Workshop: Nieuwe Start in Windows 10 2017-05-03T13:46:37

Edge altijd standaard browser in Windows 10 S

Review: Mionix Castor Frosting

Workshop: Nieuwe Start in Windows 10

Workshop: Nieuwe Start in Windows 10

In de Windows 10 Creators Update is een nieuwe functie ingebouwd: Nieuwe Start. Met deze functie kun je een schone installatie van Windows 10 op je computer installeren, zonder dat je je persoonlijke bestanden kwijtraakt. In deze workshop laten we je zien hoe je Nieuwe Start kunt gebruiken.

Nieuwe Start is een handige nieuwe Windows 10-functie die je pc weer op en top kan laten functioneren als je na lang gebruik en tal van geïnstalleerde programma's merkt dat je computer trager wordt. Met Nieuwe Start wordt een schone installatie van Windows 10 uitgevoerd, maar met het grote verschil ten opzichte van de reguliere schone installatie dat je persoonlijke bestanden wel bewaard blijven.

Alle andere zaken, zoals cookies, browserwachtwoorden, geïnstalleerde programma's en apps worden allemaal verwijderd. En voor veel mensen belangrijk: ook voorgeïnstalleerde apps van fabrikanten worden met Nieuwe Start compleet van je computer verwijderd.

Zorg dus - voordat je met Nieuwe Start aan de slag gaat - je nog wel al je inloggegevens weet. Dat geldt ook voor al je digitale licentiesleutels die je hebt gebruikt voor het activeren of registreren van de op jouw pc geïnstalleerde software. Noteer eventueel eerst al je sleutels voordat je start met Nieuwe Start.

Beginnen

De functie Nieuwe Start vind je bij Instellingen, Bijwerken en beveiligen en vervolgens Systeemherstel. Klik in het scherm van Systeemherstel op de link Opnieuw beginnen met een schone installatie van Windows. 

Er wordt de vraag gesteld of er een nieuwe app geopend mag worden. Nieuwe Start is namelijk onderdeel van het Defender Beveiligingscentrum, en het onderdeel wordt daar dan in geopend. Bevestig de vraag met Ja.

Het onderdeel Nieuwe Start wordt nu geopend. Klik in dat scherm op de knop Aan de slag om de procedure te starten.

Je krijgt nu nogmaals de waarschuwing dat je al je geïnstalleerde programma's kunt kwijtraken. Verder staat er vermeld dat de procedure voor de schone installatie zo'n 20 minuten in beslag kan nemen, maar dat duurt in de meeste gevallen toch een stuk langer.

De volgende stap geeft aan welke programma's er van je computer worden verwijderd. Dat is op zich handig, want zo weet je welke producten je opnieuw moet installeren. Deze lijst kun je overigens later ook nog gewoon raadplegen, Microsoft zet namelijk een html-bestand met alle verwijderde programma's neer op je desktop, als Nieuwe Start is voltooid.

Je kunt nu rustig achterover gaan zitten, want de installatieprocedure gaat nu voor de rest vanzelf. De computer zal hierbij automatisch een aantal keer opnieuw worden opgestart, net zoals dat bij een nieuwe installatie van Windows 10 gaat.

De gehele procedure eindigt bij het welkomstscherm, waar je je kunt inloggen met je bestaande Windows 10-account. Er worden vervolgens nog wat laatste instellingen uitgevoerd, en daarna is je pc weer klaar om te gebruiken.

Apps en software opnieuw installeren

Nadat je pc helemaal weer 'schoon' is, wil je misschien weer al je programma's installeren. Op het bureaublad vind je een bestand genaamd Verwijderde apps.html. Dit is een html-bestand die je kunt openen in je webbrowser en geeft informatie weer over welke programma's er allemaal zijn verwijderd tijdens de procedure. De namen van de programma's kun je aanklikken, waarna je op de webpagina komt van de fabrikant van het product, zodat je de software eventueel opnieuw kunt downloaden.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord