© CIDimport

Binsearch: Goed gevonden!

Geplaatst: 19 april 2012 - 10:48

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:57

Redactie ID.nl

Binsearch is een van de betere zoekmachines voor nieuwsgroepen. Wij laten u zien hoe u er het meeste uithaalt.

Binsearch: Goed gevonden!-16253862

© CIDimport

Wat Google is voor het web is Binsearch voor de nieuwsgroepen. Het is een van de sites waar een overzicht wordt bijgehouden van alles wat er wordt gepost in de meest populaire binary-nieuwsgroepen. De database gaat maar liefst 1100 dagen terug, dus ook de oudste inhoud van de beste nieuwsproviders is nog terug te vinden. Bovendien biedt Binsearch geavanceerde zoekfuncties en handige extra’s, zodat elk bezoek aan de site al snel verandert in een potje schatgraven.

Binsearch: Goed gevonden!-16253867

© CIDimport

1. Binsearch instellen

Het adres van Binsearch is

www.binsearch.info

. Hier gaan we om te beginnen de standaardinstellingen naar onze hand zetten. Voor het aantal zoekresultaten per pagina kunnen we kiezen voor 25, 50, 100 of 250. We geven de voorkeur aan 250. Ook kunnen we een maximumleeftijd voor zoekresultaten instellen bij ‘Maximum age…’. Als uw nieuwsprovider geen al te lange bewaartijd (retentie) heeft, kiest u het best een getal dat daar net boven zit. Heeft u een provider met een retentie van 1100 dagen of meer, dan kiest u voor ‘show all’. Klik op ‘change default settings’, op Save Changes en keer terug naar Basic Search (menu bovenin – zie afbeelding).

2. Eenvoudig zoeken

De makkelijkste manier van zoeken is gewoon het opgeven van een naam of titel. Als voorbeeld nemen we ‘komt een vrouw bij de dokter’. Wanneer we dit in het zoekvak typen (geen aanhalingstekens) krijgen we direct een lijst met resultaten. We zien het boek van Kluun voorbijkomen in onder meer epub-formaat en we zien het onvolprezen meesterwerk van Reinout Oerlemans als dvd- en hd-film. We hebben zelfs zoveel hits dat we door kunnen klikken naar een volgende pagina wanneer we helemaal naar beneden scrollen. Dat heeft in dit geval weinig zin omdat we één specifieke titel zochten, maar wilt u bijvoorbeeld alles vinden van The Beatles dan bent u na het zoeken op deze naam blij met de vele pagina’s vol resultaten. Natuurlijk is het ook mogelijk dat we niets vinden. Binsearch toont standaard de inhoud van de 400 popu lairste nieuwsgroepen en door de zoekactie te herhalen met ‘search in the other groups’ vinden we misschien alsnog wat we zoeken.

Binsearch: Goed gevonden!-16253871

© CIDimport

3. Nfo-bestanden

Nieuwsgroepen bevatten helaas ook spam en posts van mensen die nogal slordig te werk gaan (en wiens posts dus misschien ook niet zo goed zijn). Het is dan ook prettig als we kunnen zien wat voor vlees we in de kuip hebben en dat kan als er een nfo-bestand is mee gepost. In de lijst zoekresultaten voor ‘komt een vrouw…’ zien we bijvoorbeeld een post met de naam ‘[18899]-[FULL]-[#a.b.x264@EFNet]-[ Komt.Een.Vrouw…’. Klikken we daarin op View nfo dan krijgen we een popup met het informatiebestand dat de poster heeft meegestuurd. Scrollen we naar beneden dan krijgen we nadere informatie over inhoud en formaat van de film (zie afbeelding). Posts met een nfo-bestand hebben dan ook altijd onze voorkeur.

4. Nzb-bestand opslaan

Als we tevreden zijn over de informatie in het nfo-bestand dan sluiten we het nfo-venster en zetten een vinkje in het vak voor deze post. We zochten alleen dit ene item en dus klikken we vervolgens op Create NZB. Binsearch laat ons nu een nzb-bestand opslaan met onze zoekterm als naam. Openen we dit bestand in een newsreader zoals SABnzbd of NewsBin dan kunnen we daarmee de eigenlijke post downloaden.

5. Stapsgewijs bewaren

In bovenstaand geval ging het maar om één bestand maar wat als het er heel veel zijn of als ze verspreid zijn over meerdere pagina’s. We kunnen met Binsearch twee strategieën volgen. Als voorbeeld zoeken we weer op ‘The Beatles’. We krijgen dan vele pagina’s met resultaten. Als we de meeste bestanden van een pagina wel willen hebben dan klikken we op Inverse zodat automatisch alle bestanden op deze pagina worden aangevinkt en verwijderen eventueel vinkjes bij bestanden die we niet willen. We kunnen nu de resultaten voor deze pagina opslaan waarbij we de voorgestelde naam ‘the beatles.nzb’ handmatig veranderen in ‘the beatles1.nzb’. Vervolgens scrollen we naar beneden en klikken op > om naar de volgende pagina te gaan. Daar herhalen we de procedure en slaan de aangevinkte items op als ‘the beatles2.nzb’, enzovoort.

6. Tijdelijk bewaren

Als het aantal items op een pagina niet extreem groot is, is er echter een makkelijker oplossing en dat is bestanden tijdelijk bewaren. We zoeken weer op The Beatles en klikken een aantal losse bestanden aan die we wel willen hebben. Vervolgens klikken we op Add to watchlist. De vinkjes op onze eerste resultaatpagina zijn hierna verdwenen. We gaan via > naar de tweede pagina, klikken daar weer een paar items aan en voegen ook deze toe aan de ‘watchlist’, enzovoort. Als we klaar zijn klikken we in het menu bovenin op Watchlist. Op de nieuwe pagina zien we zowel de items die we op pagina 1 hebben aangevinkt als die van pagina 2. Via Inverse vinken we ze allemaal aan om ze weer met Create NZB te downloaden. De automatisch gegenereerde numerieke bestandsnaam veranderen we voor de duidelijkheid in ‘the beatles.nzb’.

Omdat de geselecteerde bestanden in een cookie zijn opgeslagen klikken we op Remove from watchlist voor we terugkeren naar Basic Search (anders zouden ze er bij de volgende zoekactie nog op staan). Posts die zo nieuw zijn dat ze nog niet compleet zijn kunt u overigens ook op de watchlist zetten om er later naar terug te keren.

7. Favoriete posters

In de nieuwsgroepen opereren meerdere veelposters en als u één post van zo’n poster erg goed vindt, geldt dat misschien wel voor meer. We kunnen makkelijk alles van één poster isoleren. Als voorbeeld zoeken we ‘boardwalk empire’. Ergens in de kolom poster komen we dan de naam ‘teevee’ tegen. Klikken we daarop, dan zien we alle tv-series (want dat is de specialiteit van deze poster) die ‘teevee’ heeft gepost en kunnen we gaan shoppen als bij stap 6.

Binsearch: Goed gevonden!-16253875

© CIDimport

8. Geavanceerd zoeken

Soms vinden we niet wat we zoeken (zie ook stap 2), bijvoorbeeld omdat de poster een cryptische bestandsnaam gebruikt. Dan kan ‘advanced search’ nog uitkomst bieden. We klikken op Advanced search en vullen in ‘deathly hallows’. Vervolgens klikken we op het knopje Search body. Klikken we op Search dan doorzoekt Binsearch alle beschikbare nfo-bestanden op de juiste zoekterm (zie afbeelding).

9. Bladeren

In een nieuwsgroeplezer de zogeheten headers downloaden om vervolgens eens lekker te gaan snuffelen in het aanbod is vanwege de vele posts geen pretje meer. Dat bladeren kan echter direct in Binsearch. Daarvoor klikken we op Browse Newsgroups. We krijgen nu een lijst met de 400 populairste groepen maar we kunnen ook kiezen voor View the other groups. Wij scrollen omlaag en klikken op

alt.binaries.e-book.technical

en krijgen dan een verkorte weergave van de inhoud van deze groep. Ziet u iets van uw gading, dan vinkt u het op de gebruikelijke manier aan. Alle weggelaten posts ziet u met een klik View other xx posts.

Als dit alles nog niet genoeg oplevert, vindt u onder het kopje ‘rss’ feeds voor de 400 populairste groepen waarmee u bijna in realtime kunt bijhouden wat er in elk van die groepen gepost wordt. Veel downloadplezier!

Tekst: Ap de Smits

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 3, jaargang 2012.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten