© CIDimport

Workshop Cucusoft Net Guard

Geplaatst: 9 juli 2014 - 11:16

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:13

Redactie ID.nl

Knipper je even met je ogen, is een of ander programma weer met internet verbonden. Wat gebeurt er toch allemaal? Net Guard biedt u een wakend oog. Dat er een internetverbinding tot stand wordt gebracht wanneer u uw browser start is mooi meegenomen en dat er dan verkeer plaatsvindt zal u niet verbazen. Wie echter een oogje in het zeil houdt zal merken dat er te pas en te onpas connecties tot stand worden gebracht, ook als u zelf niets doet. Nu is dat niet meteen verontrustend; Windows zelf controleert geregeld op updates, uw virusscanner werkt zichzelf automatisch bij en ga zo maar door. Maar door dat vele ongecontroleerde verkeer zou het ook zomaar kunnen dat programma’s contact zoeken met de buitenwereld zonder dat u dat wilt. Een programma dat dat allemaal voor u in de gaten houdt is dan wel handig. En wat dacht u van inzicht in het dataverbruik? Wie via zijn glasvezel en met zijn onbeperkte internet tien Blu-rays per dag binnentrekt zal het weinig kunnen schelen maar als u op uw laptopje duur mobiel internet mét limiet gebruikt is het wel fijn om te weten of de megabytes die uw internetboer aan u doorberekent ook bij u zijn aangekomen. Cucusoft Net Guard is een subliem gereedschap dat u zowel het kleinste detail als the big picture toont als het om uw internetgebruik gaat. Gluurt u mee?

1. Downloaden en installeren

We surfen naar www.cucusoft.com/netguard.aspx en klikken daar op de groene downloadknop (als u na afloop heel enthousiast bent mag u best op de blauwe donate-knop klikken maar dat hoeft niet – Net Guard is gratis) . We slaan het bestand op in een map naar keuze, openen de map en starten het installatieprogramma. We klikken op Uitvoeren, geven zo nodig UAC-toestemming en klikken op OK. Dan klikken we op Volgende, Ik accepteer…, Volgende, Volgende, Volgende, Installeren en Voltooien. Nu start het instellingsvenster (Afb.1)

Workshop Cucusoft Net Guard-15990457

© CIDimport

2. Instellingen

Als Language nog niet op Dutch staat dan doen we dat alsnog. Dat levert ons een semi-Nederlandse versie. Auto Update laten we aan staan. Hebt u een datalimiet dan is het handig om de verbruiksmeting synchroon te laten lopen met uw abonnementsperiode. Dat doet u bij Maandelijkse betaling. U kunt desgewenst ook alleen een bepaald dagdeel monitoren (Period Usage). Met Activeer gebruik alarm stelt u in wat uw eventuele limiet is en bij welke waarde onder die limiet u gewaarschuwd wilt worden. Als u geen limiet hebt is het toch wel aardig om deze waarschuwingen in te stellen, bijvoorbeeld op 1000 en 950 GB. De reden daarvoor zien we zo dadelijk.
Tot slot is een vinkje bij Waarschuw me… wel handig. Net Guard geeft namelijk eens per maand een gedetailleerd overzicht van uw internetverkeer en waarschuwt nu zodra dat beschikbaar is. Klik op OK om de instellingen te sluiten.

3. Even wachten

Als we Net Guard in culinaire termen zouden moeten beschrijven is het geen fastfood maar slow cooking. Dat betekent dat veel van de zaken die we u in deze workshop zullen tonen bij u pas na geruime tijd aan de oppervlakte zullen komen. Net Guard is namelijk vooral een dataverzamelaar en zoiets vraagt tijd. Het is dan ook verstandig om het programma in eerste instantie enkele dagen te laten draaien en dan pas verder te gaan met stap 4. Voor dit moment valt er echter ook wel wat te zien. Het programma heeft zich na de klik op OK teruggetrokken in het Systeemvak maar tegelijk ziet u een verplaatsbaar zwevend balkje rechtsonder dat u direct een blik biedt op uw actuele internetgebruik. Het balkje (Afb.2) toont u alle up- en downloadactiviteit.

Workshop Cucusoft Net Guard-15990460

© CIDimport

4. De balk

De balk die u de actuele up- en downloadactiviteit toont herbergt nog meer informatie. Wanneer u er even met de cursor op blijft staan wordt het vergroot tot een venster dat u toont hoeveel data u sinds de laatste start van het programma hebt ontvangen en verzonden. Daaronder ziet u een rijtje pictogrammen van programma’s die verantwoordelijk zijn voor het gros van de downloads en zo’n zelfde rijtje kunt u opvragen voor de uploads door daarop te klikken. Rechtsklikken op de balk geeft u toegang tot het Net Guard-menu dat u ook te zien krijgt wanneer u rechtsklikt op het pictogram in het Systeemvak. Hiermee kunt u onder andere het balkje onzichtbaar maken (Hide floating window) wanneer u mocht vinden dat het hinderlijk aanwezig is. U kunt het balkje echter ook transparanter maken (Opacity). Verder kunt u via dit menu het hoofdvenster openen (Show main window) en dat doen we voor we aan de volgende stap beginnen.

5. De grote lijn

Achter het tabblad Net Usage zien we de grote lijn van ons internetgebruik. Wij hebben een datalimiet van 1000 GB ingesteld en de bovenste balk toont hoe veel we daarvan in de lopende maand al hebben gebruikt. Ook geeft Net Guard op basis hiervan een schatting voor de totale maand; handig voor als u een limiet hebt. Daaronder toont Net Guard in een staafdiagram het dataverkeer per jaar (Y), maand (M) of week (7). Met de pijlen links en rechts van YM7 kunnen we voor- en achteruit bladeren door de grafieken. Zetten we de cursor op een balk dan verschijnt een popup die een top drie van belangrijkste up- en downloadprogramma’s toont (Afb.3). Zoals u aan de afbeelding kunt zien draait onze versie al een poosje.

Workshop Cucusoft Net Guard-15990463

© CIDimport

6. Momentopname 1

Achter het tabblad Net Monitor vinden we een meer gedetailleerde momentopname van het internetverkeer. Hier zien we de actuele gegevens over verzonden en ontvangen bytes en de totalen sinds de laatste programmastart. Daaronder vinden we een lijst met alle processen en services die sinds de laatste start contact hebben gehad met internet (stopped) of nog hebben (running). Ook ziet u hier per proces of service de actuele up- en downloadactiviteit en de totalen tot nu toe.
Dit is de plek waar u kunt zien of er eventueel onbekende software is die een internetverbinding tot stand heeft gebracht of nog brengt. Helaas koppelt Net Guard niet direct met uw browser dus u zult handmatig moeten googlen op de proces- of servicenaam. Meestal kunt u ook wel meteen terecht op www.processlibrary.com, dé locatie voor informatie over processen. Blijkt uit uw zoekopdracht dat een onbekend programma als schadelijk te boek staat dan kunt u daarop rechtsklikken en het afsluiten met Kill.

7. Momentopname 2

De momentopname gaat verder op het tabblad Connections. Hier vinden we een gedetailleerde lijst met actuele of eerder tot stand gebrachte verbindingen per proces. De lijst toont behalve de procesnaam ook via welke IP-adressen en poorten het verkeer plaatsvindt of heeft plaatsgevonden. Die informatie kunt u gebruiken om de bestemming van eventueel ongewenst verkeer te traceren en om uw firewall te vertellen welke adressen en/of poorten gesloten moeten worden.

8. Snelheid

Het tabblad Speed Test spreekt voor zich. Met een klik op Start kunt u hier de downloadsnelheid van uw verbinding testen. Hiervoor zijn echter uitgebreidere alternatieven zoals www.speedtest.nl dat onder andere ook uploadsnelheden meet.

9. Op rapport

Achter het tabblad Statements gaan de maandelijkse rapporten schuil en die geven u het meest uitgebreide overzicht van uw internetgebruik. Door op het jaar en de maand van uw keuze te klikken opent u het rapport in pdf-formaat. Daarin vindt u de maandtotalen en een exacte specificatie van het internetgebruik van elke applicatie (Afb.4). Een schat aan informatie waar de nieuwsgierige computergebruiker veel plezier aan kan beleven.

Workshop Cucusoft Net Guard-15990466

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten