Zo werkt de nieuwe chatapp Google Allo

© CIDimport

Zo werkt de nieuwe chatapp Google Allo

Geplaatst: 21 september 2016 - 06:04

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:06

Redactie ID.nl

Google kondigde chatapp Allo in mei dit jaar aan maar bracht hem nu pas uit. Allo heeft alles wat andere chatapps al bieden en valt op door de aanwezigheid van Google Assistent. Die moet je gesprekken slimmer maken. Is het genoeg om Whatsapp in te ruilen voor Allo? We nemen de nieuwe chatapp onder de loep.

Allo instellen

In tegenstelling tot andere Google-diensten vereist Allo geen Google-account. Een mobiel telefoonnummer is voldoende, al kun je je Google-account wel koppelen voor een betere integratie van 'Assistent' (de digitale assistent binnen de app, waar we later nog op terugkomen). Na het invullen van je naam en het eventueel maken van een selfie als profielfoto, kun je met Allo aan de slag. 
 

Chatten op één apparaat, zonder webversie

Het kip-ei-probleem dat bij elke nieuwe chatdienst speelt is de aanwezigheid van vrienden en familie om mee te praten. Veel mensen willen niet overstappen omdat 'niemand het gebruikt' en dat verandert pas als er een goede reden is om Allo een kans te geven. Dat je Allo slechts op één smartphone kunt gebruiken, is (net als bij Whatsapp) vervelend en zeker voor Google een vreemde zet. De chatdienst Hangouts werkt via je Google-account namelijk op allerlei apparaten tegelijk, dus waarom Allo niet? Nu moet je bij elk berichtje je smartphone pakken om te antwoorden en dat kan handiger, zo laten de webversies van Hangouts en Whatsapp zien.

Activeer je Allo op je nieuwe smartphone, dan neemt de chatapp geen gegevens mee. Je naam, profielfoto, contacten en gesprekken worden verwijderd en dat is knap onhandig. 
 

Zo werkt de nieuwe chatapp Google Allo-15985840

© CIDimport

Gesprekken voeren

Wanneer je bekenden op Allo hebt zitten, kun je een gesprek beginnen. Je hebt daarbij de keuze uit drie soorten: een 1-op-1-gesprek, een groepsgesprek, of een gesprek met Google Assistent. We komen zo terug op de assistent, maar het is goed om te weten dat hij via een @google-vermelding ook in directe en groepsgesprekken bereikbaar is.

Het chatten doet veel denken aan Whatsapp en ondersteunt smilies, spraakberichten, het maken van foto's en selecteren van eerder gemaakte afbeeldingen. Net als in Whatsapp kun je tekenen en schrijven op je plaatjes, en het is ook mogelijk om je locatie te delen. Daarnaast kun je tekstberichten groter of kleiner te maken door over de verzendknop vegen. Zo hoef je niet meer in CAPSLOCK te typen als je iets duidelijk wil maken. 
 

Geinige stickers

Allo ondersteunt ook stickerpakketten en heeft er standaard vier. In de (gratis) themawinkel kun je er nog eens twintig vinden, maar het is nog onduidelijk of daar later meer pakketten bijkomen. De aanwezigheid van stickers is grappig, maar het is jammer dat je zelf (nog) geen stickers kan toevoegen - bij Telegram kan dat wel.

Google bracht vorige maand de videobelapp Duo uit, maar in tegenstelling tot Duo kun je in Allo je geen videogesprekken voeren en dat is vreemd, want Google had Duo prima in de chatapp kunnen integreren. Het lijkt er echter niet op dat dat op korte termijn gaat gebeuren.
 

Zo werkt de nieuwe chatapp Google Allo-15985842

© CIDimport

Google Assistent: nu ook antwoorden in je chats

Een belangrijke reden om Google Allo te gebruiken, is de integratie (en het debuut) van Google Assistent. Deze digitale assistent kun je zien als een verbeterde versie van Google Now, en verschijnt dit najaar op Android-toestellen, smartwatches en domotica als Google Home.

Je kan Assistent vragen stellen over allerlei onderwerpen, variërend van het weer en de leukste kattengifjes tot het instellen van een herinnering om morgenavond 19:00 je vriend(in) te bellen. Dit werkt in Allo door @google te typen, gevolgd door je vraag. Het werkt heel aardig, maar vooralsnog alleen in het Engels. Ondersteuning voor de Nederlandse taal komt pas later, zo geeft Google aan.

Koppel je Assistent aan je Google-account, dan kan hij ook informatie uit je agenda-afspraken en e-mails halen. Handig als je wil weten hoe laat die afspraak van overmorgen ook alweer is. 

Zo werkt de nieuwe chatapp Google Allo-15985846

© CIDimport




Zo werkt de nieuwe chatapp Google Allo-15985849

© CIDimport


 

Incognito praten

De gesprekken in Google Allo zijn versleuteld, maar niet volledig. Als je end-to-end-encryptie wil toevoegen aan een gesprek (zodat zelfs Google het niet kan lezen), moet je gebruikmaken van een incognitochat. Omdat Google dan niet mee kan kijken, werkt de @google-vermelding om de Assistent op te roepen niet.

Berichtjes in een incognitochat zijn donker van kleur en worden bovendien niet in je notificaties en lijst met Allo-gesprekken getoond: je kan ze alleen in het gesprek zelf lezen. Daar kun je ook aangeven of berichtjes na een bepaalde tijd wordt verwijderd. Je kan onder meer kiezen uit een week, dag of maar tien seconden. 
 

Zo werkt de nieuwe chatapp Google Allo-15985852

© CIDimport

Geen Whatsapp-killer

Google betreedt met Allo de overvolle markt van chatdiensten, maar wij vragen ons af voor wie Allo een interessante keuze is. De app werkt maar op één smartphone, heeft geen webversie en om te videobellen dien je de aparte Duo-app te installeren. Verder doet Allo precies hetzelfde als Whatsapp en Telegram (inclusief incognitomodus), met de Assistent als grote troef. De digitale assistent kan in een chat iets opzoeken of beantwoordt je vragen, maar niet in het Nederlands. Al met al zien wij nog geen reden om Whatsapp in te ruilen voor Allo.

Google Allo installeren

Je kan Google Allo downloaden op Android en iOS. De app wordt in de komende dagen uitgerold naar alle gebruikers dus als je hem nog niet ziet, kun je het later nog eens proberen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten