Windows 10 PowerToys: Multitask met FancyZones en Shortcut Guide 2019-09-09T08:55:43

Dit zijn de gekste gadgets van IFA 2019

E-mailreminders instellen met Nudgemail

Windows 10 PowerToys: Multitask met FancyZones en Shortcut Guide

Windows 10 PowerToys: Multitask met FancyZones en Shortcut Guide

Een oude bekende keert terug, dit keer in Windows 10: PowerToys! Microsoft blaast de toolkit voor het sleutelen aan Windows na twaalf jaar nieuw leven in. FancyZones en Shortcut Guide zijn de eerste PowerToys-speeltjes. Zo ga je daarmee te werk.

Eerst gaan we de software te installeren. Download PowerToys via deze link door op PowerToysSetup.msi te klikken en het bestand op te slaan. Start deze vervolgens op en doorloop de installatie. Het programmaatje nestelt zich rechts onderin de taakbalk. Klik op het icoon dat lijkt op een rekenmachine om PowerToys te openen.

Shortcut Guide

Je komt terecht in het hoofdmenu, waar je kunt bepalen welke tools je actief wilt hebben. Dat zijn er nu nog maar twee, FancyZones en Shortcut Guide. Bedoeling is dat er naar verloop van tijd meer mogelijkheden bij komen. Beide staan standaard reeds aan.

Probeer de Shortcut Guide uit door de Windows-toets kort ingedrukt te houden. Je ziet nu een handig overzicht van alle mogelijke toetsencombinaties, zodat je ze voortaan niet meer zelf hoeft te onthouden.

FancyZones

FancyZones vereisen meer uitleg. Deze tool geeft je de optie om meerdere vensters naast elkaar te laten draaien in een layout die je zelf prettig vindt. Voor multitaskers is dit bijzonder welkom. Zo heb je bijvoorbeeld een browser, Word-document en muziekspeler in één oogopslag ter beschikking. Eindeloos alt-tab'en op zoek naar het juiste venster is daarmee verleden tijd. 

Klik in PowerToys Settings op FancyZones en kies vervolgens Edit Zones. Voor het gemak kiezen we nu een van de voorbedachte layouts: Priory Grid. Door bovenin op het plus-icoontje te klikken, maken we er een layout van die uit vijf vensters bestaat. Met de space around zones-opties onderin bepaal je de hoeveelheid witruime tussen de afzonderlijke vensters.

Herindeling

Nu ga je kiezen welke programma's of zelfs mappen je in ieder venster wilt hebben. Als voorbeeld plaatsen we in het middelste vak de Chrome-browser. Open Chrome en doe alsof je het venster gaat verslepen, maar houd de Shift-toets daarbij ingedrukt. Het raster van FancyZones duikt nu op. Sleep het Chrome-venster naar het middelste vak en laat los om de browser vast te zetten.

Hetzelfde doe je nu voor de andere software. In onderstaand voorbeeld draaien we drie websites, een Windows-map en een Word-document naast elkaar. Spotify leent zich er ook goed voor. Je kunt het helemaal zelf bepalen. Zeker als je een custom layout gaat verzinnen. Daarover hieronder meer.

Aangepaste layout 

Wil je FancyZones écht helemaal naar je hand zetten, klik dan na Edit Zones bovenin naast Templates op Custom. Kies Create new custom en klik op Edit selected layout. Door op het plus-icoontje te klikken, voeg je vensters aan de layout toe. Zoveel je wilt. Door de hoeken te verslepen, bepaal je de horizontale en verticale afmetingen.

Geef je layout tot slot een naam en sluit af met Save and apply.

Bevalt werken met FancyZones toch niet? Onder General Settings zet je ze gewoon weer uit.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord