Workshop: Plaatjes graaien met Mp3Jam

© CIDimport

Workshop: Plaatjes graaien met Mp3Jam

Geplaatst: 14 februari 2014 - 12:49

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:14

Redactie ID.nl

Het ouderwetse begrip ‘plaatjes draaien’ is in het internettijdperk veranderd in ‘plaatjes graaien’ en met Mp3Jam gaat dat makkelijker dan ooit tevoren.

Door Ap de Smits

Het downloaden van muziek voor eigen gebruik is – zoals u ongetwijfeld weet – in ons land niet illegaal. Als we de muziekindustrie mogen geloven heeft dat zulke vormen aangenomen dat artiesten geen droog brood meer te eten hebben. De werkelijkheid is echter dat veel computergebruikers dat downloaden veel te veel gedoe vinden of dat er andere haken en ogen aan zitten. Da’s niet zo gek als we bedenken welke mogelijkheden we hebben.

U kunt downloaden via nieuwsgroepen, maar ja, toegang tot een goed werkende nieuwsserver kost geld. U kunt downloaden via torrents maar daarbij wordt automatisch geüploadet en dat mag eigenlijk niet. U kunt via vele programma’s en online-diensten muziek downloaden uit Youtube-filmpjes. Dat heeft niet de bezwaren van beide andere methodes en biedt een interessant aanbod dat vaak nergens anders te vinden is (denk aan unieke live-opnamen) maar ideaal is toch anders.

Een recent alternatief voor dit alles vormt Mp3Jam, een manier om muziek te downloaden die zo makkelijk is dat iedereen in een handomdraai kan gaan verzamelen.

1. Downloaden en installeren
Het aardige is dat zowel Mp3Jam als de bijbehorende website Nederlandstalig zijn – weer een drempel minder. We surfen naar www.mp3jam.org/nl en klikken daar op de knop Gratis Download. We slaan het bestand op in een map naar keuze (MP3jamSetup.exe, 8585 kB), openen de map en starten het gedownloade installatieprogramma. We klikken op Uitvoeren, geven zo nodig UAC-toestemming en klikken op OK. Dan klikken we op Volgende en halen op de volgende pagina alle vinkjes weg. We klikken weer op Volgende en op Cancel om de aangeboden toolbar te weigeren. We klikken driemaal op Volgende en op Voltooien. Er wordt een browservenster geopend waarin we onze nieuwe aanwinst kunnen aanprijzen via Facebook, Twitter of Google+ en dat we meteen weer sluiten. Achter het browservenster is ook Mp3Jam geopend (afbeelding hieronder).

Workshop: Plaatjes graaien met Mp3Jam-16252871

© CIDimport


 

2. Opties
Voordat we daadwerkelijk muziek gaan binnenhalen kijken we eerst even naar de instellingen. Daarvoor klikken we op het tandwiel-pictogram rechtsboven. Mp3Jam wil standaard alle muziek opslaan in de standaard-gebruikersmap voor muziek. Door op Wijzigen te klikken kunt u een andere vaste bestemming toewijzen. We kunnen er ook voor kiezen om per download aan te geven waar deze terecht moet komen. Bij Theme kunnen we het programma een ander kleurtje geven en tot slot kunnen we de taal aanpassen maar als het goed is staat deze standaard al op Nederlands.

3. De voorpagina
Mp3Jam toont ons bovenin twee tabbladen: Zoeken&Downloads en Geschiedenis. Op het eerste zult u de meeste tijd doorbrengen en deze is weer onderverdeeld in een aantal categorieën die vrijwel allemaal voor zich spreken en een bepaald genre vertegenwoordigen. De enige uitzondering vormt het tabblad # dat een aantal stemmingen biedt. Hier hebben de vertalers het af laten weten. We vinden er onder andere boze muziek (Angry), dromerige muziek (Dreamy), feestmuziek (Party), ontspanningsmuziek (Relax) en muziek om op te bewegen (Workout). Nu is ook meteen duidelijk waarom het tabblad à la Twitter het #-symbool gebruikt. De getoonde termen kunnen namelijk dienstdoen als hashtag (bijvoorbeeld #happy). Klikken we op een van de getoonde categorieën dan zoekt Mp3Jam muziek die bij dat trefwoord past. Behalve de getoonde trefwoorden kunnen we ook onze eigen Engelstalige kreten invoeren, bijvoorbeeld #melancholic (melancholisch). Wanneer we die term intypen in het zoekvak en op Enter drukken dan verschijnt de nodige muziek, zoals hieronder te zien is.

Workshop: Plaatjes graaien met Mp3Jam-16252876

© CIDimport


 

3. Albums downloaden
Bovenin onze lijst met nummers die de hashtag #melancholic hebben verschijnt een album van Radiohead. We zien links een afbeelding van het album, artiest en titel en een knop Album Downloaden. Rechts zien we titels van losse nummers. Voor elke titel bevindt zich een aparte downloadknop en een afspeelknop en onder de paar getoonde titels kunnen we klikken op Meer Nummers om de rest van het album te zien. Laten we de zaken maar eens meteen groot aanpakken en het hele album downloaden. Daarvoor klikken we op Album Downloaden onder de naam van de cd. We zien nu hoe de nummers in hoog tempo en op volgorde worden binnengehaald. Voor elk nummer dat binnen is verandert de groene downloadknop in een oranje map-pictogram en uiteindelijk gebeurt dat ook voor de knop waarmee we de download van het hele album hebben gestart. Klikken we op deze knop dan wordt Verkenner geopend en zien we dat alle nummers én het hoesje keurig zijn opgeslagen en kunnen we ze met onze standaard mediaspeler afspelen. Het enige nadeel van Mp3Jam in deze situatie is dat de nummers weliswaar netjes van tags zijn voorzien (artiest, album, titel) maar dat de tracknummers ontbreken. Als we ze netjes in volgorde willen horen zullen we dit dus handmatig moeten aanpassen (zie kader).

4. Afspelen
Om muziek af te spelen hoeven we niet per se naar Verkenner en we hoeven ook geen gebruik te maken van onze standaardspeler. Mp3Jam bevat een ingebouwde speler waarmee we elk nummer kunnen beluisteren dat we hebben gedownload. We klikken daarvoor op de afspeelknop voor een gedownload nummer. We kunnen echter niet alleen gedownloade nummers afspelen. Ook bij andere muziek uit de lijst kunnen we op de afspeelknop klikken. De muziek wordt dan vrijwel direct gestreamd en als het nummer afgelopen is gaat Mp3Jam verder met het eerste nummer van het volgende album.

5. Beperking
Zoals u misschien al hebt gezien zegt de gratis versie van Mp3Jam rechts onderin dat maximaal 30 nummers tegelijk mogen worden gedownload. Dit aantal verandert in 22 nadat we het album van Radiohead hebben ontvangen en na verloop van tijd loopt het weer op naar 30. Het aardige is nu dat het aantal niet verandert wanneer we streamen. Dat betekent dat we Mp3Jam prima kunnen gebruiken als alternatief voor Spotify om gewoon zo veel muziek te beluisteren als we maar willen.

6. Zoeken
Wat het zelfde is gebleven toen we van de voorpagina naar de zoekresultaten voor #melancholic gingen is het zoekvak. Dit kunnen we niet alleen gebruiken om op hashtags te zoeken maar ook voor het vinden van een artiest of titel. Als voorbeeld (en om te laten zien dat zelfs exotisch Nederlands repertoire vertegenwoordigd is) zoeken we Baflo Bill en vinden dan een waslijst aan muziek van het Groningse fenomeen De Bende van Baflo Bill die we weer per album of nummer kunnen downloaden of streamen.

7. Genres
Met het pijl-pictogram linksboven kunnen we weer terugkeren naar de startpagina om daar vervolgens een genre te kiezen, bijvoorbeeld Classical. We krijgen dan een scherm vol componisten waar we er een uit kunnen kiezen, bijvoorbeeld Gustav Holst. We zien dat hierdoor de naam automatisch in het zoekvak verschijnt en het ene na het andere album voorbijkomt. Liefhebbers van klassiek vinden zo moeiteloos hun favoriete uitvoering van veel werk. Overigens kunt u ook hashtags als #classical gebruiken om op genre te zoeken.

8. Geschiedenis
Wanneer u na verloop van tijd door de bomen het bos niet meer ziet en niet meer precies weet wat u zoal hebt gedownload dan biedt het tabblad Geschiedenis uitkomst (Afb.3). Hier ziet u alle albums en nummers die u hebt binnengehaald en met het zoekvak hier doorzoekt u alleen de opgeslagen muziek.

Workshop: Plaatjes graaien met Mp3Jam-16252881

© CIDimport



U ziet: makkelijker wordt het niet. Veel luisterplezier!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten