Vinger aan de pols 2013-11-04T17:03:45

HD DVD nu ook in de auto

Porno downloaden in Vista kan met Firefox

Vinger aan de pols

Vinger aan de pols

Een harde schijf heeft niet het eeuwige leven. Onherroepelijk legt-ie op een gegeven moment het loodje. Als dat gebeurt voordat u de computer wegdoet, kunt u kostbare gegevens kwijtraken.

Een harde schijf heeft niet het eeuwige leven. Onherroepelijk legt-ie op een gegeven moment het loodje. Als dat gebeurt voordat u de computer wegdoet, kunt u kostbare gegevens kwijtraken. Voorkom nare verrassingen en houd uw schijven in de gaten met het programma HDD Health.

Stap 1

[afbeelding0]Het programma HDD Health dat we gaan installeren, werkt alleen als uw harde schijven en uw Bios het zogeheten SMART ondersteunen. De eenvoudigste manier om dit te controleren is eenvoudigweg het programma installeren en kijken of het werkt. Of misschien let u bij het aanzetten van uw pc goed op en hebt u al gezien of SMART wordt ondersteund. U kunt dit eventueel zien tussen de meldingen die verschijnen voordat Windows wordt geladen (onderin figuur 1). SMART hoeft niet in het Bios te zijn ingeschakeld, dat is alleen nodig om waarschuwingen over de schijf te krijgen via het Bios.

Stap2

[afbeelding0]Ga naar de officiële downloadpagina  of bijvoorbeeld naar Snapfiles om HDD Health te downloaden. Laat u niet afschrikken door het woordje Bèta, het programma werkt bij ons probleemloos op diverse pc's. Het bevat geen spyware of overbodige onderdelen. Het neemt bovendien weinig geheugen en bijna geen processortijd in beslag, zodat zelfs oudere pc's er niet trager van zullen worden.

Stap 3

[afbeelding0]Start de installatie van het programma door te dubbelklikken op het bestand dat u hebt gedownload. Klik op Next in het eerste venster dat verschijnt en markeer in het volgende venster het bovenste keuzerondje om de gebruiksrechtovereenkomst te accepteren. De installatie is verder een kwestie van tweemaal klikken op Next, daarna op Install en tot slot op Finish. Laat bij de laatste stap het vakje gemarkeerd, zodat het programma automatisch wordt gestart.

Stap 4

[afbeelding0]HDD Health houdt op de achtergrond uw harde schijven in de gaten, zonder dat u er last van hebt. U kunt zien dat HDD Health actief is aan het pictogram van een harde schijf in het Systeemvak. Als het programma niet automatisch is gestart, start u het zelf via het menu Start. Is het pictogram niet zichtbaar? Klik dan op de Taakbalk op het ronde knopje met het naar links wijzende pijltje om ook alle verborgen pictogrammen te laten weergeven.

Stap 5

[afbeelding0]HDD Health moet eigenlijk altijd automatisch starten met Windows, zodat de harde schijf continu gecontroleerd kan worden. Alleen dan kan het programma nagaan of uw harde schijf nog goed werkt en in de gaten houden of het einde van uw schijf nadert. De optie voor automatisch starten is standaard  ingeschakeld. Om dit te controleren of om andere opties te wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram en kiest u Options in het menu. Controleer in ieder geval op het tabblad General of er een vinkje staat in het vakje Start HDD Health when Windows is logged on.

Stap 6

[afbeelding0]Het programma geeft standaard ook een waarschuwing over de temperatuur van uw harde schijf, zodra die 45 graden of hoger wordt. De temperatuur waarbij een harde schijf crasht of permanente schade oploopt ligt bij de meeste modellen hoger, vanaf zo'n 55 graden. Maar een (veel) lagere temperatuur is beter en verlengt de levensduur van uw schijf. U kunt de waarschuwingstemperatuur eventueel aanpassen met de pijltjes op het tabblad Alert options. Maar als uw schijf vaak te warm wordt kunt u beter zorgen voor een extra kastkoeler of een speciale koeler voor uw harde schijf. Sluit het instellingenvenster met de knop OK.

Stap7

[afbeelding0]HDD Health toont standaard een bericht als een controlewaarde van uw harde schijf verandert. Dat is niet meteen reden voor paniek. Pas nadat de waarden over een langere periode zijn gecontroleerd, kan het programma een betrouwbare voorspelling doen over de 'vervaldatum' van uw harde schijf. Wilt u na verloop van tijd of na een melding kijken hoe uw harde schijf ervoor staat, klik dan met de rechtermuisknop op het pictogram en kies Show HDD Health. Er verschijnt een informatievenster met allerlei gegevens van uw harde schijf, verdeeld over enkele tabbladen. Wordt in de statusbalk niet S.M.A.R.T.Enabled vermeld? Dan  ondersteunt de schijf helaas geen SMART. Hebt u meer dan één harde schijf, dan kunt u op het gewenste schijfpictogram bovenin het venster klikken om de gegevens van een andere schijf te bekijken. Misschien ondersteunt die wel SMART.

Stap 8

[afbeelding0]Op het tabblad Brief Info (afbeelding 7) staat het belangrijkste gegeven, namelijk rechtsonder achter Nearest T.E.C. Staat daar N/A dan is er niets aan de hand. Als er een datum staat, dan is dat de vroegste datum waarop uw harde schijf het zal begeven. Maar vergeet niet dat dit slechts een voorspelling is! Zeker kort na de installatie van het programma moet u hier nog niet veel waarde aan hechten. Op het tabblad Health vindt u een indicatie van de betrouwbaarheid van de voorspelling. Hoe hoger het percentage onder Precision, des te waarschijnlijker dat de voorspelling uitkomt. Als de datum dichterbij komt en de betrouwbaarheid stijgt, moet u vaker backups maken en de aanschaf van een nieuwe schijf overwegen.

Stap 9

[afbeelding0]Om te zien waarop de voorspelling is gebaseerd, kunt u nog het tabblad S.M.A.R.T. bekijken. Hier ziet u allerlei controlewaarden die door de harde schijf zelf worden bijgehouden. Als sommige waarden af en toe een beetje schommelen kan dat normaal zijn. Maar bij aftakeling van de schijf zullen waarden in de kolom Value steeds verder afnemen. In de kolom Threshold staan de minimumwaarden, komen de controlewaarden daaronder dan is de schijf niet meer betrouwbaar. Op basis van het verloop van deze waarden maakt HDD Health de voorspelling. Helaas verschilt per fabrikant wat de waarden inhouden, dus de eigenlijke betekenis van een waarde is niet aan te geven. Maar in ieder geval kunt u voortaan met HDD Health zien of uw schijf rijp is voor de schroothoop en op tijd maatregelen nemen.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord