Zelf informatie toevoegen aan Google Earth

© CIDimport

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth

Geplaatst: 10 december 2009 - 12:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:27

Redactie ID.nl

Leuk, educatief en praktisch: maak met een speciale opmaaktaal informatieballonnen in Google Earth. Zo krijgen bijzondere plekken een bijzonder digitaal informatiebord - leuk om bijvoorbeeld een vakantie in woord en beeld in te beschrijven! Om dergelijke ballonnen te maken, wordt gebruik gemaakt van de speciale opmaaktaal KML, wat staat voor Keyhole Markup Language.

Leuk, educatief en praktisch: maak met een speciale opmaaktaal informatieballonnen in Google Earth. Zo krijgen bijzondere plekken een bijzonder digitaal informatiebord - leuk om bijvoorbeeld een vakantie in woord en beeld in te beschrijven! Om dergelijke ballonnen te maken, wordt gebruik gemaakt van de speciale opmaaktaal KML, wat staat voor Keyhole Markup Language. Google biedt verschillende voorbeeldsjablonen die u gratis kunt downloaden en aanpassen voor eigen gebruik. In deze workshop leest u hoe u zelf zulke ballonnen kunt gaan maken.

Stap 1

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991152

© CIDimport

Voordat u met deze workshop aan de slag kunt, is het zaak om Google Earth te downloaden vanaf http://earth.google.com/intl/nl/. Na installatie beschikt u over een complete wereldbol in 3D (en desgewenst ook een al even 3D hemelkaart en een complete 3D-kaart van Mars). Wij houden het in deze workshop bij Aardse zaken, maar ook daarvoor dient u eerst een van de benodigde gratis sjablonen te downloaden. Breng daarvoor een bezoekje aan http://earth.google.com/outreach/tutorials.html en klik op de link Betere ballonnen maken.

Stap 2

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991156

© CIDimport

Scroll een stukje naar beneden op de nieuw geopende foto en klik op de link Panoramafoto. Uiteraard kunt u ook gebruik maken van een van de andere sjablonen, maar in deze workshop gaan we aan de slag met de eerstgenoemde. Onder de voorbeeldweergave klikt u vervolgens op de link Deze sjabloon downloaden. In het dialoogvenster Bestand downloaden klikt u op de knop Openen. Google Earth start nu en de aardbol draait naar twee nieuw toegevoegde items: sample en template. Behalve op de kaart zijn deze ook terug te vinden in het paneel aan de linkerkant onder het kopje Tijdelijke plaatsen.

Stap 3

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991158

© CIDimport

Het gaat ons om 'template', dat is een sjabloon voorzien van een dummytekst en alle opmaak en voor de rest geen content. Maak een kopie van 'template' door er in het linkerpaneel met de rechtermuisknop op te klikken, kies daarna in het geopende contextmenu de optie Kopiëren. Scroll dan helemaal naar boven in de lijst onder Plaatsen, klik met de rechtermuisknop op Mijn plaatsen en kies vervolgens voor Plakken. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de geplakte kopie van template en kies Eigenschappen. Geef een naam in van hetgeen u wilt beschrijven in het veld achter Naam, in ons voorbeeld 'Geheime visplek'.

Stap 4

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991162

© CIDimport

Schuif het codevenster een beetje opzij tot u Moeder Aarde weer in beeld heb, zoom uit en ga naar de locatie waar u de tekstballon wilt plaatsen. Nu is het even opletten. In het venster Google Earth - plaatsmarkering bewerking vinden we een hele lap code. Zoek goed in deze tekst tot u de tekst {ABOUT_US_TEXT} tegenkomt. En dan gaat het niet om de eerste vermelding in het rijtje helemaal bovenaan (dit is slechts uitleg om aan te geven waar welk onderdeel voor gebruikt wordt) maar de tweede vermelding verderop in de 'echte' code. Verwijder {ABOUT_US_TEXT} (inclusief de spekhaakjes) en vervang deze door uw eigen creatieve uitspatting.

Stap 5

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991164

© CIDimport

Vervolgens moet de ballon naar de juiste plek verhuisd worden, klik hiervoor op het tabblad Weergave en schakel het selectievakje voor de optie Centreren in weergave (1) in. Er verschijnt nu een punaise met knipperend vierkant in beeld (2), draai de aardbol onder deze punaise zodanig dat de punaise precies op de gewenste locatie staat. Gelukt? Klik dan op de knop Huidige weergave vastleggen (3).

Stap 6

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991169

© CIDimport

Wilt u zien hoe uw creatie er tot nu toe uitziet, klik dan op OK en vervolgens op de punaise in de kaart.

Stap 7

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991171

© CIDimport

Zoals u ziet, is onze ballon nog niet af; zo ontbreekt een fatsoenlijke titel. Klik weer met de rechtermuisknop op de eerder toegevoegde ballon in het paneel aan de linkerkant onder het kopje Mijn plaatsen. De onze heet inmiddels Geheime visplek, na een rechtermuisklik kiest u voor Eigenschappen. In het inmiddels bekende venster met code scrollt u naar beneden tot u de tekst {ORGANIZATION} tegenkomt (uiteraard niet de eerste vermelding in het overzicht, maar de vermelding verderop in de eigenlijke code). Vervang deze tekst door uw eigen kop, vergeet niet ook de spekhaken te verwijderen.

Stap 8

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991176

© CIDimport

Iets verderop vinden we ook de markering {PHOTO_ CAPTION}, hier kunt u een bijschrift voor de straks in te voegen foto plaatsen. Als ook dat gelukt is, klikt u op OK en daarna op de punaise op de kaart om even te controleren of alles goed is gegaan. Mochten er gekke dingen gaande zijn, dubbelcheck dan of u de teksten inderdaad op de juiste plek hebt ingevoerd. Uiteraard is het zaak om van de overige code af te blijven om ellende te voorkomen.

Stap 9

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991179

© CIDimport

Om een foto toe te voegen moet deze ergens online beschikbaar zijn. Dat kan bijvoorbeeld ergens op uw eigen homepage zijn, in een Flickr-account of desnoods op uw eigen NAS met fotoserver thuis. Achterhaal daarvoor de exacte, rechtstreekse link naar de foto. Dat zal iets zijn als bijvoorbeeld www. mijnhomepage.nl/fotos/afbeelding.jpg. Kopieer deze link door 'm in de adresbalk van uw browser te selecteren en daarna op de toetscombinatie Ctrl-C te drukken.

Stap 10

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991183

© CIDimport

Ga weer terug naar Google Earth en klik wederom met de rechtermuisknop op de eerder toegevoegde tekstballon onder Mijn plaatsen. Kies dan Eigenschappen in het contextmenu en scroll in het geopende venster naar beneden tot u in de code de tekst {PHOTO_ URL} tegenkomt. Natuurlijk ook nu weer niet de eerste uit het overzichtslijstje, maar het exemplaar in de code zelf. Verwijder deze tekst inclusief de spekhaakjes én http://, maar laat de aanhalingstekens staan. Plak dan de eerder gekopieerde link in de code middels de toetscombinatie Ctrl-V.

Stap 11

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991187

© CIDimport

Klik op OK en controleer hoe de ballon er nu uit ziet, als het goed is ziet u de foto netjes in beeld.

Stap 12

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991189

© CIDimport

Klikken we nog één keer met de rechtermuisknop op 'Geheime visplek' (of hoe uw ballon ook moge heten) in het linker paneel en achtereenvolgens op Eigenschappen in het contextmenu. Er zijn namelijk nog twee zelf te definiëren links overgebleven; deze kunt u wijzigen in bijvoorbeeld een link naar uw homepage en eventueel nog een speciale pagina over de bewuste plek uit de ballon. Zoek naar de tekst {LINK_1_NAME} in de code en vervang deze door de naam van de link, bijvoorbeeld Computer Idee. Vervolgens vervangt u de tekst {LINK_1_URL} door het adres van de betreffende pagina, in dit voorbeeld dus http://www.computeridee.nl. Last but not least nog even de codetekst {FOOTER} en {PHOTO_ TITLE} van een passende tekst voorzien en op OK klikken. De ballon is nu klaar voor gebruik!

Stap 13

Zelf informatie toevoegen aan Google Earth-15991191

© CIDimport

Deze manier van tekstballonnen maken voor lokaal gebruik is ideaal voor bijvoorbeeld op school, in de bibliotheek of een reisbureau. Vergeet vooral niet om de nieuw gemaakte ballon te bewaren door in het menu Bestand onder Opslaan op Mijn plaatsen opslaan te klikken.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 17, jaargang 2009.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten