Wat is Pokémon Go? 2016-07-15T15:11:19

Krab maakt onderwater-selfie met GoPro

Privacyzorgen rondom populaire Pokemon-game

Wat is Pokémon Go?

Wat is Pokémon Go?

Ineens lijkt iedereen op internet bezeten door Pokémon. Zijn we de jaren 90 soms opnieuw aan het beleven? Nee, het draait allemaal om een nieuwe rage, Pokémon GO, een smartphone-game waarin je in het echt Pokémon moet vangen. Voor wie zich afvraagt wat Pokémon GO precies is en waarom het ineens zo populair is, is hier alle informatie in één handig artikel.

Pokémon? Dat is toch al heel oud?

Voor wie de laatste 20 jaar onder een steen heeft geleefd, of wie nog wel even een opfriscursus kan gebruiken: Pokémon is inderdaad nogal oud, maar nog steeds razend populair. Het begon als een spel voor de Gameboy, en draaide om een fictieve wereld waarin overal kleine Pokémons rondlopen (Pokémon is afgeleid van 'Pocket Monster', of 'zakmonster'). Trainers verzamelen, bestuderen en vechten met de beestjes, en het doel van het spel is om zoveel mogelijk Pokémons te verzamelen. Daar komt ook Pokémons ondertitel 'Gotta Catch 'em All' vandaan.

Toen het Gameboy-spel in 1995 werd uitgebracht, werd het al snel populair. Later werden er meerdere spellen uitgebracht, met nieuwe werelden en veel meer nieuwe Pokémons. Er kwam ook een kaartspel uit waarbij je fysieke Pokémon-kaarten moest verzamelen (lees: Kopen) en die met elkaar kon ruilen of waarmee je een rollenspel kon spelen.

En het is juist die doelgroep die het nieuwe Pokémon GO zo populair maakt.
 

Wat is Pokémon GO?

Pokémon GO is de eerste echte mobiele Pokémon-game voor de smartphone

Na jarenlang vrijwel niets met smartphones te hebben gedaan, heeft Nintendo nu eindelijk een mobiele Pokémon-game voor de smartphone uitgebracht.

Die is echter totaal niet te vergelijken met die oude Pokémon-games die je misschien ooit wel hebt gespeeld. In theorie moet je hetzelfde doen: Rondlopen, Pokémons vangen, en die trainen. Maar er is één groot verschil: In Pokémon GO moet je zelf fysiek rondlopen.

Om rond te lopen in Pokémon GO moet je naar buiten en over straat lopen. Zie je bijvoorbeeld dat er een halve kilometer verderop een Pokémon zit, dan moet je toch echt de deur uit en naar 500 meter verderop gaan.

Daar aangekomen kun je een Pokémon vangen, vechten met bestaande Pokémons, of een 'gym' binnengaan. Van tevoren kies je een team (Rood, Blauw of Geel), en door zoveel mogelijk 'gyms' over te nemen moet je zorgen dat jouw team het sterkste team van de Pokémon-wereld wordt.


Dat maakt Pokémon GO een uiterst interactieve game. Je ziet daardoor mensen midden op straat staan, hun smartphone op een onzichtbaar diertje gericht, in diepe concentratie verzonken.

Daarvoor wordt data gebruikt van Google Maps om een omgeving te tekenen, je GPS-locatie, en data van het vergelijkbare spel Ingress om belangrijke 'Points Of Interest' te vinden. Zo zitten er 'Pokestops' in de buurt van bijvoorbeeld standbeelden waar dan nieuwe Pokémon of handige items te vinden zijn. Als je bovendien een Pokémon vindt, zie je dat door middel van 'augmented reality'. Je ziet daarmee de Pokémon staan als ware het in het echt.

Hoe populair is het?

Pokémon GO lijkt van de ene op de andere dag waanzinnig populair te zijn geworden. Inmiddels is het spel miljoenen keren gedownload, maar het is vooral op sociale media als Twitter en Facebook dat er constant wordt gesproken over het nieuwe spel. Er worden grappen over gemaakt, locaties gedeeld, discussies gehouden, en iedereen lijkt het spel wel te spelen.

Ook voor maker Nintendo is het een succes: Het bedrijf maakte het afgelopen weekend ruim 8 miljard euro winst door het stijgende aandeel. Op Google wordt er vandaag veel meer naar Pokémon gezocht dan normaal:


Maar het is vooral het bizarre nieuws rondom Pokémon GO dat zo populair is. Wat te denken van de tiener die een lijk vond terwijl ze op zoek ging naar Pokémons? Of de politie die oproept vooral niet langs te komen op het bureau, omdat daar toevallig een zeldzame Pokémon te vinden is? In het buitenland waarschuwt de politie voor ontvoeringen die plaatsvinden door jongeren naar Pokémon GO-plaatsen te lokken.


En wat dacht je van dit filmpje, over Pokémon-spelers in Central Park in New York? Dat geeft goed aan hoe populair het spelletje is.

 

 

Waarom is het zo populair?

Hoe kan het dat een kinderspelletje plotseling zo populair is? Dat heeft vooral te maken met de doelgroep van Pokémon. Jongeren die nu halverwege de 20 zijn waren vroeger de eersten die Pokémon speelden op de basisschool, en die de kaarten verzamelden. Zij zeiden vroeger al tegen elkaar: "Hoe mooi zou het nu zijn als dit er in het echt was?". En eindelijk is Pokémon er in het echt. Het is bovendien de eerste serieuze mobiele Pokémon-game voor de smartphone, iets waar fans als jaren om roepen.

De generatie die is opgegroeid met Pokémon heeft nu eindelijk de juiste technologie om het 'in het echt' te spelen

Ook het sociale aspect is belangrijk. In plaats van het delen van high-scores deel je ervaringen met elkaar: "Kijk eens op welke plek ik ben geweest!" Het feit dat Pokémon zich 'in de echte wereld' afspeelt maakt het ook zichtbaarder in de media, die er veel over schrijven.

Het belangrijkste is misschien wel dat Pokémon GO misschien wel de eerste écht goede interactieve game is. Augmented reality is niets nieuws, zeker niet op smartphones (vroeger was er al Layar), maar apps die het gebruiken kwamen nooit echt van de grond. Te weinig spelers, te weinig mogelijkheden, en de technologie was er met slechte camera's en traag mobiel internet nooit echt klaar voor. Nu wel, dus duikt iedereen op het spel - zeker als dat vroeger al je favoriete spel was.

 

De #PokémonGo hype is compleet. Check hier de 5 aller-meest-enorm-veelste wazige Pokestops ter wereld! #hyped

Een video die is geplaatst door Hyped (@hypedtech) op

Ok, ik ben enthousiast en ik wil het ook proberen!

Terecht, je kunt je erg vermaken met Pokémon GO. Bizar is dat de game op dit moment nog niet eens in de Play en App Store te vinden is, maar dat maakt niet uit: Je kunt de game gewoon downloaden. Hoe je dat doet, leggen onze collega's van Power Unlimited je hier uit.

 

E-mailadres:
Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief en mailings van Computer Idee


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord