Windows 8 toevoegen aan uw netwerk

© CIDimport

Windows 8 toevoegen aan uw netwerk

Geplaatst: 14 augustus 2013 - 05:26

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:28

Redactie ID.nl

Een Windows 8-pc of -tablet toevoegen aan uw thuisnetwerk is minstens zo eenvoudig als in Windows 7, maar het gaat wel iets anders in zijn werk. Met deze workshop hebt u de klus in een handomdraai geklaard.

 

Windows 8 toevoegen aan uw netwerk-16251858

© CIDimport

 

Windows 8 toevoegen aan uw netwerk-16251863

© CIDimport

1. Verbinden met draadloos netwerk

Verbinding maken met een draadloos netwerk doet u in Windows 8 via de nieuwe interface. Om verbinding te maken, opent u de Charms-balk (met de muis naar de rechterboven- of benedenhoek bewegen, of via Windows+C op het toetsbord) en klikt u op Instellingen. Onderin staan zes pictogrammen; met het pictogram linksboven kunt u verbinding maken met een draadloos netwerk. Als u erop klikt, ziet u een overzicht van alle draadloze netwerken in de buurt. Klik op het netwerk waarmee u verbinding wilt maken en daarna op Connect. Wanneer u vanaf nu automatisch met het betreffende netwerk wilt verbinden – wat bij uw router thuis natuurlijk wel handig is – kunt u ‘Automatisch verbinding maken’ aanvinken.

 

 

 

Windows 8 toevoegen aan uw netwerk-16251866

© CIDimport

2. Opties instellen

Bent u eenmaal verbonden, dan kunt u door met de rechtermuisknop op de naam van een draadloos netwerk te klikken gebruik maken van enkele extra opties. Via de optie ‘Geschat dataverbruik weergeven’ krijgt u bij netwerken te zien hoeveel data u over het betreffende netwerk hebt verstuurd. Met ‘Als verbinding met datalimiet instellen’ geeft u aan dat u bij de verbinding in kwestie betaalt per megabyte. In dat geval zal Windows niet op de achtergrond van alles synchroniseren. Via ‘Dit netwerk niet onthouden’ zal Windows niet langer automatisch verbinding maken met het betreffende netwerk. ‘Delen in- of uitschakelen’ biedt u de mogelijkheid om gedeelde mappen voor dit netwerk in en uit te schakelen. Dat is handig wanneer u op een publiek draadloos netwerk inlogt, want u wilt dan natuurlijk niet dat mensen zomaar uw bestanden kunnen openen. ‘Verbindingseigenschappen weergeven’ ten slotte toont geavanceerde eigenschappen van het netwerk.

 

 

 

Windows 8 toevoegen aan uw netwerk-16251869

© CIDimport

3. Thuisgroep aanmaken

Sinds Windows 7 heeft Microsoft een heel gebruiksvriendelijke manier bedacht om bestanden, media en randapparatuur te delen tussen pc’s in een thuisnetwerk. Bij een zogenaamde Thuisgroep of HomeGroup hebt u slechts één keer een wachtwoord nodig; daarna kunt u per pc aangeven welke zaken gedeeld mogen worden met alle andere computers binnen dezelfde thuisgroep. Wanneer u dankzij de Windows 7-pc’s in huis al een thuisgroep hebt, kunt u er met uw Windows 8-machine eenvoudig bij aansluiten. Maar ook een nieuwe thuisgroep maken is een fluitje van een cent.

Om bij de thuisgroepinstellingen te komen, gaat u naar PC-instellingen. Hebt u een toetsenbord, druk dan op Windows+I en kies daarna onderin voor PC-instellingen wijzigen. Op een tablet opent u de Charms door van rechts het scherm in te vegen. Kies daarna Instellingen en vervolgens PC-instellingen wijzigen. De thuisgroep-instellingen vindt u uiteraard onder het kopje Thuisgroep.

 

 

Windows 8 toevoegen aan uw netwerk-16251871

© CIDimport

4. Bestaande thuisgroep

Hebt u al een thuisgroep in uw thuisnetwerk, dan hoeft u enkel het wachtwoord in te voeren dat u gekozen hebt bij het aanmaken van de thuisgroep. Weet u het wachtwoord niet meer? Geen nood, u vindt het in het thuisgroep-instellingen-scherm van iedere pc die al deelnemer is. Op een Windows 7-pc gaat u daarvoor naar het Configuratiescherm, vervolgens naar het Netwerkcentrum, ‘Een thuisgroep en opties voor delen selecteren’ en dan naar ‘Bekijk en print thuisgroep wachtwoord’. Daar ziet u het wachtwoord staan. Hebt u nog geen thuisgroep? Dan kunt u die op het betreffende scherm in het Windows 8-instellingenpaneel meteen aanmaken, waarbij u uiteraard ook een nieuw wachtwoord te zien krijgt.

 

 

 

Windows 8 toevoegen aan uw netwerk-16251874

© CIDimport

5. Bestanden delen

Hebt u zich aangemeld bij een thuisgroep, of er een aangemaakt? Dan kunt u exact aangeven welke zaken gedeeld moeten worden met andere pc’s binnen de groep: documenten, muziek, afbeeldingen, video’s en printers. Daarnaast kunt u bepalen of apparaten zoals tv’s met geïntegreerde mediaspeler al dan niet media van uw pc mogen streamen. Wanneer u aangemeld bent bij een thuisgroep, vindt u alle aangesloten computers en hun gedeelde mappen in de Windows Explorer onder het kopje Homegroup of Thuisgroep. Daar kunt u rechtstreeks bestanden van andere computers benaderen.

 

 

6. Inloggen op een nas

Hebt u pc’s in huis die geen gebruik maken van Windows 7 of Windows 8, of wilt u bijvoorbeeld verbinding maken met een nas, dan zult u op een traditionele manier met inlognaam en wachtwoord moeten inloggen. Dat verloopt op zich hetzelfde als bij eerdere Windows-versies, al is er bij Windows 8 wel één gecompliceerde factor: omdat u bij Windows 8 in de regel met een Microsoft-account inlogt en niet met een lokaal account, zullen uw standaard inloggegevens vermoedelijk niet overeenkomen met bijvoorbeeld de inloggegevens voor uw nas. Om te voorkomen dat u telkens wanneer u verbinding maakt opnieuw uw naam en wachtwoord moet invoeren, kunt u de inloggegevens toevoegen aan de in Windows ingebakken kluis met wachtwoorden.

 

 

 

Windows 8 toevoegen aan uw netwerk-16251877

© CIDimport

Windows 8 toevoegen aan uw netwerk-16251880

© CIDimport

7. Wachtwoordenkluis gebruiken

Om bij deze kluis te komen, tikt u op het startscherm vault in, selecteert u in de rechterbalk Settings en kiest u daarna voor Windows-referenties beheren. Op een tablet opent u de Charm op het startscherm. Klik op Zoeken, Instellingen, voer ‘vault’ in in het zoekscherm en kies daarna voor Windows-referenties beheren.

In het volgende scherm kiest u Windows-referentie toevoegen, waarna u bij ‘Internet of netwerkadres’ de naam van het apparaat opgeeft. Let op: doe dat zonder de twee slashes. Dus: Nas-apparaat in plaats van \\Nas-apparaat. Voer nu uw naam en uw wachtwoord in. Na een herstart hoeft u niet meer handmatig in te loggen op het apparaat in kwestie. Een overzicht van alle in het netwerk aanwezige apparaten vindt u uiteraard als vanouds in de Windows Explorer onder het kopje Netwerk.

 Tekst: Frederik Meuris

 

 

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 7, jaargang 2013.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten