Workshop: Pas op uw privacy op Facebook! 2014-01-31T14:45:38

‘RTL verhoogt dit jaar kwaliteit videostreamingdienst RTL XL’

Browsen met de Hobbit

Workshop: Pas op uw privacy op Facebook!

Workshop: Pas op uw privacy op Facebook!

Facebook heeft geen al te beste naam wat privacy betreft. Geregeld worden de spelregels aangepast en doorgaans is dat niet in uw voordeel... Wilt u vermijden dat u meer prijsgeeft dan u zelf wilt, dan is het dus zaak dat u zich geregeld buigt over uw privacy-instellingen bij Facebook.

Makkelijker vindbaar

Recentelijk voerde Facebook alweer een aanpassing door: de optie waarmee u uw naam buiten de zoekresultaten van het sociale netwerk kon houden, werd geschrapt (afbeelding 1). Officieel wegens ‘toch nauwelijks gebruikt’…

En er komt nog veel meer op ons af – voor zover dat al niet is gebeurd op het moment dat u dit leest. Dankzij een nieuwe functie in Facebook, Graph Search oftewel Sociogram, wordt het nog veel makkelijker om naar andere Facebook-gebruikers, likes, locaties, posts en statusupdates te zoeken. Hebt u bijvoorbeeld interesse in uw updates van april 2012 of in gebruikers die in de buurt van Amsterdam lesgeven en van klassieke muziek houden? Sociogram weet die snel voor u te vinden! Dat werkt natuurlijk ook omgekeerd: als u niet uitkijkt, weten anderen ook over u heel snel heel veel te vinden. Veel meer wellicht dan waar u zich zelf prettig bij voelt. Tijd dus om een en ander na te kijken en wat beter af te grendelen.

Deze functie is niet meer: volledig onvindbaar of anoniem wordt onmogelijk.

Toekomstige berichten

We kunnen ons zo voorstellen dat u (toekomstige) berichten niet zomaar met iedereen wilt delen. Gelukkig kunt u de standaardinstellingen snel aanpassen. Klik op het slot-icoon rechtsboven: u komt dan meteen terecht in de privacysnelkoppelingen. Hier opent u het menu Wie kan mijn inhoud zien. Belangrijk is in elk geval de optie Wie kan mijn toekomstige berichten bekijken (afbeelding 2). U kunt hier dan bijvoorbeeld Vrienden, Goede Vrienden of Kennissen kiezen of u selecteert een andere lijst. Zo’n lijst kunt u trouwens altijd snel aanmaken of aanpassen: u gaat naar uw startpagina en klikt in het linkerpaneel op de categorie Vrienden. U hoeft nu alleen maar de gewenste lijst aan te klikken om de lijst naar wens samen te stellen, of u klikt bovenaan op + Lijst maken voor een nieuwe lijst.

Het is overigens ook mogelijk de optie Aangepast te kiezen, waarbij u dan zelf specifieke personen of lijsten kunt uitsluiten. Wat u hier instelt, bepaalt meteen ook de zichtbaarheid van iedere update die u vanaf dan uitvoert. U kunt de zichtbaarheid echter ook wijzigen op het moment dat u een update wilt posten: naast de knop Plaatsen vindt u hier namelijk eenzelfde uitklapmenu, met vergelijkbare opties. Let wel: wat u hier kiest, onthoudt Facebook net zo goed voor uw volgende updates.

Denk goed na over wie uw berichten voortaan mag inkijken!

Oude berichten

Toen u pas in Facebook instapte, maakte u zich mogelijk nog niet zo druk om wie welke berichten kon inzien. De kans is reëel dat u toen de meeste privacy-opties op Openbaar hebt laten staan of zelf(s) zo had ingesteld.

Het kan dus best zijn dat u aan de hand van de stap hierboven uw toekomstige berichten beter hebt afgeschermd, maar dat uw oude berichten nog altijd zichtbaar zijn voor een veel ruimer publiek. Dat is gelukkig wel te verhelpen. Klik op het tandwiel-icoon rechtsboven en kies Privacyinstellingen. Bij Wie kan mijn inhoud zien ziet u onder meer de optie Het publiek beperken voor berichten die u hebt gedeeld met vrienden van vrienden of openbaar (afbeelding 3). Klik hier op Eerdere berichten beperken en vervolgens op Oude berichten beperken en op Bevestigen. Ongeacht uw eerdere –  ruimere – instellingen worden alle oude berichten nu teruggeschroefd naar de zichtbaarheidsstatus Vrienden. Houd er wel rekening mee dat u deze wijziging niet meer kunt terugdraaien, tenzij u dat voor elk oud bericht afzonderlijk en handmatig gaat doen.

Alleen voor vrienden?

De anderen en u

U doet er ook goed aan af en toe uw activiteitenlogboek te raadplegen. Dat logboek geeft u namelijk een goed overzicht van welke berichten voor wie zichtbaar zijn, in welke foto’s u bent getagd, enzovoort. Dit logboek kunt u op verschillende locaties opvragen, zoals via het menu met privacysnelkoppelingen: hier kiest u dan Wie kan mijn inhoud zien en klikt u op Activiteitenlogboek gebruiken. Selecteert u hier bijvoorbeeld Foto’s en merkt u een foto op waarin u getagd bent, dan kunt u die tag laten weghalen als u dat wenst. Klik dan op het kleine pijltje naast die foto en kies Tag rapporteren/verwijderen en plaats een vinkje bij Ik wil de tag van mezelf verwijderen (afbeelding 4). Bevestig met Tag verwijderen. Rechts van dit pijltje treft u trouwens ook een knopje aan waarmee het mogelijk wordt de foto op uw tijdlijn te verbergen. Nu we het toch over de tijdlijn hebben: Facebook biedt u tevens een optie aan uw tijdlijn te bekijken zoals onbekenden die te zien krijgen. Bij Wie kan mijn inhoud zien klikt u hiertoe op Weergeven als. Om na te gaan hoe uw tijdlijn eruitziet voor bepaalde personen klikt u linksboven op Bekijken als specifieke persoon en vult u de gewenste naam in.

Een foto waarin u liever niet zomaar herkend wordt? ‘Untaggen’ dan maar!

Contactmogelijkheid beperken

Wellicht hebt u het zelf ook al meegemaakt. Iemand denkt u te herkennen op basis van uw naam en een (vage) profielfoto en stuurt u een vriendschapsverzoek toe. Vervelend! U kunt dat echter voorkomen door zo’n verzoek te beperken tot vrienden van vrienden.

Ook dat regelt u vanuit de Privacyinstellingen, meer bepaald in de rubriek Wie kan contact met me opnemen. Klik op Bewerken bij Wie kan je vriendschapsverzoeken sturen en stel deze optie in op Vrienden van vrienden (afbeelding 5). Om te vermijden dat onbekenden u zomaar (willekeurige) Facebook-berichten kunnen toesturen stelt u de optie Wie kan je Facebook-berichten sturen in op Vrienden (van vrienden). Echter, zet u uw Facebook-account vooral in met zakelijke bedoelingen, dan is het wellicht beter deze optie op Iedereen in te stellen – u wilt immers geen kans op een (betere) baan mislopen, toch?

Wie mag contact met u zoeken: vrienden of ook onbekenden?

Niet zonder fiat

In het instellingenmenu vindt u in het linkerpaneel ook de optie Tijdlijn en taggen terug. Hier legt u onder meer vast wie er allemaal berichten op uw tijdlijn kunnen plaatsen. U geeft hier tevens aan of u eerst de berichten, waarin u door vrienden bent getagd, wilt kunnen bekijken voor die uw tijdlijn bereiken. Om te vermijden dat een weinig flatterende foto, waarin u door vrienden bent getagd, zomaar op uw wall terechtkomt, klikt u Bewerken aan bij Hoe kan ik de tags die mensen toevoegen en de tagsuggesties beheren aan en stelt u die optie in op Ingeschakeld (afbeelding 6). Hierboven vertelden we u al hoe u bovendien zichzelf kunt ‘untaggen’ op foto’s die op andere Facebook-pagina’s zijn verschenen. Vermijden dat iemand uw foto post kan dus niet, maar zo wordt het voor anderen toch al een flink stuk lastiger foto’s waar u opstaat te vinden.

Slim: bekijk foto’s waarin u getagd bent voordat ze uw tijdlijn bereiken.

Apps in het gareel

Apps worden vaak over het hoofd gezien als het om privacy gaat. Weet echter wel dat ook langs die weg allerlei persoonlijke gegevens, zoals uw naam, foto en vriendenlijst evenals informatie die u openbaar hebt gemaakt, kunnen worden gebruikt of zelfs doorgegeven. U doet er dus goed aan alleen die apps toe te laten die u daadwerkelijk gebruikt.

Dat valt te regelen via de rubriek Apps, waar u dan alle apps weghaalt die u niet (langer) nodig acht. Klik zeker ook even op Bewerken bij Apps die anderen gebruiken. U krijgt dan een hele lijst van topics te zien (zoals Geloofsovertuiging en politieke voorkeur en Activiteiten, interesses en dingen die ik leuk vind) die door uw vrienden via apps kunnen worden verspreid. Is uw privacy u lief, dan haalt u hier het best alle vinkjes weg (afbeelding 7).

Ook via apps kunnen privacygevoelige gegevens ‘lekken’…

Tekst: Toon van Daele

Dit artikel komt uit Computer Idee 3, jaargang 2014.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord