Videobewerking deel 1: Vakantieherinneringen

© CIDimport

Videobewerking deel 1: Vakantieherinneringen

Geplaatst: 7 februari 2008 - 14:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 19:40

Redactie ID.nl

Hebt u in uw vakantie leuke video-opnamen gemaakt? Dan is deze workshop wat voor u. We gaan namelijk van deze losse beelden een leuk geheel maken. De vakantie zit erop, de koffers zijn uitgepakt en u bent weer gewend aan het ritme van alledag. In uw camcorder zit echter nog die tape vol met sfeervolle vakantiebeelden.

Hebt u in uw vakantie leuke video-opnamen gemaakt? Dan is deze workshop wat voor u. We gaan namelijk van deze losse beelden een leuk geheel maken. De vakantie zit erop, de koffers zijn uitgepakt en u bent weer gewend aan het ritme van alledag. In uw camcorder zit echter nog die tape vol met sfeervolle vakantiebeelden. Helaas zijn ze wel wat rommelig, want ze springen van de hak op de tak en een deel van het materiaal is niet geschikt voor vertoning. Wilt u er ook jaren later nog plezier van hebben, dan kunt u het beste nu meteen die beelden gaan bewerken. Wij laten u in twee delen zien hoe. We maken daarbij gebruik van Premiere Elements 3.0.

Stap 1

[afbeelding0]We beginnen met het aansluiten van de camera op de pc, wat voor de meesten van u via de Firewire-ingang zal zijn. Het is daarbij verstandig om uw camera ook op de netvoeding aan te sluiten. Schakel de camera in en als het goed is komt Windows nu met een venster met opties.

Stap 2

[afbeelding0]Kies voor Edit and Record Video met Adobe Premiere Elements en vervolgens voor Video Vastleggen. Als de eerste keuze bij u niet voorkomt, dan kunt u ook Premiere Elements handmatig  starten en kiezen voor Video Vastleggen. U moet het programma eveneens handmatig starten wanneer u uw video hebt opgenomen in een ander formaat dan DV-PAL 4:3 (bijvoorbeeld DV-PAL 16:9 of HD 720p of 1080i). In dat geval klikt u eerst op Instellingen en kiest het door u gebruikte formaat. Vervolgens klikt u op Opslaan als Standaard en daarna op Video Vastleggen. Geef nu het project een naam, bijvoorbeeld Vakantie2007, kies eventueel een andere map of schijf voor opslag en klik op OK. Let op: het vastleggen van video in hoge kwaliteit vraagt (zeer) veel schijfruimte (circa 1 GB per vijf minuten). U komt nu in het venster waarin u de beelden gaat binnenhalen (afbeelding 1).

Stap 3

[afbeelding0]Om beelden op de pc te kunnen zetten moet uw camera in Afspeel-modus staan. Is uw tape niet teruggespoeld, dan klikt u eerst op het Rewind-knopje (<<). Als de tape is teruggespoeld klikt u op Video Ophalen. De opgenomen beelden worden nu binnengehaald en automatisch in scènes gesplitst (de software herkent scènes aan de tijdcode die in het signaal is vastgelegd). Als de opgenomen vakantiebeelden allemaal binnen zijn en het beeld gaat over in ruis of in ouder opgenomen beeld klikt u op Stoppen met Vastleggen (afbeelding 2). Kijkt u in de map die bij stap 2 werd aangemaakt dan ziet u daar dat alle beeld als losse avi-bestanden is opgeslagen; een voor elke scène. Beslaat uw opgenomen beeld meer tapes, dan haalt u deze natuurlijk ook binnen.

Stap 4

[afbeelding0]Sluit het venster Vastleggen, schakel de camera uit en koppel hem af. Sla uw project op via Bestand, Opslaan. Premiere Elements heeft automatisch alle beeld per scène in de Scènelijn gezet. Vaak zult u het verhaal van uw vakantie echter niet willen vertellen in de volgorde waarin het is gefilmd (zie kader Een logisch verhaal). U moet dan ook scènes verslepen. Zet de aanwijzer op een scène, houd de linkermuisknop ingedrukt en beweeg naar de plek op de Scènelijn waar u de scène wilt hebben. Laat daar de muisknop los. Zet op deze manier alle scènes in de gewenste volgorde. Een ‘stripverhaal' van de volgorde waarin u uw verhaal vertelt wordt ook wel een storyboard genoemd.

Stap 5

[afbeelding0]Voor een leuk effect kan het ook nodig zijn om scènes te hergebruiken. Om een scène te kunnen kopiëren moet u eerst op Tijdlijn klikken. Vervolgens  rechtsklikt u op de te kopiëren scène en kiest Kopiëren (afbeelding 3). Dan klikt u op de plek waar de kopie moet komen en kiest u voor Bewerken, Invoeging plakken.

Stap 6

[afbeelding0]Als de scènes in de gewenste volgorde staan knipt u ze op maat. Kies een scène in de Scènelijn en bekijk deze in het monitorvenster. Bepaal waar u de scène wilt laten beginnen. Zet op die plek het kleine schuifje boven de scènenaam en klik op Clip Splitsen (afbeelding 4). De ene scène in de Scènelijn wordt automatisch vervangen door twee scènes. Het ongewenste stuk kunt u verwijderen door er op te klikken in de Scènelijn en vervolgens op Del te drukken. Op deze manier kunt u scènes in zo veel stukken knippen als u maar wilt, om zo alle ongeschikte stukken te verwijderen. De nieuw gecreëerde scènes kunt u (zoals bij Stap 5) ook weer hergebruiken of (zoals bij Stap 4) herschikken.

Stap 7

Als alle scenes de gewenste lengte hebben kunt u desgewenst de kwaliteit van het beeld nog verbeteren (doe dat alleen voor slecht - bijvoorbeeld te donker - beeld). Dat gaat als volgt. Klik linksboven op Effecten/Overgangen en selecteer de scene die u wilt verbeteren. Klik op het driehoekje voor Aanpassen en klik bijvoorbeeld op Auto Niveaus. Sleep dit pictogram naar het beeld op de monitor en laat het daar los. Het zelfde kunt u doen voor Auto Kleur (afbeelding 5). In de voorvertoning vergt zo'n correctie nogal wat rekenkracht zodat het er allemaal niet zo vloeiend uitziet, maar in het eindresultaat komen dergelijke correcties de kwaliteit ten goede. De andere effect-categorieen bevatten nog veel meer moois om uw beeld te verbeteren of creatief aan te passen.

Stap 8

Tot slot brengen we beeldovergangen aan tussen de scènes. Ook deze vindt u onder Effecten/Overgangen. U brengt de gewenste overgang aan door het pictogram ervan naar het vak tussen twee scènes op de Scènelijn te slepen. In het monitorvenster kunt u het resultaat bekijken (afbeelding 6). Wilt u het sober houden, dan gebruikt u Gekruist Verspreiden (beter bekend als ‘crossfade') of u klikt in het eigenschappenvenster op Infaden en Uitfaden onder Dekking. Die laatste mogelijkheid bevelen we zeker aan voor de sprongpunten op de te maken dvd (zie deel 2).

Een logisch verhaal

Voor onze vakantievideo brachten we onder meer een bezoek aan het beroemde planetarium van Eise Eisinga in Franeker. Van de in willekeurige volgorde geschoten beelden maken we een verhaal door de scenes in een logische volgorde te zetten. Bijvoorbeeld: exterieur, de aantekeningen van Eisinga, planetarium shot 1, mechaniek shot 1, planetarium shot 2, mechaniek shot 2, enzovoort. Zo ontstaat een storyboard.

Met dank aan het planetarium voor de medewerking.

In deel 2 maken we titels, voegen we geluid toe, produceren we een dvd en nemen we een kijkje bij Elements professionele broer Premiere Pro.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten