Workshop: Windows met OS X-jasje

© CIDimport

Workshop: Windows met OS X-jasje

Geplaatst: 21 november 2013 - 12:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:48

Redactie ID.nl

Het OS X Mavericks Transformation/UI Pack geeft Windows 7 en 8 een volledig OS X-uiterlijk. Ideaal voor als u iets radicaal anders wenst en wellicht zelfs de aanloop naar aanschaf van een Mac.

Altijd al een beetje jaloers naar de buurman met z’n kekke MacBook gekeken, maar het geld niet (over) voor zo’n prachtig stukje design? Of u bent het uiterlijk van Windows beu, terwijl u horendol wordt van de Windows 8-tegels? Probeer dan dit flitsende ‘transformation pack’ (www.thememypc.com/os-x-mavericks-transformation-pack-1-0) eens, waarbij de gebruikersinterface van Windows volledig wordt omgebouwd naar een evenknie van Mac OS X. Voor de duidelijkheid: alléén het uiterlijk verandert, Mac-software draait nog altijd niet onder Windows. Tipje tot slot: lees eerst de workshop door en ga daarna pas installeren.

Weg met de underscore

Voordat u begint met een ingrijpende tool als deze is het verstandig om in ieder geval even een backup van onmisbare documenten te maken of – nog beter – een image van uw systeemschijf en zorg verder vooral voor een systeemherstelpunt U weet wel: voor als er onverhoopt iets radicaal de mist in gaat. Is dat allemaal geregeld, dan kan het OS X Mavericks Transformation/UI Pack worden gedownload van de genoemde locatie. Laatste keer trouwens dat we deze lange naam gebruiken, vanaf nu noemen we het Maverick. Na het downloaden moet u even de bestandsnaam wijzigen, klik daarvoor op het binnengehaalde bestand en druk dan op F2. Verwijder de _ achter zip_, druk op Enter en bevestig dat u de bestandsextensie wilt wijzigen. Unzip het bestand vervolgens op de gebruikelijke manier.

Workshop: Windows met OS X-jasje-16255315

© CIDimport

De vreemde _ dient u te verwijderen.

Liever geen andere homepage

Installeer Maverick verder als gebruikelijk door op het uitgepakte bestand te dubbelklikken. Gebruikt u geen Windows 7 Aero, dan kan de optie OS X Mavericks Frame UI ingeschakeld worden voor een nog betere benadering van OS X-features. Schakel alvorens op Install te klikken vooral ook de optie Set Windows X’s Live as default homepage uit, om te voorkomen dat er een andere browserstartpagina wordt ingesteld. Staat alles naar wens ingesteld, klik dan op de knop Install.

Workshop: Windows met OS X-jasje-16255320

© CIDimport

Schakel in ieder geval de homepage-optie uit.

Dock

Tijdens het installeren hoeft u niets te doen, er zijn geen tussenliggende stappen of bevestigingsmomenten. Het kan allemaal wel even wat tijd kosten, want veel Windows systeembestanden worden aangepast; een herstart aan het eind van de installatie is dan ook onvermijdelijk. Dit doet u door in het venster waarom u gevraagd wordt te herstarten op OK te klikken. Gebruikt u Windows 7 dan is het verschil na inloggen direct duidelijk, Windows 8-gebruikers moeten even wachten. Eerst verschijnt het standaard tegelvenster, maar na een paar seconden wordt er automatisch overgeschakeld naar het bureaublad. En dan zien we meteen waarom Maverick bijna een ‘must’ is voor tegelhaters: u beschikt over een direct in het oog springende dock onder in beeld waar u al uw favoriete programma’s aan toe kunt voegen. Verder is de Windows-balk van beneden naar boven verhuisd. Let ook op de details: zelfs Internet Explorer is vervangen door Apples Safari!

Workshop: Windows met OS X-jasje-16255323

© CIDimport

De OS X-dock met daarin onder meer Safari.

Toevoegen van snelkoppelingen

De meeste pictogrammen in de dock zijn weliswaar gewijzigd in OS X-equivalenten, onder de motorkap maken ze (logischerwijs) nog steeds gebruik van Windows systeemonderdelen. Klikt u bijvoorbeeld op Computer, dan bladert u snel naar het gewenste schijfstation of opent u Explorer (Verkenner). Toevoegen van eigen snelkoppeling doet u door een programmakoppeling vanaf het bureaublad (of vanuit het menu Start in Windows 7) naar de dock te slepen. In Windows 8 belanden veel programma’s standaard op het tegelscherm zonder bureaubladsnelkoppeling; omdat het menu Start ontbreekt dient u hier met de Verkenner naar de programmamap (veelal te vinden in C:\Program Files en C:\Program Files (x86) en van daaruit een koppeling van het programmabestand naar de dock te slepen.

Workshop: Windows met OS X-jasje-16255328

© CIDimport

De pictogrammen op de dock zijn gekoppeld aan bekende Windows-onderdelen, zo zoekt u met Finder en opent System Preferences het Configuratiescherm.

Workshop: Windows met OS X-jasje-16255333

© CIDimport

Sleep programma’s vanuit de programmamap naar de dock; let op de nieuwe vormgeving van vensters: de bekende picogrammen rechtsboven zijn vervangen door OS X-exemplaren.

Gadgets

Is uw dock eenmaal geconfigureerd, dan merkt u al snel dat u eigenlijk nooit meer wat anders wilt: al uw veelgebruikte programma’s staan netjes op rij. Een koppeling uit de dock verwijderen doet u door er met de rechtermuisknop op te klikken en daarna in het geopende contextmenu voor Item verwijderen te gaan. Liefhebbers van de verdwenen Windows Sidebar met gadgets komen ook aan hun trekken: beweeg de muiscursor maar eens helemaal naar linksonder van het beeldscherm. U ziet een klok, weerbericht, notitieblokje én – ideaal voor Windows 8-gebruikers – een balkje met knoppen voor afmelden, herstarten en uitschakelen van de computer. Normaal gesproken zijn deze acties in Windows 8 wat gecompliceerd om te realiseren, vanaf nu zijn ze weer met een muisklik beschikbaar!

Workshop: Windows met OS X-jasje-16255337

© CIDimport

Gadgets zijn weer terug, veel belangrijker voor Windows 8-gebruikers is de knoppenbalk voor uitloggen, herstarten en uitschakelen.

XLaunchPad

Om veel meer snelkoppelingen snel beschikbaar te maken, beweegt u uw muis helemaal naar rechtsboven van het beeldscherm, waarna u een serie pictogrammen ziet. Toevoegen van meer snelkoppelingen doet u door hier ergens met de rechtermuisknop op een leeg stukje scherm te klikken en daarna in het contextmenu voor Add te gaan. Kies vervolgens één van de standaardopties of klik op Window Mode waarna u – net als bij de dock – programmabestanden vanuit de Verkenner naar de XLaunchPad (zoals dit onderdeel officieel heet) te slepen. Zijn uw snelkoppelingen toegevoegd, dan klikt u helemaal rechtsboven op het XLaunchPad-venster waarna u terugkeert naar weergave in volledig scherm. Niet altijd is een plaatje zichtbaar in het pictogram, om dat alsnog te realiseren klikt u met de rechtermuisknop op de betreffende snelkoppeling en daarna in het contextmenu op Shortcut settings. Blader dan naar een map met een toepasselijke afbeelding, vaak vindt u pictogrambestanden in de oorspronkelijke programmamap. Deze mogelijkheid lijkt helaas nog niet altijd te werken, wellicht dat er inmiddels alweer een nieuwe versie van Maverick is tegen de tijd dat u dit leest zonder dit mankementje.

Workshop: Windows met OS X-jasje-16255342

© CIDimport

Ook het uit OS X bekende XLaunchPad ontbreekt niet, programma’s sleept u er zó naartoe.

Workshop: Windows met OS X-jasje-16255346

© CIDimport

Soms werkt het plaatje in een pictogram niet, enige handmatige interventie is dan noodzakelijk. En zelfs dát helpt niet altijd.

Zo weer verwijderd

Maverick is een alleraardigste make-updoos voor Windows, maar omdat het allemaal nogal diep ingrijpt in het systeem kent het soms zo’n nukkigheidjes. Niet dat dit direct tot vastlopers of een systeemcrash leidt, maar wel soms tot niet (goed) werkende onderdelen. Wilt u na een tijdje weer af van Maverick, dan is het eenvoudig te verwijderen via Configuratiescherm en Programma’s en onderdelen. Na verwijderen blijft er – zo beloven de makers – geen spoortje achter van de software, ook bij ons werkte alles weer als vanouds na de-installeren. Tot slot is het wellicht nog handig om te weten dat bewegen van de muiscursor naar de rechter boven- of onderhoek van het beeldscherm ook onder Maverick het Windows 8-knoppenpaneel oproept met daarin de mogelijkheid naar Metro te springen. Uiteraard alleen geldig als u ook Windows 8 hebt geïnstalleerd.

Tekst: Ronald Smit

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 25, jaargang 2013. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten