Zoek in Google én Wikipedia

© CIDimport

Zoek in Google én Wikipedia

Geplaatst: 23 april 2010 - 06:04

Aangepast: 27 augustus 2022 - 12:11

Redactie ID.nl

Wilt u zoekresultaten van Google combineren met 'hits' in Wikipedia, dan zit u met een speciale Firefox add-on helemaal goed. Zoek als nooit tevoren!

Wilt u zoekresultaten van Google combineren met 'hits' in Wikipedia, dan zit u met een speciale Firefox add-on helemaal goed. Zoek als nooit tevoren! Wij gaan aan de slag met Googlepedia, speciaal voor de fans van de welbekende doe-het-zelf encyclopedie Wikipedia. Uiteraard is de add-on net zo gratis als Firefox zelf.

Zoek in Google én Wikipedia-16475032

© CIDimport

Stap 1

Start Firefox (Nog geen Firefox? Breng dan een bezoekje aan www.mozilla-europe.org/nl/firefox) en typ in het adresvenster addons.mozilla.org. In het veld zoeken naar add-ons tikt u vervolgens Googlepedia, klik dan op de groene pijl helemaal aan de rechterkant van het tweede veld. In de rij met zoekresultaten verschijnt de gewenste add-on (als het goed is) meteen bovenaan het rijtje. Klik op de groene knop Aan Firefox toevoegen rechts van het zoekresultaat. De donatie van 10 dollar is geheel vrijwillig, dus als u krap bij kas zit, kunt u die gerust negeren. In het venster Programmatuurinstallatie dat is geopend zit een klein tellertje in de knop Nu installeren, zodra de knop beschikbaar is klikt u erop om de add-on te installeren.

Zoek in Google én Wikipedia-16475034

© CIDimport

Stap 2

Na installatie klikt u in het inmiddels geopende dialoogvenster Add-ons op de knop Firefox herstarten om de installatie af te ronden. Sluit het add-on venster en eveneens het Googlepedia-tabblad met bedelbrief voor een donatie. U kunt nu zoeken via het Google zoekbalkje rechtsboven in het Firefox-venster. LET OP: de Wikipedia- resultaten verschijnen alléén als u van de zoekbalk gebruikmaakt, niet vanaf bijvoorbeeld www.google.nl. In ons voorbeeld hebben we gezocht op de term microprocessor, zoals u ziet werkt de add-on naar behoren.

Zoek in Google én Wikipedia-16475037

© CIDimport

Stap 3

Het aardige is dat de add-on een soort van tweerichtingsverkeer kent. Zodra u namelijk op een link in het Wikipedia-artikel klikt, verschijnt niet alleen de bijbehorende Wikipedia-pagina, maar ook een lijst met zoekresultaten die aan het trefwoord uit de link voldoen. En om het feestje helemaal compleet te maken: als u op een gevonden Google-zoekresultaat klikt, opent dit gewoon in een nieuwe pagina zónder Wikipedia-invloeden. Op deze manier is het mogelijk echt research te plegen en zijn Wikipedia-artikelen te verifiëren met eigen onderzoek.

Zoek in Google én Wikipedia-16475046

© CIDimport

Stap 4

Bovenaan het Wikipediapaneel vindt u allereerst de link Bekijk op Wikipedia, direct naast de titel van het artikel (1). Door hier op te klikken opent het Wikipedia-artikel in een aparte pagina. Door op de link Uitklappen (2) te klikken bereikt u een soortgelijk effect, maar bent u niet op de bijbehorende 'standaard' Wikipedia- pagina beland. Door namelijk op Verkleinen te klikken schuift het paneel weer naar de vorige grootte terug. Klik u op Verbergen (3), dan verdwijnt het paneel met de zoekresultaten uit Wikipedia, op Googlepedia klikken haalt het paneel dan weer terug.

Zoek in Google én Wikipedia-16475048

© CIDimport

Stap 5

Googlepedia heeft maar één te wijzigen instelling, klik hiervoor in het menu Extra op Add-ons. Selecteer in het geopende dialoogvenster Add-ons de optie Googlepedia en klik op de knop Opties. In het venster Googlepedia instellingen kunt u via het selectiemenu achter Wikipedia Language de Wikipediataal op Nederlands instellen. Bedenk echter wel dat de gevonden resultaten vaak veel minder uitgebreid zijn dan de Engelse. Dus áls u de Engelse taal machtig bent kunt u deze instelling beter laten voor wat ze is.

Zoek in Google én Wikipedia-16475051

© CIDimport

Stap 6

Door de optie Interne Wikipedia-links omzetten naar Google-zoekopdrachten uit te schakelen verdwijnt het gedrag zoals genoemd in Stap 3. Dat is zoektechnisch een stuk minder flexibel, maar kan soms als wat logischer ervaren worden door wat minder 'multitaskende' gebruikers. Deze keuze is geheel aan u. Vergeet niet na het maken van de gewenste wijzigingen op OK te klikken in het opties-venstertje. Daarna kan ook het venster Add-ons gesloten worden. Ververs dan de geopende pagina (daarvoor drukt u op functietoets F5) om de wijzigingen van kracht te maken.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 23, jaargang 2009

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten