© CIDimport

Windows 10: Cortana

Geplaatst: 29 juli 2015 - 04:50

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:09

Redactie ID.nl

Windows 10 heeft een virtuele assistent, Cortana. Die kan je helpen bij allerhande taken, zoals het maken van agenda-afspraken en het inplannen van herinneringen. Heb je daar in de praktijk iets aan?

1. Inleiding

2. Het uiterlijk

3. Dagelijks gebruik

4. Het vernieuwde startmenu

5. Virtuele bureaubladen

6. Standaard-apps

7. Edge

8. Cortana

9. Store

10. Conclusie

Let op: Cortana is aanvankelijk nog niet beschikbaar in het Nederlands. Je kunt de virtuele assistent alleen in het Engels gebruiken, en daarvoor moet je je hele systeem in het Engels zetten. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet veel zin in hebt, dus vinden we het niet erg als je vast naar het volgende onderdeel van onze review gaat: De Store.

Hoewel Cortana nog niet beschikbaar is in het Nederlands, kun je de assistent wel tevoorschijn toveren als je bereid bent Engels tegen haar te praten. Hoe je dat doet, lees je hier.
 

Virtuele assistent

Cortana is Microsofts eigen virtuele assistent, in de praktijk ook wel een concurrent voor Google Now en Siri genoemd. Veel functies die die andere assistenten hebben, heeft Cortana ook.

Cortana werkt ook op de mobiele versie van Windows 10. Als je haar dan ook koppelt aan je Microsoft-account haal je er de optimale resultaten uit, want Cortana leert je na verloop van tijd verdomd goed kennen.
 

Veel persoonlijke informatie

Dat heeft ook wel een nadeel, want het betekent wel dat je Cortana (en daarmee Microsoft) toegang moet geven tot heel erg veel heel persoonlijke informatie. Denk maar eens aan al je emails, agenda-afspraken, contactpersonen, en noem maar op. Als je daar geen problemen mee hebt, zul je zien dat de assistent erg handig kan zijn.
 

Zoekbalk

Cortana is in Windows 10 te vinden in de zoekbalk naast het startmenu. De assistent staat daar klaar om je direct informatie te geven, en doet dat ook graag. Als je op de zoekbalk klikt, krijg je onmiddellijk allerlei informatie te zien. Dat zijn bijvoorbeeld agenda-afspraken, of herinneringen die je hebt ingesteld. Het is helemaal handig als je Cortana ook gebruikt op je telefoon, want dan worden zulke herinneringen gesynchroniseerd met elkaar. Op die manier kun je Cortana een herinnering laten opschrijven terwijl je in de trein zit, die je dan de volgende ochtend op je computer te zien krijgt.
 

Nutteloze lokale tips

Cortana geeft niet alleen persoonlijke informatie, maar ook tips over het weer in de buurt of het lokale nieuws - vaak gebaseerd op je locatie. In Nederland werkt dat echter nog niet, omdat je alleen de locatie voor Amerika of Engeland kunt instellen - dus wisten we iedere ochtend precies wat voor weer het in New York was...

De assistent is in Nederland pas echt handig als je haar actief gebruikt. Met name het instellen van herinneringen is een geweldige toevoeging, zeker omdat die over verschillende systemen lopen.
 

Zoeken op internet

Het is ook mogelijk Cortana te gebruiken om te zoeken op internet, en dat betekent in de praktijk zoeken met je stem. Als je een microfoon op je computer hebt aangesloten, kun je direct zoekopdrachten geven door "Hey Cortana" te zeggen. De assistent komt dan direct naar voren en vraagt je vriendelijk wat je wilt.
 

Niet menselijk

Hoewel Microsoft zegt dat Cortana "bijna menselijke taal" begrijpt, moet je in de praktijk wel opletten wat je allemaal tegen haar zegt. "Search for Space Shuttle" betekent namelijk niet dat je op internet kijkt naar plaatjes van het ruimteveer. In plaats daarvan wordt een Bing-zoekvenster geopend dat letterlijk zoekt naar de zoekterm "Search for space shuttle". Dat is best dom voor een slimme assistent...
 

Stuur emails

Je moet Cortana ook op andere vlakken met heel specifieke commando's bedienen. Zo kent de assistent de term "Send an email" niet - ze zoekt dan op Bing naar die zoekterm. Dat is best raar, helemaal omdat de zoekterm "Send an email to Jimmy" wél werkt; je kunt dan keurig een email dicteren als "Jimmy" één van je contactpersonen is.
 

Belachelijk Engels accent

Wat contactpersonen betreft heb je op dit moment nog niet veel aan Cortana. Die verstaat namelijk geen Nederlands, dus "Tijs" zul je nooit vinden als contactpersoon. "Randolf" zul je ook niet vinden, maar wél als je dat uitspreekt met een belachelijk Amerikaans accent: "Rêhndohlf". Dat ligt echter niet zo aan Cortana, maar simpelweg aan het feit dat ze nog geen Nederlands begrijpt. Het is nog niet bekend wanneer Cortana in het Nederlands verschijnt - aanvankelijk zijn wel onder andere Engels, Frans en Duits beschikbaar als taal.
 

Bing...

Als je Cortana wilt gebruiken, moet je er overigens mee leven dat ze alleen op Bing kan zoeken. Je kunt zelfs diep in de registry's niet veranderen dat Cortana Google moet gebruiken, en dat is toch wel een beetje jammer. Alle goede bedoelingen van Microsoft ten spijt: Bing is simpelweg nog niet zo goed als Google.
 

Overal in het systeem

Cortana zit nog op veel meer plaatsen in het systeem. Ook in Office en in de Edge-browser is het mogelijk de assistent op te roepen. Ze kan dan bijvoorbeeld zoeken naar een tekst die je hebt geselecteerd. In de praktijk gebruik je die functie niet echt - misschien als je een woord niet kent, maar over het algemeen komt toch Wikipedia als eerste zoekterm naar boven en het is vaak net zo makkelijk naar Wikipedia.org te surfen.
 

Muis

Daar komt bij dat je Cortana in de Edge-browser alleen met je muis kunt oproepen, en niet met je stem. Als je dat toch probeert, verschijnt de assistent in de taakbalk en ga je weer op zoek op internet of in je documenten, maar niet naar de tekst die je hebt geselecteerd.
 

Conclusie: Handig, maar nog niet in Nederland

Cortana is een belangrijke en handige toevoeging aan Windows 10. Zeker als je de assistent vaak en actief gebruikt, kan ze veel toevoegen. Zo is het makkelijk agenda-afspraken in te zien en te maken, en vooral het synchroniseren van herinneringen is een waardige toevoeging.

Het grote nadeel is dat ze alleen in het Engels bruikbaar is. Dat maakt het praten tegen Cortana nog lastig, omdat ze Nederlandse termen (zoals de namen van contactpersonen) nog niet kan verstaan. Je kunt Cortana al proberen, maar als je Engels niet heel best is laat je haar het beste links liggen. Uiteindelijk komt ze beschikbaar in ons land.

<- Vorige: EdgeVolgende: De Store ->

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten