Review Windows 10: Dagelijks gebruik

© CIDimport

Review Windows 10: Dagelijks gebruik

Geplaatst: 31 juli 2015 - 10:40

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:07

Redactie ID.nl

In dit gedeelte van onze review van Windows 10 kijken we naar hoe het besturingssysteem in het dagelijks gebruik werkt. Waar liepen we tegenaan? Werkt het goed? Of kun je nog beter even wachten met overstappen?

1. Inleiding

2. Het uiterlijk

3. Dagelijks gebruik

4. Het vernieuwde startmenu

5. Virtuele bureaubladen

6. Standaard-apps

7. Edge

8. Cortana

9. Store

10. Conclusie

We hebben even moeten slikken voor we er in oktober aan begonnen, maar uiteindelijk moesten we wel: Windows 7 maakte plaats voor Windows 10. En dan niet op een test-pc, maar op onze persoonlijke computers. Maanden hebben we de Technical Previews van Microsoft geprobeerd via het Windows Insider-programma, waarbij gebruikers een vroege versie van Windows 10 konden proberen.

Niet als standaard-OS

Normaal gesproken moet je experimentele software nooit gebruiken als daily driver, het systeem dat je dagelijks gebruikt. Toch hebben we het geprobeerd, en dat werkte zo goed dat we nog niet helemaal snappen of we het goed hebben gedaan.

Goed, hoofdredacteur Dick heeft één keer zijn hele backup-schijf moeten terugzetten, en kwamen er af en toe wat vreemde pop-ups naar voren, maar over het algemeen werkte Windows 10 zelfs als Technical Preview erg stabiel en zonder problemen.

Foutmeldingen

In het dagelijks gebruik liepen we heel af en toe tegen wat probleempjes aan, maar hou daarbij in het achterhoofd dat we daarbij een preview-versie gebruikte en niet de echte versie. Zo kregen we op 'Build 10130' standaard een foutmelding bij het afsluiten. Die was niet schadelijk en konden we gewoon wegklikken, maar hij was wel prominent aanwezig. We zijn ze daarna ook nooit meer tegengekomen.

Programma's

De grootste vraag is of álle programma's gewoon blijven werken op Windows 10. Na lang testen durven we wel te zeggen dat je zonder problemen kunt overstappen, want in onze testperiode van 8 maanden zijn we nooit tegen een programma aangelopen dat helemaal niet werkte op Windows 10.

Drivers

Ook drivers werken praktisch allemaal. Het aansluiten van diverse toetsenborden en muizen werkte zonder problemen, en ook drivers voor printers (van circa 8 jaar oud) werkten zonder problemen. Wel moet je in sommige gevallen eerst het systeem opnieuw opstarten voordat het allemaal écht werkt - iets dat ook in Windows 7 en 8 al werd aangeraden maar in de praktijk niet altijd nodig was.

Héél oude software

Om de proef op de som te nemen besloten we ook eens wat écht oude software te draaien. Het oudste dat we in huis hadden liggen was de game Morrowind die inmiddels al 13 jaar oud is. Het draaide zonder problemen, al moesten we wel handmatig de resolutie bijstellen wat eerst nooit hoefde.

Ook een webcam uit bouwjaar 2006 werkte meteen, en een harde schijf uit 2008 werd via de sata-aansluiting meteen gevonden.

Geen garantie, wel vermoeden

Uiteraard is het nooit 100% te garanderen dat álle programma's zullen werken op Windows 10 - dat kan liggen aan de leeftijd van het programma, of hoeveel ondersteuning daar nog voor is, of juist aan de configuratie van je eigen systeem. Zelfs de combinatie van al die factoren telt daarin mee, dus wij (en Microsoft) kunnen je niet beloven dat al je programma's werken. Maar we durven uit een paar kleine tests en vragen op forums en sociale media wel op te maken dat het grootste deel van de programma's gewoon werkt.

Virtuele machine

Als je veel gebruikt maakt van een specifiek programma dat je écht persé moet hebben, kun je testen of dat draait op Windows 10 door het eerst in een virtuele machine te draaien. Hoe je dat doet, kun je hier lezen.

Actiecentrum

Een belangrijke toevoeging aan Windows 10 is het Actiecentrum. Je ziet dat aan de rechterkant van je scherm, maar op de desktop moet je daarvoor wel eerst op deze knop drukken:

Review Windows 10: Dagelijks gebruik-15796633

© CIDimport

Meldingen

In het Actiecentrum vind je meldingen van apps. Dat kunnen nieuwe emails zijn, of Facebook-berichten als je de Facebook-app hebt geïnstalleerd. Maar hier verschijnen ook meldingen van Firefox, bijvoorbeeld wanneer een webpagina stopt met werken, of een melding van je virusscanner dat er iets niet veilig is.

Onderaan het Actiecentrum staan nog een paar handige snelkoppelingen, bijvoorbeeld naar de tabletmodus of om direct naar al je Instellingen te gaan. Die zijn erg handig en je gebruikt ze in de praktijk erg vaak.

Handige virtuele bureaubladen

Windows 10 heeft nog een belangrijke nieuwe toevoeging: Virtuele bureaubladen. Als je daar meer over wilt lezen, kun je dit gedeelte van onze review lezen, waarin we dieper ingaan op deze functie. En in dit artikel laten we je precies zien wat je er allemaal mee kunt. We gaan er nu dus niet al te veel op in, maar we durven wel te zeggen dat de virtuele bureaubladen een geweldige toevoeging op je systeem zijn. Je kunt deze functie gebruiken om perfect te multitasken, om meerdere apps naast elkaar te draaien, en om overzicht te houden wanneer je veel programma's tegelijk gebruikt.

We zullen toegeven dat we de eerste keren dat we met Windows 10 werkten niet veel gebruik maakten van de bureaubladen - ze hebben een nogal steile leercurve. Maar als je ze eenmaal goed weet te gebruiken hebt is Windows 10 het beste besturingssysteem voor hardcore gebruikers.

Verwarrende instellingen

Windows 10 is qua instellingen nogal lastig onder de knie te krijgen. De inconsistentie van menu's die we net noemden betekent in de praktijk dat er twee soorten instellingen zijn ontstaan. Aan de ene kant heb je de 'Pc-instellingen', te vinden via het startmenu en het Actiecentrum. Daar staat echter maar een beperkt aantal opties. Voor veel geavanceerdere zaken, zoals het beheren van drivers, moet je het configuratiescherm in duiken.

Meerdere menu's

Nou zou dat op zichzelf niet onlogisch zijn, want je kunt het onderscheid maken tussen de simpele snelle instellingen en de moeilijke functies die echt je systeem fundamenteel veranderen, maar dat is niet het geval. In het configuratiescherm is het namelijk ook gewoon mogelijk om je gebruikersnaam te veranderen of om de achtergrond van je scherm aan te passen. Die functies zitten dus in beide menu's, maar zien er wel heel anders van elkaar uit. Dat is niet erg logisch.
Daar komt ook bij dat sommige opties op meerdere plekken in het OS te vinden zijn. Zo is er de optie om je wifi-netwerken in de buurt te bekijken, maar je kunt daar ook naar je netwerkinstellingen waar je een VPN kunt opzetten. Die VPN-optie zit echter ook onderin het snel-menu in het Actiecentrum - nogal dubbelop dus.

Conclusie: Stabiel, universeel, maar soms verwarrend

Windows 10 is een stabiel besturingssysteem dat hoogstwaarschijnlijk gewoon op je systeem draait. Je hoeft niet bang te zijn dat je programma's niet werken of dat je documenten ineens verdwijnen - al is het uiteraard wel noodzaak een backup te maken voor het geval het onverhoopt toch fout gaat.

In het dagelijks gebruik werkt Windows 10 erg prettig. Vooral het nieuwe startmenu is een verademing, omdat het het zoeken naar programma's zo heerlijk eenvoudig maakt. De virtuele bureaubladen zijn daarnaast een geweldige toevoeging waarvan je van Windows 10 echt een multitask-machine kunt maken waar we heel graag mee werken.

<- Vorige: Het uiterlijkVolgende: Het startmenu ->

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten