© CIDimport

Workshop VirtualDJ

Geplaatst: 22 mei 2014 - 09:36

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:31

Redactie ID.nl

Wie er van droomt eens volle stadions te trekken à la Tiësto moet klein beginnen. Alhoewel, klein… VirtualDJ is op zijn terrein een hele grote en kan meer dan alleen mixen.

VirtualDJ is de naam van een verzameling professionele programma’s voor het maken van audio- en videomixen. Dat we het niet over speelgoed hebben blijkt wel uit de prijs van het vlaggenschip uit de reeks, de Pro Full-versie: $329. Zowel de meest stabiele versie (7) als de nieuwe versie 8 zijn gratis voor privé-gebruik. U vindt beiden op www.virtualdj.com/download/index.html.

Downloaden en installeren

Dit artikel gaat over VirtualDJ 7 Home en dus klikken we op PC Version (er is ook een VirtualDJ voor de Mac). Na een klik op de groene downloadknop van Cnet kunt u het bestand opslaan in een map naar keuze (install_virtualdj_home_v7.0.5.exe, 35MB). Open vervolgens deze map en start de installer. Geef UAC-toestemming, klik op Next, zet een vinkje bij I Accept, klik weer op Next en klik op Typical. Haal op het volgende scherm van onder naar boven de vinkjes weg, klik weer op Next, Install en Finish. VirtualDJ wordt nu gestart (Afb.1).

Workshop VirtualDJ-15996202

© CIDimport

Registreren

Omdat dit de eerste keer is dat we VirtualDJ starten hebben we nog geen account (niet verplicht, wel handig en gratis). We klikken daarom op ‘click here’. Op de webpagina die wordt geopend kiezen we een gebruikersnaam en wachtwoord en herhalen die laatste. Ook vullen we e-mailadres, voor- en achternaam en land in. Na een klik op Submit krijgen we een bevestigingsmail. Klik op de link daarin om de registratie te voltooien (of kopieer de url naar de adresbalk van uw browser). We keren terug naar VirtualDJ, vullen de aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord in en klikken op Login. Het programma is nu klaar voor gebruik.

Plaatje draaien

Het eerste wat we natuurlijk willen met een dj-programma is gewoon een plaatje draaien. We zien links een klein Verkenner-venster waarin we naar mappen met muziek kunnen zoeken. Hebben we eenmaal zo’n map gevonden dan verschijnen in het midden de nummers in die map. Elk nummer kunnen we verslepen naar de tekst ‘Drag a song…’ in elk van de twee platenspelers om het te laden. We slepen een dance-nummer naar de linker. Dan verschijnt onder de titel de golfvorm van het audiobestand (waaruit we vaak zaken als beats, coupletten en refreinen kunnen aflezen). Ook zien we een door het programma bepaald tempo (BPM). Dit is belangrijke informatie voor wanneer we dansmuziek willen mixen met een constant tempo. Ook zien we ‘Key Am’ (‘Am’ kan bij u anders zijn). Dit zegt iets over de toonsoort van de muziek en is bepalend voor de vraag welke nummers we hiermee kunnen mixen. Tot slot merken we op dat de afspeelknop knippert. VirtualDJ is klaar om ons eerste plaatje te draaien (Afb.2). Klik op de afspeelknop.


Workshop VirtualDJ-15996205

© CIDimport

BPM

Als u wilt kunt u het eerste nummer even stoppen. Merk op dat de nummers in onze muziekmap een geel vraagteken hadden maar dat dat weg is voor het nummer in de linker speler. De reden is dat VirtualDJ nu van dat nummer het tempo kent. We hoeven gelukkig niet elk nummer te laden om zo’n analyse te maken. We rechtsklikken op de muziekmap en kiezen Scan for BPMs. De nummers worden nu op tempo gescand, wat een paar seconden per nummer duurt. Deze informatie wordt vervolgens automatisch permanent opgeslagen. Zoals gezegd dienen tempo en toonsoort voor het soepel mixen van het ene naar het andere nummer.

Mixen (fout)

Om dit te illustreren slepen we een nummer met een andere BPM- en toonwaarde naar de rechterspeler. Vervolgens kunnen we op de ring rond het jogwheel van speler 1 klikken op 12 uur en eventueel nog aan het wiel draaien (met ingedrukte linkermuisknop) om het nummer weer in de beginpositie te zetten. Zo kunt u snel naar een willekeurige plek in elk nummer springen en ‘scratchen’. We zorgen de horizontale schuifregelaar tussen de twee spelers (de crossfader) in het midden staat en starten speler 1. Als de muziek eenmaal lekker loopt starten we ook speler 2. Een puinhoop is het gevolg. We stoppen beide spelers en gaan het opnieuw proberen.

Mixen (goed)

We starten opnieuw 1 maar zetten nu de crossfader helemaal naar links. Vervolgens starten we speler 2 en klikken op de Sync-knop van 2. De twee audiosporen (rood en blauw) die eerst uit de maat liepen zijn nu keurig synchroon (Afb.3). Merk ook op hoe beide BPM-waardes nu identiek zijn. Wanneer we nu de crossfader langzaam naar rechts bewegen om het nummer van 2 op te laten komen gaat de muziek keurig in de maat door. U kunt nu zelfs de crossfader ritmisch in een keer van links naar rechts en omgekeerd bewegen en zo een heel nieuw nummer maken.

Workshop VirtualDJ-15996206

© CIDimport

Toonsoort

Het eerste nummer dat we startten gaf ‘Key Am’, wat ‘iets’ zegt over de tonen die in het nummer voorkomen (het is zeker geen rotsvaste muziektheoretische analyse). Speler twee geeft in ons geval G#m, een halve toon lager. Als deze gegevens helemaal zouden kloppen dan zou het instarten van nummer 2 tijdens de overgang erg vals kunnen klinken. Bij beide spelers zien we echter een knop Key. Door daar met ingedrukte linkermuisknop over te slepen kunt u zorgen dat het tweede nummer een zelfde toonsoort geeft als het eerste. Doet u dit tijdens het afspelen dan hoort u de toonhoogte veranderen (Afb.4).

Workshop VirtualDJ-15996208

© CIDimport

Toevoegingen

Terwijl u zo lekker aan het draaien bent en uw feestgangers op en neer deinen kunt u allerlei leuke dingen aan de muziek toevoegen. Elke speler heeft een lijstje met effecten (onder Effects) waar u uit kunt kiezen en veel effecten zijn te beïnvloeden met knoppen achter de naam. Een effect treedt pas in werking als u op de naam klikt en zo zet u het ook weer uit. Een effect dan aan is licht op in de kleur van de speler. Toppers zijn Beatgrid, Flanger, Phaser en Flippin Double. Een tweede toevoeging zijn de samples. Deze kiest en start u op dezelfde wijze onder Sampler. Het verschil is dat ze klinken ongeacht welke speler op dat moment actief is. Hiermee voegt u bijvoorbeeld jingles of andere geluiden toe. In betaalversies zijn deze effecten en samples nog uit te breiden.

Karaoke

Behalve met audio kan VirtualDJ ook uit de voeten met video en dat komt bijzonder goed van pas voor karaoke-bestanden van het cdg-type. Dit type karaoke biedt doorgaans orkestband-kwaliteit en is volop te vinden in nieuwsgroepen. Elk nummer bestaat uit een mp3-bestand en een cdg-videobestand. Opent u de mp3 dan opent VirtualDJ zelf de bijbehorende video. Het beeld verschijnt in een apart venster en tussen de twee spelers als u op de videoknop klikt (Afb.5). De Key-knop komt nu goed van pas om de toonhoogte van de muziek aan te passen aan uw stem.

Workshop VirtualDJ-15996209

© CIDimport

Dit alles was nog maar een fractie van de mogelijkheden. We hebben het nog niet gehad over het rippen van muziek van lp of dvd, het opnemen van mixen, het gebruik van de equalizer, het maken van loops of het automatisch afspelen van mappen met muziek. U hebt dus nog heel wat moois te ontdekken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten