VLC media player 2: Multimediale alleseter

© CIDimport

VLC media player 2: Multimediale alleseter

Geplaatst: 8 augustus 2012 - 12:34

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:10

Redactie ID.nl

Ook wel eens een video van het web geplukt die niet wilde afspelen in Windows Media Player of een van uw andere ‘multimediale’ programma’s? We kennen de frustratie, maar dankzij VLC media player – inmiddels aanbeland bij versie 2 – hebt u voortaan geen zorgen meer. Deze speler ‘vreet’ zo ongeveer alles!

VLC media player 2: Multimediale alleseter-16478087

© CIDimport

Voor veel mediaspelers moet u eerst een scala aan codecs (decodeerhulpen) installeren voordat er ook maar iets bekeken of beluisterd kan worden. En dat geldt dan met name voor meer exotische bestandsformaten als bijvoorbeeld mkv (vaak gebruikt voor hd-video) of ape en flac (voor ongecomprimeerde audiofiele opnamen). VLC media player speelt direct het overgrote deel van dergelijke bestanden af zodat u nooit meer naarstig op zoek hoeft naar een of ander exotisch spelertje. Die zoektocht levert trouwens ook best nog veiligheidsrisico’s op, want op veel sites wordt afspeelsoftware aangeboden die op z’n minst nieuwsgierig is naar bijvoorbeeld uw bankgegevens…

Helaas hebben malafide figuren de extreem populaire speler van VideoLAN (de makers van VLC media player) ook op de korrel en wemelt het op internet van de – al dan niet besmette – namaak. Ook zijn er veel sites die de VLC media player tegen betaling aanbieden, terwijl het toch echt gratis software is. Zorg er dus voor dat u de speler uitsluitend van de site van de makers zelf downloadt!

 

 

VLC media player 2: Multimediale alleseter-16478090

© CIDimport

1. Bestandskeuze

Versie 2 biedt veel nieuwigheden. Wat is gebleven, is het grote aantal ondersteunde bestandsformaten die zowel video als audio dekken. Nieuw is onder meer de optimale ondersteuning van meerdere processorkernen en de gpu, ofwel de grafische processor. Als uw videokaart wordt ondersteund wordt de hoofdprocessor in de computer fors ontlast en dat zorgt voor bijvoorbeeld minder warmte in notebooks tijdens het spelen van full hd-content.

Goed, tijd voor de praktijk, tijd om VLC media player 2.x te downloaden. Dat kan zoals gezegd eigenlijk alleen veilig vanaf www.videolan.org/vlc/. Start de installatie na downloaden en doorloop de installatiewizard. In een van de eerste stappen kunt u aangeven welke bestandstypen u wilt koppelen aan VLC media player – of beter: welke bestandstypen wilt u automatisch laten openen in VLC na een dubbelklik in de Verkenner? Hebt u bijvoorbeeld een prima muziekspeler op de pc staan, dan is het mogelijk om de Audiobestanden uit te schakelen. Deze zijn dan nog steeds af te spelen door in VLC voor Openen te kiezen, maar niet in VLC via de Verkenner. In ons geval kiezen we voor alleen het afspelen van Videobestanden, vandaar deze selectie.

 

VLC media player 2: Multimediale alleseter-16478091

© CIDimport

2. De-interlacen

Na installatie starten we de software en werpen we allereerst een blik op de uitgebreide instellingsmogelijkheden. Klik daarvoor in het menu Extra op Voorkeuren. In principe werkt het allemaal ‘direct uit de verpakking’, maar er zijn diverse opties om met name de videoweergave nét weer een tikkie beter te maken.

Een van de meest interessante opties om mee te spelen is de de-interlace-methode. Normaal gesproken is een traditioneel videobeeld (opgenomen van analoge televisie of geript van een dvd) opgebouwd uit twee halve beelden. Een – wederom – analoge televisie schreef eerst de even beeldlijnen en daarna de oneven exemplaren. Door dat nou maar snel genoeg te doen neemt het menselijk oog ze waar als één vloeiend en scherp beeld. Deze wat gecompliceerde methode van videovertoning stamt nog uit de oertijd van televisie toen apparatuur nog niet geavanceerd genoeg was om in één keer volledige beelden te schrijven. Het werkt nog altijd prima op een beeldbuistelevisie, maar die oudere methode levert problemen op bij moderne lcd-televisies en monitoren. Deze zijn namelijk gebaseerd op het snel projecteren van héle beelden achter elkaar.

De conversie van de halve beelden naar hele beelden is een technische uitdaging; met name de eerste generatie lcd-tv’s had nogal last van streperigheid bij snel bewegende beelden. Om dat probleem op te vangen zijn allerlei wiskundige formules bedacht om vloeiende en streeploze beelden van al die halve beelden te maken. Omdat er een overvloed aan ‘oude’ dvd’s bestaat is de-interlacing nog altijd noodzakelijk en dus klikken we in de linker knoppenbalk op Video. Onder het kopje Video selecteert u achter Deïnterlacemodus de optie Automatisch en in het menu daarachter Yadif (2x); dit is een van de meer geavanceerde formules. Probeer echter ook gerust een van de andere methoden uit: de uiteindelijke afspeelkwaliteit is namelijk ook een kwestie van smaak.

 

VLC media player 2: Multimediale alleseter-16478093

© CIDimport

VLC media player 2: Multimediale alleseter-16478095

© CIDimport

3. ASCII-video

We blijven nog even in het videopaneel, want het is bijvoorbeeld verstandig om de optie Versnelde video-uitvoer aan te zetten. Dat zou standaard al gebeurd moeten zijn, maar je weet maar nooit natuurlijk. Bij Uitvoer kiest u voor Standaard; mochten er grote problemen optreden tijdens het afspelen van video dan zijn hier een aantal andere uitvoeropties te selecteren. Probeer dan eerst eens de optie Direct3D video uitvoer en als zelfs dat niet lukt, dan is er in geval van extreme nood altijd nog de optie YUV-uitvoer of zelfs Windows GDI-uitvoer. Niet de snelste en meest optimale methoden, maar u kunt dan in ieder geval kijken. Normaliter volstaat echter de optie Standaard. Verder vinden we hier nog een aardigheidje: door namelijk de optie Gekleurde ASCII art video-uitvoer te selecteren ziet u elke video als tekstweergave. Klinkt wat plastisch, maar moet u gewoon een keer gezien hebben. Leuk voor op een feestje!

 

VLC media player 2: Multimediale alleseter-16478096

© CIDimport

4. GPU-versnelling

Dan komen we nu aan bij de écht nieuwe opties die met name de verwerking van full hd-video ten goede komen. Klik in de verticale knoppenbalk op Invoer en Codecs en zet vervolgens in het bijbehorende paneel rechts de optie GPU-versneld decoderen inschakelen (1) aan. Als de grafische processor in uw pc de mogelijkheid ondersteunt, handelt deze vervolgens de video-decodering af. Ten eerste doet de gpu dat een stuk efficiënter dan een cpu, maar ook wordt de ‘gewone’ processor bevrijd van de zware videodecoderingsklus. En dan kunt u bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film een saai backup-klusje op de achtergrond draaien. Verder is het mogelijk om het standaard dvd/blu-ray-station te selecteren dat VLC media player gebruikt om films vanaf te spelen. Handig voor als u meerdere van dergelijke apparaten in uw pc hebt. Vul de driveletter voor het gewenste station in gevolgd door een dubbele punt: in ons voorbeeld dus R:.

 

VLC media player 2: Multimediale alleseter-16478098

© CIDimport

5. Surrogaat Dolby surround

We vinden nog één aardige optie onder Audio; door daar de optie Koptelefoon surround-effect aan te zetten is het mogelijk om via een doodnormale hoofdtelefoon toch van virtueel surroundgeluid te genieten. Niet iedereen waardeert dit surrogaat-surround overigens, dus de mate van succes is vooral afhankelijk van uw gehoor. Proberen kan echter geen kwaad, uitzetten kan altijd weer. Het werkt natuurlijk wel alleen als de originele videoclip van Dolby surroundgeluid is voorzien.

Als u alle genoemde opties hebt doorlopen rest nog een klik op de knop Opslaan en dan zijn alle voorkomende soorten videoclips voortaan in uitstekende kwaliteit af te spelen. VLC media player is een heerlijk licht spelertje zonder allerlei overbodige poespas, waarbij veelzijdigheid en kwaliteit voorop staan.

Tekst: Ronald Smit

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 11, jaargang 2012.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten