Wat Google kan met Street View kunt u ook. 2013-11-04T16:43:30

PowerPoint als video op Hyves

Online websites maken met Google Sites

Wat Google kan met Street View kunt u ook.

Wat Google kan met Street View kunt u ook.

Zoals u in Computer Idee 7 kon lezen, timmert Microsoft flink aan de weg met Bing Maps als concurrent voor de vergelijkbare dienst Google Maps.

Zoals u in Computer Idee 7 kon lezen, timmert Microsoft flink aan de weg met Bing Maps als concurrent voor de vergelijkbare dienst Google Maps. Bing biedt daarbij ook panoramisch fotomateriaal op straatniveau in de vorm van Streetside, de tegenhanger van Googles Street View. De camerawagentjes van Google echter al heel wat meer plaatsen op aarde aangedaan dan die van Microsoft en dus vindt u bij Bing vooralsnog helaas geen Nederlandse straten. Bing Maps ondersteunt echter wel Photosynth. Met deze dienst kunt u foto's aan elkaar plakken tot een virtueel ruimtelijk netwerk om ze vervolgens te integreren in de landkaarten van Bing.

In deze workshop laten we u zien hoe dat gaat. In tegenstelling tot de klassieke panoramafoto (waarbij u op één plek staat en alles rondom u fotografeert) mag u voor Photosynths wel van uw plaats komen, graag zelfs. Fotografeer om u heen, doe een paar stappen, fotografeer weer om u heen, zoom stapsgewijs in op details, fotografeer een object rondom; het mag allemaal, zolang de stapjes tussen de foto's maar klein genoeg zijn, anders ziet Photosynth niet hoe de foto's ten opzichte van elkaar moeten worden geplaatst. Een overeenkomst van 50% tussen twee opeenvolgende foto's is meestal noodzakelijk.

STAP 1: Fotograferen

Maak - het liefst bij helder weer en buiten - een hoeveelheid foto's waarbij u zich aan bovenstaande regels houdt. U kunt natuurlijk in één keer uw hele straat vastleggen maar dat is misschien wat veel van het goede. Om er in te komen kunt u het best eerst op de manier van het klassieke panorama een beetje om u heen fotograferen.

STAP 2:Naar Photosynth

Veel mensen hebben al een Windows Live-ID, bijvoorbeeld voor hun hotmail- of Live Messenger-account. Indien dat niet het geval is kunt u dit op https://accountservices.passport.net/ppnetworkhome.srf?lc=1043 aanmaken. Surf vervolgens naar photosynth.net en klik rechtsboven op Sign In. Vul uw gegevens in om in te loggen.

STAP 3:Photosynth installeren

Om de gemaakte foto's tot een Photosynth te verwerken klikt u op Create. Vervolgens klikt u op Install Photosynth. Sla het bestand (PhotosynthInstall.exe, circa 11 MB) op in een map naar keuze en installeer daarmee vervolgens het programma. Wanneer de installatie klaar is, kunt u in uw browservenster op een test-photosynth klikken om te zien of de software functioneert.

STAP 4:Uw eerste Photosynth

Wanneer u de voorbeeld-synth hebt bekeken, klikt u weer op Create en vervolgens op de knop Create a Synth. Vul nogmaals uw Live-ID-gegevens in, zet in allebei de vakjes een vinkje en klik op Sign In. Klik nu op Add Photo's en selecteer de foto's die u wilt samenvoegen. Onze foto's zijn van het Zwinger-paleis in Dresden en dus vullen we bij Name and Thumbnail ‘Zwinger' in. Onder Tags kunnen we trefwoorden invullen die het voor andere gebruikers makkelijker maken om uw synths te vinden. We voeren als trefwoorden (gescheiden door komma's) de woorden ‘Zwinger', ‘Dresden', ‘Palace', ‘Architecture' en ‘Germany' in (Nederlands mag natuurlijk ook, maar zo zien meer mensen uw Synths). U kunt bij Visibility uw creatie exclusief toegankelijk maken voor genodigden, maar wij laten de instelling op Public staan omdat we hem ook in Bing Maps willen plaatsen. Ook Photo Rights laten we voor wat ze zijn. Let op het vinkje bij ‘Geotag'. Als uw foto's van locatiegegevens zijn voorzien worden deze automatisch overgenomen, maar er zijn nog maar weinig mensen voor wie dat geldt. We gaan daarom straks handmatig de locatie opgeven. Eerst maken we de synth door op Synth te klikken.

STAP 5: Het resultaat

Wanneer Photosynth klaar is met het aan elkaar knopen van de afbeeldingen, wordt het resultaat geüpload en meldt het programma hoe goed het gelukt is. Idealiter is uw werk ‘100% synthy', wat betekent dat alle afbeeldingen aan elkaar vast zitten. Om te zien hoe het resultaat geworden is klikt u op View, dan op Synths en vervolgens op het plaatje van uw eerste creatie.

STAP 6:Plaatsen

U kunt uw creatie nu met de pijltoetsen en/of de navigatieknoppen verkennen. Bent u er tevreden over, dan kunt u Photosynth gaan vertellen waar het moois gemaakt is. Daarvoor klikt u op Edit Synth en vervolgens gaat u naar het tabblad Geotag. Onze foto's zijn gemaakt in Dresden en dus vullen we die plaats in bij Location. Vervolgens klikken we op Go. We krijgen nu een overzichtskaart van de plaats en kunnen op zoek naar de exacte plek. Hebben we die eenmaal gevonden, dan slepen we de groene punaise naar die plek.

STAP 7:Oriënteren

Wanneer u wilt dat de integratie van uw Photosynth met Bing Maps net zo netjes is als die van Streetside (zie het artikel over Bing Maps, CID nr. 7), moet u zorgen dat de Photosynth op de correcte wijze in de kaart wordt gezet qua kijkrichting. Da's best een lastig klusje, maar het komt het resultaat ten goede. We klikken daarom bij Alignment op Start. Er verschijnt nu een grote cirkel in beeld en een strook met miniatuurafbeeldingen. Beweegt u met de muis over die strook, dan ziet u in de cirkel de kijkhoek van dat plaatje en deze komt waarschijnlijk niet overeen met de satellietfoto die u ziet. Kies nu uit de strook een herkenbare foto door er op te klikken. Maak met de twee haken (< en >) bij het oogpictogram de cirkel desgewenst kleiner en plaats hem exact op de juiste plek op de kaart. Door nu het andere pictogram op de cirkel te verslepen, verandert u de kijkrichting van de voorbeeldfoto. Wanneer deze voor uw gevoel overeen komt met de werkelijke kijkrichting bent u klaar en klikt u op Save.

STAP 8: Op de kaart

Aanvankelijk was het plaatsen van Photosynths op kaarten van Bing voorbehouden aan een panel van Microsoft. Het feit dat u nu door geotaggen uw eigen synths kunt plaatsen, betekent echter niet dat ze er meteen op staan. Doorgaans duurt het enkele uren voor uw creatie zijn weg naar de plattegrond heeft gevonden. Wanneer u echter na een dag naar de juiste plek op Bing Maps gaat (www.bing.com/maps/explore) kunt u uw Photosynth bewonderen. Dat doet u door te klikken op Map Apps en vervolgens op Photosynth. U ziet nu aan de groene pictogrammen waar zich synths bevinden. Zet u de muispijl daarop en klikt u vervolgens op het ‘>>'-teken, dan krijgt u aanvullende informatie en met een klik op Dive In duikt u in uw eigen Photosynth.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 8, jaargang 2010


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord