Video monteren met het gratis VideoSpin 2013-11-04T16:57:48

Beter zoeken in Windows

Maffia-baas gepakt dankzij Facebook

Video monteren met het gratis VideoSpin

Video monteren met het gratis VideoSpin

Met de videocamera aan de slag is leuk, maar veel mensen doen vervolgens niets met het geschoten materiaal. Zonde, want dat hoeft niet moeilijk te zijn, en ook niet duur. Fraaie overgangen, titels en audio: met het gratis VideoSpin kan het allemaal!

Met de videocamera aan de slag is leuk, maar veel mensen doen vervolgens niets met het geschoten materiaal. Zonde, want dat hoeft niet moeilijk te zijn, en ook niet duur. Fraaie overgangen, titels en audio: met het gratis VideoSpin kan het allemaal!

Stap 1

Een commercieel videobewerkingspakket vindt u iets te duur of net iets te complex? Dan is het gratis VideoSpin van Pinnacle (Avid) een mooi alternatief. Het werkt onder Windows Xp en Vista (met bij voorkeur een schermresolutie van minimaal 1024x768 pixels). U vindt de Nederlandstalige versie op www.videospin.com/du. De installatie vergt wel een registratie. Houd er rekening mee dat u een aantal codecs, met name die voor mpeg2, mpeg4, DivX en Dolby Digital 2 Channel, slechts 15 dagen kunt gebruiken - tenzij u bereid bent € 9,99 op te hoesten. Voor dat laatste drukt u de knop Meer in en houdt u uw kredietkaart in de aanslag. U moet ook wel beseffen dat Pinnacle deze tool vooral als opstapje naar het commerciële pakket Studio 12 heeft bedoeld. Geavanceerde hoogstandjes staan dus niet in het draaiboek, maar dat neemt niet weg dat u met VideoSpin voldoende in huis hebt om toch een leuke videoclip bij elkaar te klikken. Zodra u het programma start, komt een interface met de typische driedeling u tegemoet: linksboven het album voor het ophalen van foto-, video- en audiomateriaal, rechtsboven de ingebouwde videospeler en onderaan de tijdlijn met het videospoor, titelspoor en drie geluidssporen.

Stap 2

Eigenlijk kunt u nu al meteen aan de slag, maar we nemen geen risico en checken toch liever eerst een paar basisinstellingen. Open hiertoe het menu Setup en kies Projectinstellingen. Op de gelijknamige tab selecteert u allereerst het gewenste Projectformaat - wellicht is dat PAL en afhankelijk van het scherm waarop u de clip zal bekijken, kiest u dan voor PAL Standaard, PAL Breedbeeld of PAL Progressive (Widescreen). Ook niet onbelangrijk: druk op het map-icoontje om een locatie met flink wat vrije schijfruimte als Map voor tijdelijke bestanden te selecteren. Verder valt op deze tab met behulp van pijltjesknoppen nog de standaardduur voor overgangen, titels, foto's en volumefades in te stellen. Over nu naar de tab Video- en audioinstellingen, waar we u aanraden de standaardinstellingen ongemoeid te laten: geen voorbeeld op volledige resolutie dus, maar wel renderen op de achtergrond inschakelen en codec automatisch instellen. Bevestig eventuele wijzigingen met OK.

Stap 3

Tijd nu om enig foto- en videomateriaal op te halen. Rechtstreeks videobeelden van dv-tape importeren zit er jammer genoeg niet bij, maar beelden van bijvoorbeeld cd/dvd, usb-stick of een geheugenkaartlezer binnenbrengen is geen probleem. Open hiervoor de tab Bewerken en klik het meest rechtse pictogram aan (Media van apparaat importeren). Er verschijnt een nieuw dialoogvenster waarin u via vinkjes aangeeft of u naar video'- en/of fotobestanden speurt. Vervolgens navigeert u naar de bewuste locatie, markeert u alle gewenste items en geeft u via de mapicoontjes aan waar op de harde schijf u het opgehaalde materiaal wil laten terechtkomen. Druk vervolgens op de knop Importeren. Terug in het hoofdvenster klikt u uiterst links de knop Videos weergeven dan wel Foto's weergeven aan, waarna u via het mapicoontje naar de juiste map op uw harde schijf navigeert. De inhoud van de geselecteerde map verschijnt nu in het album van VideoSpin.

Stap 4

We gaan ervan uit dat er nu minstens enkele videoclips in het album staan. Via de pictogrammen onder de miniatuurclips kunt u de weergave hiervan naar wens instellen. Zo maakt het tweede pictogram het zelfs mogelijk dat afzonderlijke scènes uit een geïmporteerd filmbestand worden weergegeven. Klik de gewenste clip(s) aan - houd de Shiftof Ctrl-toets ingedrukt voor meervoudige selecties - en sleep die naar het videospoor op de tijdlijn. Moet u voortdurend horizontaal scrollen om de gewenste clips te kunnen zien, houd dan de linkermuisknop ingedrukt en sleep de tijdsindicatie (in de tijdlijn boven de clips) naar links om uit te zoomen of naar rechts om in te zoomen. Een clip verplaatsen is niet moeilijker dan die met ingedrukte linkermuisknop naar de beoogde locatie op de tijdlijn te verslepen. Uiteraard kunt u clips ook in het voorbeeldvenster bekijken: sleep de afspeelknop op de tijdlijn naar de juiste positie en druk op de spatiebalk (nogmaals drukken pauzeert de weergave). Klik een clip ook even met de rechtermuisknop aan: in het snelmenu vindt u namelijk nog een paar handige opties. Zo kunt u van hieruit een clip verwijderen waarbij u de vrijgekomen plaats al dan niet automatisch laat opvullen door de clips aan de rechterzijde van het verwijderde exemplaar.

Stap 5

Het kan natuurlijk gebeuren dat u slechts een deel van een clip in de uiteindelijke montage wilt. Gelukkig laat VideoSpin u toe clips in te korten (trimmen). Selecteer de clip en houd de muispijl boven de linker- of rechterrand van de clip tot u een blauwe pijl ziet. Houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep de rand naar binnen of buiten, terwijl u de voorbeeldweergave nauwlettend in het oog houdt. Zodra u de muisknop loslaat, wordt de clip tot het zichtbare frame getrimd. U merkt dat de vrijgekomen ruimte meteen wordt ingevuld door de naburige clips. Hebt u dat liever niet - bijvoorbeeld omdat u een nieuwe clip wilt invoegen - houd bij het trimmen dan de Ctrl-toets ingedrukt. Een clip opsplitsen is nog makkelijker: verplaats de afspeelknop boven het frame waar u de splitsing wenst en druk vervolgens op het scheermes-icoontje rechtsboven de tijdlijn. Ook het omgekeerde is mogelijk: selecteer twee opeenvolgende clips (houd de Ctrl-toets ingedrukt bij het aanklikken), klik de selectie met de rechtermuisknop aan en kies Clips combineren.

Stap 6

Zolang u niet overdrijft, kan een geanimeerde overgang tussen twee clips wel een aardig effect geven. Moeilijk is het niet. Klik links van het album het tweede pictogram in de rij van 6 aan (Overgangen weergeven): er duiken nu 16 2D-overgangen op, maar via het pijltje onderaan rechts komen er nog 58 stuks bij. Zodra u zo'n overgang aanklikt, verschijnt een voorbeeld in het afspeelvenster. Leuk exemplaar gevonden? Sleep het dan naar de tijdlijn tussen twee clips. Net als gewone clips kunt u overgangen trimmen en uiteraard ook weer verwijderen. Wilt u eenzelfde overgang tussen talrijke andere clips, dan belooft dat een fikse klus te worden. Er is echter een snel alternatief: voeg de gewenste overgang tussen de eerste twee clips toe, en selecteer deze overgang evenals de eerstvolgende clip en alle andere clips die u met deze transitie wilt opleuken. Klik uw selectie met de rechtermuisknop aan en kies Rimpelovergang. Klaar!

Stap 7

In VideoSpin is het perfect mogelijk titels aan uw videomontage toe te voegen. Voor wie iets van zijn of haar gading in de verzameling standaardtitels (48 exemplaren) vindt, is dat zo gebeurd. Klik het tweede pictogram in de rij aan (Titels weergeven) en selecteer een leuk ontwerp. Sleep dit hetzij naar het videospoor, hetzij naar het titelspoor net onder het videospoor. In dit laatste geval duikt de titel niet als een aparte clip op maar als een (deels transparante) overlay bovenop de clip waaronder u de titel hebt geplaatst - een trucje dat u trouwens ook met afbeeldingen kunt uithalen.

Stap 8

We kunnen ons echter voorstellen dat de standaardtekst niet meteen de gewenste tekst bevat. Geen nood: met een dubbelklik op het titelframe roept u een krachtige titeleditor op. Overigens kunt u ook dubbelklikken op een lege plek op het titelspoor: u kunt dan geheel van de grond af een eigen titel ontwerpen. Stel dat u een titel van beneden naar boven over uw clip wil laten bewegen. Klik dan het tweede icoontje linksboven de titeleditor aan (Draaien). Om tekst toe te voegen hoeft u het venster slechts met de tekstcursor aan te klikken en uw tekst in te voeren. Via het uitklapmenu rechtsboven geeft u geselecteerde tekst meteen een fraaier lettertype mee. Nog meer eye candy? Klik in het middenpaneeltje dan het bovenste pictogram aan (Uiterlijken) en selecteer een geinig effect in de galerij. Of u opent de tab Aangepast en experimenteert zelf naar hartenlust met de opties Opvulling, Rand en Schaduw. (Eigen) Afbeeldingen - al dan niet als achtergrond - toevoegen kan ook: klik het bijhorende pictogram in het middenpaneeltje aan en pluk vervolgens een fraai exemplaar uit de galerij of navigeer via het mapicoontje naar het beoogde plaatje. Ook andere objecten toevoegen kan moeiteloos: onderaan de titeleditor treft u daarvoor enkele knoppen aan, waaronder een cirkel (ellips) en vierkant (rechthoek). We hebben hier niet de ruimte om alle mogelijkheden en opties te overlopen, maar laat u dat niet weerhouden stevig te experimenteren! Zodra u met OK bevestigt, verdwijnt de titeleditor en wordt uw titel netjes toegevoegd aan de clip.

Stap 9

Bevatten uw videoclips ook audio, dan komt die automatisch op het audiospoor terecht. Stel echter dat u die geluiden wilt dimmen. Selecteer dan eerst de clip, ga met muispijl boven de oranje lijn staan tot een blauw icoontje verschijnt en sleep de lijn vervolgens naar beneden. Wilt u de aangebrachte volumewijzigingen weer kwijt, klik de audioclip dan met de rechtermuisknop aan en kies Volumewijzigingen verwijderen. Een geluidseffect toevoegen kan ook. Klik het vijfde pictogram in de rij aan (Toon geluidseffecten), open een geschikte rubriek (bijvoorbeeld Dieren, Klokken of Instrumenten) en sleep een effect naar het Geluidseffectspoor. Niets weerhoudt u er trouwens van via het mapicoontje naar een eigen geluidsopname - zoals ingesproken commentaar - te navigeren en dat aan de clip toe te voegen. Hebt u het meer begrepen op wat achtergrondmuziek? Open dan het onderste pictogram in de rij (Muziek weergeven), blader naar een geschikte song en sleep die naar het onderste spoor (Muziekspoor). Klaar!

Stap 10

De montage zit er zo goed als op en dus wordt het de hoogste tijd dat we alles in een meer definitieve vorm gieten. Voor alle zekerheid slaan we echter eerst ons project op zodat we het later altijd nog verder kunnen bewerken - mocht er bijvoorbeeld bij de export iets fout lopen: open het menu Bestand en kies Project opslaan (standaard krijgt zo'n projectbestand de extensie .stx mee). Vervolgens opent u de tab Film maken, waar u wel nog enkele knopen moet door hakken. Wilt u de clip bijvoorbeeld linea recta richting YouTube sturen, druk dan op de knop Web, stel de gewenste videokwaliteit in en bevestig met Maken, waarna u de verdere instructies van de wizard volgt. Hebt u echter een meer lokale variant op het oog, druk dan op Bestand, kies een geschikt bestandstype uit het uitklapmenu (zoals avi, DivX, mpeg4 of 3GP) en duid de beoogde kwaliteit aan - die kunt u trouwens altijd nog finetunen via de knop Instellingen. Is alles naar wens ingesteld? Dan resten u alleen nog een druk op de knop Maken en enig geduld. Veel plezier met VideoSpin!

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 19, jaargang 2009


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord