Windows 10: Gratis spelletjes als Patience en Mijnenveger vinden 2016-03-03T13:33:39

Hoe stel je Cortana in?

Handige sneltoetsen in Windows 10

Windows 10: Gratis spelletjes als Patience en Mijnenveger vinden

Windows 10: Gratis spelletjes als Patience en Mijnenveger vinden

Op zoek naar de gratis spelletjes in Windows 10, zoals Solitaire? Wanneer je Windows 8 hebt overgeslagen en nog gewend bent deze te vinden onder 'ontspanning' in het startmenu, dan zitten deze games goed verstopt. Lees hier waar je ze kan vinden en welke andere gratis spellen de moeite waard zijn.

De klassieke Windows-spelletjes vind je nu in het startmenu onder Alle Apps. Scroll omlaag naar de M om uit te komen bij de Microsoft Solitaire Collection. Inloggen kan met een Microsoft-account, maar is niet noodzakelijk. Voordeel is daarmee dat je voortgang wordt opgeslagen in de cloud. Als je daar geen behoefte aan hebt, kies je er gewoon voor om als gast te spelen.

In dit hoofdscherm vind je verscheidene kaartspellen terug, waaronder Spider Solitaire (Patience) en FreeCell. In het menu vind je onder meer Spelopties, waar je bijvoorbeeld geluidseffecten en tekstgrootte in kan stellen. Ook nieuw zijn Daguitdagingen. Daarbij krijg je elke dag nieuwe opdrachten, zoals het behalen van een bepaalde score of een kaartspel uitspelen in zo weinig mogelijk zetten.

Andere bekende spelletjes moet je zelf downloaden. Dat kan vanuit het hoofdscherm. Scroll helemaal omlaag om Andere spellen te vinden. Hier vind je onder andere Mahjong terug, als ook Minesweeper (Mijnenveger) en zijn avontuurlijke variant Treasure Hunt.

Kies de game die je wilt om de App Store te openen. Klik daar op Gratis om het spelletje te downloaden en te installeren. Dezelfde knop verandert daarna in Openen.

Heb je de App Store in de tussentijd afgesloten, dan vind je 'm in het startmenu onder Recentelijk toegevoegd; alsook gewoon onder Alle apps.

Het valt je misschien wel op dat de bekende Windows-spelletjes nu zijn voorzien van reclameboodschappen. Deze advertenties kun je afkopen door een Premium-lidmaatschap af te sluiten. Dat kan door in het hoofdmenu te kiezen voor Upgrade naar Premium. Je krijgt de keuze om voor één maand te betalen, of voor een heel jaar. Je ziet vervolgens geen reclame meer.

Verder hebben de games ook een sociaal element, mits je een Xbox Live-account hebt. Je kunt het dan opnemen tegen vrienden die de spellen ook spelen, door zo hoog mogelijk te eindigen in de online ranglijsten. Een ander voordeel is dat je er achievements mee kunt verdienen, beloningen voor speciale taken als het behalen van een dagelijkse uitdaging of het uitspelen van 100 kaartpotjes.

Nog meer games

Hierbuiten zijn er nog veel meer gratis (en betaalde) spellen te vinden. Ga daarvoor naar de App Store in het startmenu en kies bovenin voor Games. Scroll een stukje omlaag en kies voor Alles weergeven naast Populaire gratis games. In de balk aan de linkerzijde van het scherm zijn de games nog te filteren op genre, zoals racen, kaartspellen en strategiespellen.

Zie je hier door de bomen het bos niet meer? Download dan een paar aanraders van Computer Idee:

- AA.

AA. is echt zo'n spelletje dat je even tussen de bedrijven door kan opstarten en spelen, omdat je er alleen maar de linkermuisknop voor nodig hebt. De bedoeling is om bolletjes af te schieten op een ronddraaiende cirkel. De bolletjes die geplaatst zijn, mag je niet raken met nieuwe bollen. Klinkt misschien saai, maar AA is erg verslavend en wordt al snel pittig.

- Microsoft Jigsaw

Microsoft Jiggsaw is puzzelen zonder dat je er een hele tafel voor hoeft vrij te maken. En je mist ook nooit een stukje. Jigsaw biedt een hoop gratis legpuzzels in variërende moeilijkheidsgraden. Leuk is daarnaast dat je je eigen foto's of afbeeldingen kan inladen, om ze zo om te toveren tot een puzzel. Extra puzzels zijn eventueel bij te kopen.

- Pinball FX 2

Jawel, flipperen! De flipperkast maakte al onderdeel uit van Microsoft 95 en heeft door de jaren heen een behoorlijke facelift gekregen. Toch blijft het principe gelijk en dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk even een spelletje opstart. Er zijn verscheidene tafels met elk een eigen thema, waaronder zelfs van Star Wars.

- Flow Free

Een puzzelspel waarbij je gekleurde bolletjes met elkaar moet verbinden, zonder dat de lijnen elkaar mogen kruisen. Die simpele opzet is genoeg voor honderden puzzels, die telkens moeilijk worden. Even simpel als verslavend.

- Cut the Rope (2)

Wederom een puzzelspelletje. De schattige alien Om Nom wil zijn snoepje en daarvoor moet je de juiste touwen doorknippen. Ruimtelijk inzicht en en inschatten van oorzaak en gevolg zijn noodzakelijk om alle sterren te verdienen.

- Crossy Road

Crossy Road is duidelijk geïnspireerd door Frogger. Help een kip de weg over te steken, en nog een weg, en een sloot... hoe verder je komt, hoe meer muntjes je krijgt om nieuwe figuurtjes van te kopen. Ook zo'n spelletje voor 'even tussendoor', met een eigenwijze grafische stijl.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord