© CIDimport

WinRAR als archivaris

Geplaatst: 16 september 2007 - 21:09

Aangepast: 19 september 2022 - 13:03

Redactie ID.nl

Behoed uzelf voor catastrofes. Laat uw pc regelmatig een vlotte backup maken van alleen gewijzigde bestanden. WinRAR is van huis uit een veelzijdig compressie- en decompressieprogramma. De Britten noemen zo'n stukje software ook wel een archiver; een digitale archivaris, dus.

WinRAR als archivaris

Behoed uzelf voor catastrofes. Laat uw pc regelmatig een vlotte backup maken van alleen gewijzigde bestanden. WinRAR is van huis uit een veelzijdig compressie- en decompressieprogramma. De Britten noemen zo'n stukje software ook wel een archiver; een digitale archivaris, dus. Nu zal WinRAR vooral gebruikt worden voor het comprimeren van bestanden zodat ze zo weinig mogelijk schijfruimte innemen en makkelijk en snel via e-mail zijn te verzenden. De software is daadwerkelijk ook prima als archivaris in te zetten. Met een beetje handigheid laat u hem zijn klusje zelfs automatisch en vrijwel ongemerkt uitvoeren. De enige voorwaarde is dat u gebruik maakt van één map om al uw gegevens in te bewaren, bij voorkeur Mijn documenten. Die mag u in net zoveel submappen onderverdelen als u wilt.

Stap 1

[afbeelding0]WinRAR kunt u als probeerversie downloaden vanaf deze of deze pagina. De laatste site is praktisch omdat u als u de software wilt kopen, alhier ook met een overschrijving van bank of giro kunt betalen. Kies de Nederlandse (Dutch) versie als u gaat downloaden. Na downloaden dubbelklikt u op het binnengehaalde bestand en doorloopt u de wizard. Wijzig niets aan de standaardinstellingen.

Stap 2

[afbeelding0]Een heel simpele backup met WinRAR maakt u razendsnel handmatig via Windows Verkenner. Start de Verkenner en klik met uw rechtermuisknop op de map Mijn documenten. Nu gaat u eerst iets geks doen. Omdat de map Mijn documenten in de Verkenner feitelijk geen map is maar een snelkoppeling naar de daadwerkelijke map (die lekker verstopt zit) moet u eerst het origineel terugvinden. Klik daarvoor in het geopende contextmenu op Eigenschappen en klik in het daarop verschenen venster op de knop Doel zoeken (1). Er opent dan een nieuw Verkennervenster met daarin de enige echte map Mijn documenten (2). Sluit het kleine venstertje door op Annuleren of het afsluitkruisje te klikken. Overigens geldt deze ietwat omslachtige werkwijze alleen bij Mijn Documenten, omdat die map gekoppeld is aan de specifieke gebruiker.

Stap 3

[afbeelding0]Klik met de rechtermuisknop op Mijn documenten in het in Stap 2 geopende venster (bij omcirkelde 2). In het contextmenu dat u daarop te zien krijgt, zijn direct een aantal veelgebruikte WinRAR-opties beschikbaar. Door op Toevoegen aan Mijn documenten.rar te klikken worden alle bestanden in Mijn documenten zonder enige inmenging tot een enkel rar-bestand samengeperst. Moet u uiteraard niet vergeten om dat bestand later op cd of dvd te branden en daarna weer uit de map Mijn documenten te verwijderen, anders staat het daar onnodig veel schijfruimte in te nemen. Wilt u meer controle over het archiveringsproces, klik dan op de eerste optie Toevoegen aan archief.

Stap 4

[afbeelding0]In het venster Archiefnaam en -parameters bladert u op het tabblad Algemeen met de knop Bladeren naar een andere schijf of partitie, als u dat wilt. Wel zo veilig om de backup op een andere plek dan waar Mijn documenten staat, te bewaren. Kies als Archiefformaat voor RAR, net wat beter dan ZIP en met meer mogelijkheden.Onder Compressiemethode kiest u voor Beste, duurt iets langer maar levert uiteindelijk wel een kleiner .rarbestand op. Heel prettig tot slot is de mogelijkheid uw archief meteen in hapklare brokken op te delen voor het branden op een cd of dvd. Kies daarvoor het gewenste medium (en blokgrootte) met het menu onder Archief opsplitsen. Klik dan op OK en WinRAR gaat voor u aan het werk.

Stap 5

[afbeelding0]In nummer 10/07 hebt u op pag.56 kunnen lezen dat WinRAR een heel krachtige eigenschap bezit: het is volledig te besturen via de Command Line, ofwel de aloude Dosprompt. Daarvan gaan we slim maar niet moeilijk gebruik maken. Klik als voorbeeld in het menu Start, Alle programma's, Bureau-accessoires op Opdrachtprompt. Als u daar de tekst "c:\Program Files\WinRAR\rar"u -r -t c:\backup.rar "c:\Documents and Settings\*"tikt (let op de spaties en aanhalingstekens), maakt WinRAR een incrementele backup van alle bestanden en submappen die zich in de map Documents en Settings bevinden. Deze map bevat van alle gebruikers op de pc de persoonlijke documenten en instellingen, zodat u in één keer de ultieme backup van alles en iedereen maakt. Incrementeel wil zeggen dat de eerste keer dat u het backup archief samenstelt, álles wordt gebackupt. Alle volgende keren backupt het programma alleen de nieuw toegevoegde of gewijzigde bestanden; dat scheelt beslist heel veel tijd! De tekstregel lijkt overigens ingewikkelder dan-ie is, kijk maar even mee. Het eerste stukje C:\Program Files\WinRAR\rar geeft aan dat het rar-programma in de map WinRAR (submap van Program Files op de C-schijf ) aan het werk moet.De eerste letter 'u' vertelt rar.exe dat u een incrementele backup wilt,'-r'zorgt ervoor dat alle onderliggende mappen van de bronmap (C:\ Documents and Settings) worden meegenomen. Tot slot geeft '-t'extra zekerheid door de gearchiveerde kopie op eventuele fouten te controleren. De doelmap (ofwel: daar waar u het .rar-bestand wilt bewaren) vinden we in dit geval op C, waarbij u C kunt vervangen door welk ander harde schijfstation op uw pc dan ook (in Stap 4 koos de auteur voor L:\).Achter c:\ staat de bestandsnaam van de backup, in dit geval dus Backup.rar. Na een druk op Enter wordt het archief gemaakt. Het kiene sterretje (asterix) helemaal achteraan zorgt er overigens voor dat álle bestandssoorten in de backup worden meegenomen.

Stap 6

[afbeelding0]Een zéér menselijke eigenschap is 'vergeten', direct gevolgd door 'gemakzucht'. Het eerste leidt ertoe dat u beslist gaat vergeten om backups te maken, de tweede dat als u het niet bent vergeten, het te lastig is om de lange opdrachtregel uit Stap 5 eens per week of zo in te typen. Ergo: dat moet makkelijker kunnen. In nummer 10 adviseerden we de regel in een snelkoppeling te zetten op uw Bureaublad. Dan hebt u wel gemak, maar moet u niet vergeten op het pictogram te klikken. Nu beschrijven we hoe u dit backuppen automatiseert met de programmeerbare klok in Windows. Voordat u deze kunt programmeren moet u de opdrachtregel uit de vorige stap eerst in een speciaal bestand bewaren. Start daarvoor het Windows Kladblok en tik weer de opdracht "c:\Program Files\WinRAR\rar"u -r -t c:\backup.rar "c:\Documents and Settings\*". Let op de aanhalingstekens, spaties en streepjes, deze zijn zeer kritisch! Klik vervolgens in het menu Bestand op Opslaan en selecteer achter Opslaan als type de optie alle bestanden. Geef het bestand vervolgens een duidelijke naam backupjemaken.bat bijvoorbeeld (zolang hij maar op .bat eindigt). Na het bewaren van het bestand (de locatie mag u zelf bedenken, maar onthoud wáár u het bestand hebt opgeslagen) kunt u Kladblok afsluiten.

Stap 7

[afbeelding0]Klik in het menu Start, Alle programma's, Bureau- accessoires en Systeemwerkset op Geplande taken. Dubbelklik in het daarop geopende venster op Een nieuwe taak toevoegen. Via een wizard - waarin u in de eerste stap meteen op Volgende klikt - kunt u allerlei programma's of opdrachten herhaald laten uitvoeren. Klik op Bladeren, selecteer het in de vorige stap gemaakte .bat-bestand en klik op Openen. Klik dan op Volgende en geef aan hoe vaak u de backuptaak wilt laten uitvoeren, bijvoorbeeld wekelijks en klik weer op Volgende. Kies de gewenste dag en Starttijd, bij voorkeur een moment waarop u zelf niet achter uw pc zit, maar deze wel aan staat. Tijdens lunch of avondeten bijvoorbeeld. Na een klik op Volgende moet u nog even uw Windowswachtwoord intikken, weer op Volgende en tot slot op Voltooien klikken. U krijgt dan een foutmelding te zien, geen paniek. Dubbelklik op de net aangemaakte taak, waarna u in het daarop geopende venster de optie activeert Alleen uitvoeren indien aangemeld en op OK klikt. Vanaf nu worden al uw gegevens (en die van medegebruikers) wekelijks veiliggesteld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten