Wat is Uber? 2015-04-29T16:16:11

Review: Seagate Wireless 500 GB

Hoe techbedrijven de slachtoffers in Nepal helpen

Wat is Uber?

En hoe werkt het?

Wat is Uber?

Uber is de afgelopen maanden vaak in het nieuws geweest, zowel als het bedrijf dat een hele industrie overhoop gooit als een illegale en gehate dienst. Misschien heb je wel helemaal gemist waar de hype over ging. Hoog tijd om het eens onder elkaar te zetten: Wat is Uber nou eigenlijk, en hoe werkt zo'n taxi-ritje?

1. Wat is Uber?

Uber is een 'revolutionaire taxidienst' die het afgelopen jaar vaak in het nieuws is geweest vanwege mooie en minder mooie dingen. Hoewel de dienst de taxi-markt helemaal op zijn kop zet, doet Uber dat niet helemaal volgens de wet.

Uber zelf is een taxi-dienst die het nemen van een taxi aantrekkelijker wil maken, vooral door het makkelijk aan te bieden.

2. Wat is het verschil tussen Uber en UberPop?

Er is een groot verschil tussen Uber zelf, en UberPop. Dat laatste is een extra dienst die Uber ook aanbiedt, en dat is nou net wat zo controversieel is. Uber zelf is een 'normaal' taxi-bedrijf waar taxi-chauffeurs zich bij kunnen aansluiten. Dat is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Taxicentrale Amsterdam (TCA). Uber maakt taxi-rijden een stuk simpeler door een overzichtelijke app en persoonlijke verantwoording van de taxi-chauffeurs - daarover hebben we het later in dit artikel nog. Met Uber zelf is niets mis. Sterker nog, taxi-chauffeurs geven vaak aan liever voor Uber te werken, omdat ze daar veel meer klanten mee krijgen.

UberPop is het controversiële gedeelte van de dienst. Praktisch iedereen met een normale auto kan zich aanmelden als UberPop-chauffeur. Je kunt dat bijvoorbeeld doen om in de avonduren wat bij te verdienen.

Het probleem met UberPop is dat het niet legaal is. Volgens de taxi-wet moeten taxi's zich aan allerlei strenge veiligheidseisen houden. Zo moeten zij een dure taxi-vergunning hebben, moeten zij voldoende rust nemen en moeten zij veel keuringen doorlopen. UberPop-chauffeurs hoeven dat allemaal niet, waardoor die dienst een stuk goedkoper is. Het is echter illegaal om op die manier taxi-diensten aan te bieden, wat ervoor zorgt dat de Amsterdamse taxichauffeurs tegen Uber zijn.

Sinds kort is bekend dat Uber alleen nog chauffeurs toelaat die een chauffeurskaart hebben behaald bij het CBR. Daarmee is UberPop nog altijd niet helemaal legaal, maar in theorie wel veiliger.

3. Hoe werkt Uber?

Wat Uber zo aantrekkelijk maakt, is dat het kinderlijk eenvoudig werkt. Je kunt een Uber-taxi bestellen via een app, die precies aangeeft waar een chauffeur zich bevindt. Ook staan de naam van de chauffeur en het nummerbord van zijn taxi in de app, zodat je makkelijker klachten kunt doorgeven. We laten je in een paar stappen zien hoe Uber werkt.

Op dit moment is Uber in Nederland alleen nog actief in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het bedrijf heeft wel grootse plannen om uit te breiden naar de rest van Nederland.

Je kunt Uber hier downloaden:
 

Voor iOS Voor Android Voor Windows Phone1. Maak een account aan
Je maakt een account aan op Uber door naast een emailadres en wachtwoord ook een telefoonnummer in te voeren. Daarmee krijg je een bevestigings-sms, wat het inloggen wat veiliger moet maken. Bovendien kun je het telefoonnummer later gebruiken om een rit te 'delen' met andere mensen. Daar komen we straks nog op terug.

Na dit aanmelden vul je je creditcardgegevens in. Dat is nodig, omdat je Uber-rit direct via je creditcard wordt afgerekend. Zo maakt het nooit uit of je nog genoeg geld bij je hebt en hoef je na aankomt nooit lang te blijven zitten met een ongemakkelijke pin-automaat op schoot.

2. Zoek een rit
Als je Uber opent, zie je een kaartje staan. Daarbij zoekt Uber automatisch naar je adres, wat je overigens zelf ook nog kunt aanpassen. Onderaan het scherm zie je staan welke Uber-auto's er beschikbaar zijn. Je kunt daarbij kiezen uit een 'gewone' Uber-taxi, of een UberPop. Omdat we ons graag aan de wet houden, kiezen we in ons geval voor een Uber Black, de normale taxi's die je ook bij het station ziet wachten.Als je klikt op 'Fair Estimation' kun je invoeren waar je naartoe wilt rijden. Je krijgt vervolgens een schatting van de kosten te zien, zodat je een idee hebt wat je moet betalen. Als je een promotiecode hebt kun je die invullen bij 'Promo code'.

Als je de taxi wilt bestellen, druk je op 'Set pickup location'. Je krijgt hier informatie te zien over je rit. Zo zie je wie de chauffeur is (inclusief een foto'tje!) en in welke auto hij rijdt (een chique Audi A6). Als je in de auto zit, krijg je daarnaast zelfs te zien wat het nummerbord van de taxi is. Daarmee wil Uber een taxi-rit veiliger maken, omdat de chauffeurs makkelijk opgespoord kunnen worden wanneer zij je bijvoorbeeld lastigvallen, of wanneer ze expres een omleiding nemen.

3. De chauffeur is onderweg!
De chauffeur komt eraan, wat je kunt zien op een kaartje. Je kunt daar zien waar de auto zich op dat moment bevindt.Je kunt hier ook direct contact opnemen met de chauffeur, voor het geval je een precieze oppik-locatie met hem wil afspreken. Doordat je je telefoonnummer hebt gekoppeld aan de app, kan de chauffeur jou ook bereiken als hij je niet kan vinden.

Een andere handige functie zie je bij 'Split fare' ('Verdeel kosten'). Dat is bedoeld voor wanneer je samen met iemand anders een rit maakt. Je kunt diegene dan vragen de kosten te delen. Dat doe je op basis van zijn of haar telefoonnummer - je medepassagier moet daarvoor wel ook een Uber-account hebben.

4. Rijden maar
Zodra je in de taxi zit, zie je op een kaartje waar je rijdt. Je ziet daarmee gelijk of je chauffeur wel echt de kortste route neemt. Ga lekker zitten en geniet van de rit!

5. De rekening
Zodra je op de plaats van bestemming bent gekomen, hoef je niet speciaal met de chauffeur af te rekenen. Als je uitstapt, krijg je vanzelf een 'bonnetje' te zien. Daarop zie je wat de rit heeft gekost, in ons geval 11 euro. Ook kun je een opmerking plaatsen over je rit, en de chauffeur een waardering geven.En zo simpel werkt het! Uber is helaas alleen in een paar steden in Nederland beschikbaar, dus buiten de grote steden kun je vaak nog geen taxi krijgen. Uber heeft echter wel grote uitbreidingsplannen, dus het is waarschijnlijk een kwestie van wachten.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord