Wapenstilstand: Windows en Mac in één netwerk 2014-09-03T12:09:09

IE 10 verdubbelt marktaandeel

Persoonlijke Windows 7-installatieschijf maken

Wapenstilstand: Windows en Mac in één netwerk

Wapenstilstand: Windows en Mac in één netwerk

De tijd waarin Macs en Windows-pc’s water en vuur waren, is al lang voorbij. Koppel ze aan elkaar, en verenig het beste van twee werelden. Zo kunt u muziekbestanden, foto’s en films eenvoudig delen.

apple-cat-ms-dog 

1. Wie is er thuis?

Windows 7 maakt het gemakkelijk voor thuisgebruikers die onderling bestanden heen en weer willen schuiven. Het toverwoord is ‘thuisgroep’. Klik via Start op Computer. In de linkerkolom ziet u de knop Thuisgroep staan. Klik op deze knop, zodat u in het volgende venster op de knop Een Thuisgroep Maken kan klikken. In het venster Een Thuisgroep Maken vinkt u aan wat u wilt delen. De opties zijn: afbeeldingen, documenten, muziek, printers en video’s. Klik op Volgende, zodat de thuisgroep wordt aangemaakt. Wanneer dit is afgerond, verschijnt er een wachtwoord. U kunt dit straks nog wijzigen, maar bewaar het voorlopig in uw tekstverwerker en sla het veilig op. U zult het namelijk nog nodig hebben om andere computers toe te voegen aan de thuisgroep.

 

 

2. Netwerkcentrum controleren

Ga naar Advanced Settings (links). Begin bij de optie Status. Hier ziet u welke toestellen op dit moment met de router verbonden zijn. Het tabblad dat u nu nodig hebt, is Wireless. Onderaan die pagina vindt u de beveiliging van uw netwerk. Kies altijd wpa2 als beveiliging, een veilige standaard.

 

 

3. Windows + Windows

Het wachtwoord dat Windows 7 automatisch aanmaakt, is altijd een sterk, moeilijk wachtwoord. In het venster Instellingen Voor Thuisgroep Weergeven kunt u dit wachtwoord wijzigen naar een eigen, makkelijker te onthouden exemplaar. Windows 7 zal binnen het netwerk zelf thuisgroepen detecteren waarbij u zich wilt aansluiten, en dan hebt u dit wachtwoord nodig.

Op de computer die lid zal worden van deze thuisgroep, geeft u aan wat u zelf wilt delen, telkens met het wachtwoord indien nodig. Nadat u bent aangemeld bij een thuisgroep, vindt u deze terug via Windows Verkenner. Ga naar Start en klik op Computer. In de linkerkolom ziet u de thuisgroep met de computers die lid zijn van deze groep. Printers die meteen beschikbaar zijn via de thuisgroep vindt u terug via Start, Apparaten, Printers.

 

 

 

4. Gasten, welkom

Vervolgens opent u Windows Verkenner. In de map Bibliotheken vindt u bij Afbeeldingen, Documenten, Muziek, en Video’s telkens Openbare Afbeeldingen, Openbare Documenten, Openbare Muziek en Openbare Video’s. Deze openbare mappen worden automatisch gedeeld met de Mac en met elke andere computer die met het netwerk is verbonden. Op die manier kunt u de Windows-pc als server gebruiken om bijvoorbeeld video en muziek te bewaren.

Wilt u echter nog andere specifieke mappen delen, bijvoorbeeld de map Documenten, dan moet u dat afzonderlijk aangeven. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende map en gebruik uit het contextmenu de opdracht Delen Met. Daar kiest u voor Specifieke Personen. In het venster Bestandsdeling typt u in het bovenste vakje het woord Gast en klikt u op de knop Toevoegen. Dit woord verschijnt in het vakje daaronder, waar u rechts aangeeft dat deze persoon de machtiging krijgt om te lezen en te schrijven.

 

 

5. Enter the Mac

Over naar de Mac. Controleer of de bestandsdeling actief is. Klik linksboven op het Apple-icoontje, en selecteer in het uitklapmenu de Systeemvoorkeuren. In het regelpaneel Delen vinkt u eerst de optie Bestandsdeling aan. Vervolgens geeft u aan welke mappen u wilt delen. Klik op het plusteken, navigeer naar de map die u wilt delen en klik op Voeg Toe. In het vak daarnaast geeft u aan wie toegang krijgt tot die map. Opnieuw gebruik u het plusknopje om iedereen of bepaalde gebruikers toegang te verlenen. Bovendien klikt u op het driehoekje om het toegangsniveau aan te duiden. U kunt kiezen uit: geen toegang, lezen en schrijven, alleen lezen of alleen schrijven (aflevermap). Een aflevermap is een map waarin bezoekers hun bestanden zetten, maar waarvan ze de inhoud niet kunnen zien. Vergeet ook niet de printer te delen.

 

 

6. Samba

Belangrijk is dat het protocol van de bestandsdeling juist is. Nog steeds in het venster Delen klikt u op de knop Opties en selecteert u het Afp- En Smb-protocol. Afp is de standaardkeuze om bestanden te delen met andere Mac-gebruikers. Smb (Samba) is de optie om bestanden en mappen te delen met andere platformen, zoals Windows. Bovendien is het gemakkelijker om een verbinding tot stand te brengen als de Mac- en Windows-machine tot dezelfde werkgroep behoren. Workgroup is in Windows de standaard werkgroepnaam voor Mac OS X. Open het venster Netwerk in Systeemvoorkeuren. Daar klikt u links op de manier waarop u via het netwerk bent verbonden; dat kan Airport of Ethernet zijn. Klik vervolgens op Geavanceerd. Dan komt u in een venster met verschillende tabbladen. Kies het tabblad Wins en zorg dat de werkgroep daar de naam Workgroup4 heeft.

 

 

 

7. Mac meets Windows

Tijd om te koppelen. Open Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op Computer om Eigenschappen te openen. Noteer daar de exacte schrijfwijze van de computernaam en de naam van de werkgroep. U moet ook de gebruikersnaam van deze configuratie kennen: die staat helemaal rechts bovenaan wanneer u op Start klikt.

Terug naar de Mac. Ga naar Finder en gebruik de toetsencombinatie Cmd + K of volg het menu Ga, Verbind Met Server. Hier moet u het serveradres als volgt invoeren: smb://gebruikersnaam@computernaam/ users. Klik op het plusteken om deze server aan uw favoriete servers toe te voegen. Daarna selecteert u de server in de lijst en klikt u op Verbind. Vervolgens kunt u inloggen met de gebruikersnaam (van de Windows-machine), en dan gebruikt u ook diens wachtwoord. Of u kiest de optie Gast om toegang te krijgen tot de mappen waartoe u als gast machtiging hebt gekregen.

Op uw Mac verschijnt aan de linkerkant van het Finder-venster de naam van de Windows-pc in de groep Gedeeld. Op uw Windows-machine bereikt u de Mac via de Verkenner, waar u hem links in de groep Netwerk ziet opduiken. Op beide machines kunt u dan ‘de overkant’ zoals een gewone map openen en bestanden gebruiken.

Tekst: Dirk Schoofs

 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 25, jaargang 2012

 

 

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord