Workshop: Aan de slag met Google Now

© CIDimport

Workshop: Aan de slag met Google Now

Geplaatst: 13 december 2013 - 11:41

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:39

Redactie ID.nl

Altijd al een p.a. willen hebben die u precies op het juiste moment informeert over belangrijke zaken, afspraken en andere gebeurtenissen? De virtuele assistent Google Now helpt u de dag door en houdt u op de hoogte.

Met het mobiele besturingssysteem Android 4.x heeft Google een enorme stap voorwaarts gemaakt. Het is gebruiksvriendelijker, sneller en ook een stuk slimmer. Wie een tablet of mobieltje heeft met Android 4.1 (Jelly Bean) en hierop de Google Zoeken / Google Search-app heeft geïnstalleerd, kan zijn of haar mobiele apparaat nog intelligenter maken door hierin het onderdeel Google Now in te schakelen.

Google Now is een persoonlijke assistent die informatie uit uw agenda, over uw favoriete onderwerpen, het weer, files of bijvoorbeeld openbaar vervoer combineert en op exact het juiste moment op informatiekaartjes aan u voorlegt. Door de kaartjes aan te raken krijgt u meer details en door ze opzij te vegen laat u ze juist verdwijnen.

Dat Google serieuze plannen heeft met Google Now blijkt wel uit het feit dat het inmiddels ook beschikbaar is voor iOS (iPhone/iPad) en dat het binnenkort ook in de browser Chrome en het Chrome OS is terug te vinden. Tijd dus voor een eerste kennismaking.

1 Inschakelen

Check eerst of u Google zoeken (blauwe icoon) op uw mobiel hebt en download desnoods de Google Zoeken / Google Search-app in Google Play (Android 4.1 of hoger) of de App Store (iOS). Wanneer u deze app voor het eerst start, krijgt u direct de vraag Google Now te activeren gevolgd door een korte introductie. U kunt Google Now ook later activeren door Google Zoeken te starten, te kiezen voor Instellingen en hier Google Now aan te zetten.

Workshop: Aan de slag met Google Now-16254593

© CIDimport

2 Kaarten bekijken

De eerste keer dat Google Now start, krijgt u een aantal voorbeeldkaarten te zien. Blader hier even doorheen om een impressie te krijgen. Door bij het bovenste kaartje op Voorbeeldkaarten weergeven te drukken, krijgt u een overzicht van alle kaartjes die voor de Nederlandse versie van Google Now beschikbaar zijn. Klik op Voorbeeldkaart om een indruk te krijgen van hoe ze eruit zien wanneer ze daadwerkelijk getoond worden.

Workshop: Aan de slag met Google Now-16254597

© CIDimport

3 Instellingen aanpassen

Om ervoor te zorgen dat de informatie op de kaartjes nog nauwkeuriger of relevanter voor uzelf wordt, is het noodzakelijk dat u de Instellingen aanpast. Klik bijvoorbeeld bij Weer op Instellingen en geef aan of u de weerssituatie Op de huidige locatie, Thuis, Op het werk of Voor komende reizen wilt zien.

Waarom uw gezin, vrienden of familie handmatig laten weten dat u bijvoorbeeld door file vertraagd bent? Via Instellingen van het kaartje Verkeer kunt u aangeven dat u updates over woon-werkverkeer wilt delen met bepaalde gebruikers op bijvoorbeeld Google+. Deze krijgen dan automatisch melding als u bijvoorbeeld door een file later thuis bent van uw werk dan de oorspronkelijke planning; bovendien kunnen ze eventueel ook uw huidige locatie te zien krijgen.

Wilt dat een bepaald informatiekaartje helemaal niet wordt getoond? Druk dan onder Instellingen rechtsboven op de schuifknop met de tekst Aan om deze uit te schakelen.

Workshop: Aan de slag met Google Now-16254600

© CIDimport

4 Kaartjes verbeteren

Al snel zullen de eerste informatiekaartjes verschijnen of zal Google Now een melding tonen. Als u wilt zien waarom een bepaald kaartje wordt getoond of als u uw kaartvoorkeuren voor dat kaarttype wilt aanpassen, raakt u het infopictogram met de ‘i’ rechtsboven aan. Onderaan het kaartje verschijnt een grijs vlak waarin u vaak ook instellingen kunt wijzigen, bijvoorbeeld om aan te geven dat u niet met de auto maar met de fiets naar een bepaalde afspraak zult gaan. De route en tijd die u onderweg bent zullen dan direct worden veranderd.

Workshop: Aan de slag met Google Now-16254605

© CIDimport

 

Workshop: Aan de slag met Google Now-16254608

© CIDimport

5 Actie ondernemen

Wanneer er op een informatiekaartje direct actie kan worden ondernomen, verschijnen in blauw de verschillende opties onder het kaartje. Door op Navigeren te drukken onder een afspraak, wordt direct Navigatie gestart en zijn de juiste gegevens al meteen ingevoerd. In andere gevallen kunt u bijvoorbeeld andere gasten direct een berichtje sturen waarin u laat weten dat u wat vertraagd bent.

Workshop: Aan de slag met Google Now-16254612

© CIDimport

6 Gesproken zoekopdrachten

Als u nog nooit eerder met uw stem zoekopdrachten hebt gegeven, dan moet u zeker even op het microfoontje drukken naast de zoekbalk in Google Now en wat zoektermen inspreken. Google Now kan ook uitstekend overweg met ingewikkelder klusjes. Probeert u maar eens ‘afbeeldingen van computers’, ’hoeveel is 4000 gedeeld door 16’ of ‘weerbericht’. Het is indrukwekkend om te zien hoe goed en snel Google in staat is om uw stem te herkennen en gesproken woorden te interpreteren, ook als u geen supersnel mobieltje hebt.

Workshop: Aan de slag met Google Now-16254614

© CIDimport

7 Widgets

Afhankelijk van uw type mobiel of tablet kan Google Now worden gestart door met uw vinger op één van de home screens van beneden naar boven te vegen (Android). In andere gevallen of op iOS moet u eerst het blauwe Google pictogram aanraken. Daarnaast zijn er op Android ook nog twee widgets die u op één van de schermen kunt plaatsen en waarmee u ook direct naar Google Now kunt gaan.

Workshop: Aan de slag met Google Now-16254618

© CIDimport

8 Inwerken

Google Now heeft minimaal een week nodig om te leren welke informatie voor u relevant is. Het zal aan de hand van uw zoekopdrachten en interesses dan ook beginnen met het mondjesmaat tonen van informatie over artiesten, films en nieuws. Als u Google Now gaat uitproberen is dat dan ook iets om rekening mee te houden. Het programma verkeerd feitelijk nog in een bèta-fase en zal de plank dan ook af en toe misslaan of belangrijke zaken over het hoofd zien.

De volgende stap?

Iets wat nog niet in de Nederlandse versie van Google Now werkt maar waar we wel erg naar uitkijken, zijn de Spraakopdrachten. Hiermee kunt u straks met uw stem een app starten, een notitie opstellen, een muzieknummer afspelen, direct ergens naartoe navigeren of een afspraak plaatsen in de agenda. Dit wordt zelfs mogelijk zonder dat u uw telefoon eerst hoeft aan te raken, net als bij Apples tegenhanger Siri.

Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden, raden we om bij YouTube te zoeken op ‘Google Now Commands’. U krijgt dan filmpjes te zien van gebruikers van de Engelstalige versie van Google Now waarin dit al wel heel goed werkt. Daarnaast zal Google Now in toekomstige versies ook gaan terugpraten. Meer weten? Kijk dan op: www.google.com/intl/nl/landing/now/.

Privacy

Een keerzijde aan al dit moois is er helaas ook. Het profiel dat Google met Google Now van ons kan opbouwen wordt nog gedetailleerder. Misschien vind u het niet fijn als Google bij het zoeken uw locatie gebruikt, maar Google Now heeft het echt nodig. En Google Now wil ook graag uw locatie- en webgeschiedenis kunnen bekijken of uw gps kunnen in- en uitschakelen om zo automatisch kaartjes te kunnen maken die beter passen bij uw interesses. Daarnaast kan Google Now uw mail lezen, bijvoorbeeld om aan de hand van een bestelling die u via internet hebt geplaatst een informatiekaartje te kunnen maken waarmee u het pakketje automatisch kunt volgen. Handig, maar – net als bij een echte personal assistent – Google komt zo wel erg veel te weten over ons. De vraag is hoe hiermee wordt omgegaan en of en wanneer er in Google Now kaartjes met commerciële boodschappen zullen verschijnen.

Tekst: Art den Boer

Deze workshop komt uit Computer Idee 25, jaargang 2013.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten