. Blader naar het verkleinde videofragment, selecteer het en klik op OK. Kies weer of de film automatisch moet starten bij het openen van de dia of na een klik op het filmpje.

Stap 9

Video in uw PowerPoint-16015238

© CIDimport

Ga een videofragment nooit kleiner slepen in PowerPoint, dat is zonde van de kostbare schijf (cd-)ruimte. Blijkt het fragment te groot (qua afmetingen) voor uw dia, verklein het dan op de in Stap 8 beschreven manier. Vergroten kan wel, maar daardoor treedt wel vervaging op. In ons geval is het blokje precies groot genoeg. Klik met uw rechtermuisknop op het videoblok en kies Aangepaste animatie als u uw fragment de dia wilt laten invliegen. Wees spaarzaam met deze animatieeffecten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten