Videobewerking deel 2: Vakantieherinneringen

© CIDimport

Videobewerking deel 2: Vakantieherinneringen

Geplaatst: 4 maart 2008 - 09:03

Aangepast: 27 augustus 2022 - 19:28

Redactie ID.nl

In deel 1 van deze workshop hebben we van losse video-opnamen een verhaal met beeldovergangen gemaakt. In dit tweede en laatste deel ronden we de productie af.

In deel 1 van deze workshop hebben we van losse video-opnamen een verhaal met beeldovergangen gemaakt. In dit tweede en laatste deel ronden we de productie af. Het beeld van onze video is na deel 1 dik in orde; alle scènes staan netjes in een verhalende volgorde achter elkaar en de slechte opnamen zijn weggeknipt. Daarmee hebben we een mooi visueel verslag van onze vakantie gemaakt. Er mankeert echter nog wel het een en ander aan. De kijker weet zonder verdere uitleg niet wat hij ziet én het originele geluid is beroerd. Deze twee problemen lossen we in Premiere Elements 3.0 op met titels en muziek.

Stap 1

[afbeelding0]We starten Premiere Elements en openen ons videoproject. Het programma biedt allerlei titelsjablonen, maar wij kiezen voor de begintitel ons eigen beeld. Daarvoor hebben we helemaal vooraan op de scènelijn een paar shots gezet die karakteristiek zijn voor de regio waar we gefilmd hebben. We klikken op de beginscène en rechtsklikken in het Monitorvenster op Tekst Toevoegen en typen onze titel (in ons geval Noorderland 2007).

Stap 2

[afbeelding0]Als we de hele tekst markeren en erop rechtsklikken kunnen we de vormgeving en plaatsing naar wens maken. Bij Positie kiezen we voor Horizontaal Midden en Verticaal Midden. Het standaardlettertje Adobe Caslon Pro is mooi, maar we kiezen daarbij voor de variant Bold Italic. Bij Kleureigenschappen kiezen we voor hard oranje (onze film speelt tenslotte in Nederland, R=255, G=128, B=0) en we zetten een vinkje bij Slagschaduw. Bij Type Uitlijning kiezen we Midden.

Stap 3

[afbeelding0]Wanneer u nu uw film vanaf het begin afspeelt zult u zien dat de titel er zomaar in knalt en ook spontaan weer verdwijnt. Daar moeten we wat aan doen. We gaan naar de Tijdlijn en selecteren het tekstje op het spoor Video 2. We kunnen de lengte ervan wijzigen door de randen te verslepen met ingedrukte linkermuisknop. Ook kunnen we zo het hele clipje verslepen. Door in het venster Eigenschappen te klikken op Infaden en Uitfaden komt de titel mooier in beeld. Als u wilt kunt u bij Beweging ook een geanimeerde titel maken, maar da's geschikter voor de aftiteling. Op deze manier kunt u ook korte beschrijvende tekstjes bij uw scènes zetten. Die plaatst u dan onder in beeld. Hierdoor weet de kijker wat hij ziet. Als u avontuurlijker bent kunt u commentaar inspreken via Commentaar Toevoegen op de Scènelijn. Dat vergt echter heel wat oefening, omdat commentaar alleen werkt als het foutloos wordt ingesproken en goed getimed is. U moet uw tekst dan ook eerst uitschrijven en voorzien van tijdcodes, zodat u aan het beeld precies ziet  waar u een tekst moet inspreken.

Stap 4

[afbeelding0]Het originele geluid van de meeste vakantievideo's is slecht. Daarom klikken we op de Scènelijn op het luidsprekertje voor Scènes en zetten het volume op ongeveer 25%. Vervolgens klikken we in het venster Media op Media Ophalen Van en kiezen Bestanden en mappen. Nu moeten we een geschikt muziekje kiezen (Elements kan uit de voeten met mp3, wma en wav). Dit bestand wordt toegevoegd aan Beschikbare Media en vandaar uit verslepen we het naar Soundtrack. Als u geen geschikte muziek op de harde schijf hebt, moet u eerst muziek van cd rippen, bijvoorbeeld met Windows Media Speler. U kunt meerdere nummers achter elkaar in het Soundtrackspoor zetten en net als bij beeld kunt u die korter maken, verplaatsen en in- en uitfaden. Wij kiezen ervoor om bij elk thema in de film (bijvoorbeeld een bezochte attractie of een complete vakantiedag) een nieuw muziekje te starten en dat in te korten en te laten uitfaden, mocht het te lang zijn.

Stap 5

[afbeelding0]keer helemaal afspeelt kunt u bepalen of alles naar wens is en eventueel nog kleine aanpassingen maken. Bent u tevreden, dan kunt u de film geschikt gaan maken voor weergave op de dvd-speler. We klikken helemaal vooraan de Tijdlijn en rechtsklikken dan op het blauwe markeerpunt. We kiezen Dvd-markeerteken instellen. We geven een geschikte naam (in ons geval Intro + Franeker). Door op de tijdsaanduiding daarnaast te klikken en met ingedrukte linkermuisknop te slepen kunt u het beeld doorspoelen zodat u straks in het dvd-menu een geschikt plaatje te zien krijgt.

Stap 6

[afbeelding0]We maken op dezelfde wijze markeerpunten voor de andere hoofdstukken in ons verhaal (zoals de al genoemde attracties of vakantiedagen). Nu klikken we op Dvd Maken. We kiezen het menusjabloon 'Blauwe lucht' uit de categorie Reizen door dat naar het Dvdlayout- venster te slepen. We dubbelklikken op de kopregel en tikken daar onze eigen filmtitel. Wanneer u klikt op Menu Scènes 1 dan ziet u dat de plaatjes van de bij stap 5 gemaakte sprongpunten keurig worden getoond. Desgewenst kunt u hier de hoofdstuktitels en de posities van plaatjes nog aanpassen door erop te dubbelklikken.

Stap 7

[afbeelding0]U kunt de te branden dvd inclusief navigatie vooraf controleren door op 'Dvd voorvertonen' te klikken. Bent u tevreden, dan plaatst u een lege schijf in de brander en klikt u op Dvd branden. Inclusief het converteren van het beeldmateriaal kan dit wel even (=uren) duren. Met name het converteren vergt veel tijd en is uiteraard afhankelijk van de lengte van uw film en de snelheid van uw pc. Wilt u uw film op een website zetten, dan kiest u voor Exporteren. Een goed formaat voor het web is Adobe Flash Video. U kunt kiezen uit verschillende kwaliteiten, afhankelijk van uw webruimte. Nu uw film klaar is als dvd of webvideo kunt u hem met anderen delen. U zult merken dat u van zo'n afgeronde productie - veel meer dan van het ruwe beeldmateriaal - nog jaren plezier hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten