Floola: wel een iPod, geen iTunes!

© CIDimport

Floola: wel een iPod, geen iTunes!

Geplaatst: 12 maart 2010 - 13:03

Aangepast: 27 augustus 2022 - 12:35

Redactie ID.nl

Wie een iPod gebruikt, lijkt veroordeeld tot het door Apple (mee)geleverde iTunes. Lijkt, want er bestaan meer programma's waarmee u toegang tot het muziekspelertje krijgt. Floola is zo'n gratis alternatief dat heel prettig werkt en veel extra mogelijkheden biedt. Om Floola te gebruiken hoeft iTunes niet geïnstalleerd te zijn.

Wie een iPod gebruikt, lijkt veroordeeld tot het door Apple (mee)geleverde iTunes. Lijkt, want er bestaan meer programma's waarmee u toegang tot het muziekspelertje krijgt. Floola is zo'n gratis alternatief dat heel prettig werkt en veel extra mogelijkheden biedt. Om Floola te gebruiken hoeft iTunes niet geïnstalleerd te zijn. Een iPod aansluiten is voldoende om de inhoud ervan te bekijken, muziek via de speakers af te spelen of bestanden met de computer uit te wisselen. Het programma kan zowel op de pc als op de iPod zelf neergezet worden. In het laatste geval staat Floola altijd tot uw beschikking, ongeacht op welke pc u de speler aansluit.

Stap 1

Floola vindt u op www.floola.com. Klik op Download en kies onder Choose your stable version uw besturingssysteem. Naast Windows, mag dat wat Floola betreft ook Mac of Linux zijn. Het programma is met Bit-torent software of gewoon als download via de browser binnen te halen. U ontvangt een gecomprimeerd bestand met daarin twee bestanden. Er is geen installatieprocedure, dus pak het zip-bestand met Windows Verkenner of een programma als 7Zip uit in een map. Als u geen verzamelmap hebt voor dit soort 'losse' programma's, is het handig om eerst een nieuw mapje aan te maken. Start na het uitpakken Floola niet meteen op, maar sluit eerst uw iPod op de computer aan. Als iTunes nu niet in de lucht komt, mag u de rest van deze stap overslaan en doorgaan met stap twee. Ziet u iTunes wel verschijnen? Het is niet verstandig om met twee programma's tegelijk op uw iPod rond te snuffelen, dus klik in iTunes onder Apparaten (in de linkerkolom) op uw iPod, haal rechts onder Opties het vinkje weg bij iTunes openen bij aansluiten van deze iPod en sluit iTunes af. Niet getreurd: iTunes is altijd nog bereikbaar via het Startmenu.

Stap 2

Nu start u Floola door in Verkenner te dubbelklikken op Floola.exe, een van de twee bestanden die u zojuist hebt uitgepakt. Het kan nog handiger door een snelkoppeling op het bureaublad te maken. Dat doet u door het bestand met ingedrukte rechtermuisknop naar een vrij deel van het bureaublad te slepen en het daar los te laten. In het menu dat verschijnt kiest u voor Hier snelkoppelingen maken. Pas eventueel de naam aan door met rechts op het pictogram te klikken en te kiezen voor Naam wijzigen. Uw iPod wordt vanzelf herkend, ook als de speler wordt aangesloten nadat Floola is opgestart. De volgorde maakt dus niet uit. De eerste keer dat Floola deze iPod ziet, wordt gevraagd welke generatie het is. Er bestaan namelijk nogal wat soorten! Voor een juiste werking van het programma is het erg belangrijk dat u hier het juiste type aangeeft. Overigens doet Floola hierbij een suggestie die meestal wel zal kloppen. Kies het type, klik op Save en bevestig dat u de juiste generatie hebt geselecteerd. Twijfelt u? Klik dan op Which generation is my iPod voor een handig overzicht.

Stap 3

Floola klaar voor gebruik. U ziet een venster dat grofweg uit twee helften bestaat. De bovenste helft is onderverdeeld in vier delen: genre, artiest, album en afspeellijst. Door in een van deze deelvensters te klikken, vraagt u razendsnel een overzicht op van een selectie van uw favoriete muziek. In de onderste helft zijn de details van die muzieknummers te zien. Met een klik op een kolomkop zoals Titel of Artiest, sorteert u de lijst op het betreffende veld. Om het programma nog meer naar wens in te richten, is het een goed idee om via de menubalk naar Extra, Voorkeuren te gaan. Daar kunt u eventueel voor een andere taal kiezen, aangeven of en zo ja wanneer Podcasts opgehaald moeten worden, maar ook het uiterlijk en het gedrag van het programma is hier te veranderen.

Stap 4

Muziek aan een iPod toevoegen werkt via Item, Toevoegen of door sneltoets Ctrl+Shift+A te gebruiken, waarna het venster Toevoegen aan iPod verschijnt. U hoeft de nieuwe bestanden er alleen maar op te slepen en dat mag in meerdere keren gebeuren. Onderin het venster ziet u steeds het aantal nummers en de totale grootte. Om muzieknummers automatisch in de juiste overzichten te laten verschijnen, is het essentieel dat uw muziek van de juiste informatie is voorzien. Zoals u vast weet, bevat elk muziekbestand informatie over zaken zoals het album en de artiest, opgeslagen in de zogenoemde 'tags'. Een alternatief is klikken op Geavanceerd om stukjes informatie uit de bestandsnaam en de padnaam te gebruiken. Ook is hier aan te geven of de nummers tijdens het kopiëren meteen aan een afspeellijst moeten worden toegevoegd. Klik tot slot op Toevoegen en het kopiëren gaat van start.

Stap 5

Muziek terug naar de computer kopiëren kan ook. Het is uw redding als u ontdekt dat nummers nog wel op het spelertje staan, maar nergens meer op de pc te vinden zijn. Via iTunes is dat er niet zomaar vanaf te halen, maar via Floola dus wel! Maak eerst een selectie in de onderste vensterhelft. Klik om alles mee te nemen eerst op Alles in deelvenster Genre, daarna op een willekeurig muzieknummer in de onderste helft en gebruik sneltoets Ctrl+A. Kies in de menubalk voor Item / Kopiëren naar (of sneltoets Ctrl+Shift+C) en geef bij Bestandsnaam aan welke namen de muzieknummers moeten krijgen. De oorspronkelijke namen zijn namelijk niet te achterhalen, die zijn helaas verloren gegaan toen u de muziek naar de iPod kopieerde. Zo werkt het apparaatje nu eenmaal. Er is altijd kans op dubbele namen, bijvoorbeeld wanneer u meerdere versies van hetzelfde nummer hebt. Het is dan ook verstandig om bij Geavanceerd aan te geven hoe Floola daar mee om moet gaan. Klik tot slot op de knop Bestemming, kies een map, klik op Kopiëren en de geselecteerde bestanden worden overgezet. Standaard komen ze in één map, maar bij Locatie van bestemming kunt u kiezen voor een onderverdeling in mappen en submappen.

Stap 6

Een muziekbestand bevat soms spelfouten, inconsistente gegevens, of zelfs verkeerde informatie. Zo komt een (album)titel of artiest die op verschillende manieren gespeld wordt, dubbel voor in de overzichten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Maar er is goed nieuws, want Floola lost dit probleem razendsnel voor u op. Klik in een deelvenster (bovenste vensterhelft) met rechts op de afwijkende naam en kies Naam wijzigen. Breng de verandering aan - en weg is de dubbele vermelding! Een prachtige manier om razendsnel afwijkingen over een hele rits bestanden op uw iPod recht te trekken. Muziek op het spelertje weggooien kan trouwens ook. Maak weer een selectie en druk op de Deleteknop, of klik er met rechts op en kies voor Verwijderen uit het lijstje. Geduld is hierbij essentieel, want het duurt eventjes voordat het weggooien is afgerond.

Stap 7

Een afspeellijst maken kan door met rechts te klikken in het deelvenster Afspeellijst en te kiezen voor Nieuwe afspeellijst. Sleep dan uit een van de andere (deel)vensters alles wat u maar in de afspeellijst wilt zien. Zodra de lijstnaam rood kleurt laat u de muisknop los. Wat ook kan is een of meer artiesten, genres of albums markeren, met rechts klikken en Afspeellijst maken selecteren. Uiteraard werkt het ook via de opties van de menubalk en mag u bestaande lijsten ook aanpassen. Floola bevat veel mogelijkheden en dan hebben we het nog niet eens gehad over podcasts en foto's (zie de optie Manage in de menubalk). Floola sluit u af door op het kruisje van het programmavenster te klikken. Druk tegelijkertijd op de Shift-toets om de iPod meteen los te koppelen.

Stap 8

In deze workshop hebben we Floola op de pc neergezet. Er is echter nog een andere mogelijkheid. Als u het programma altijd onder handbereik wilt hebben, waar u uw iPod ook mee naartoe neemt, kan het handiger zijn om het op de speler zelf te zetten. U draait het dan rechtstreeks vanaf uw iPod! Hoe? Gewoon, door Floola.exe te kopiëren naar de hoofdmap van de speler, die is namelijk als een schijf te benaderen via Verkenner. U hoeft alleen de schijfletter maar op te zoeken. Aan u de keuze of u het programma op de pc, de iPod, of eventueel op allebei neerzet. In beide gevallen worden alle instellingen in een verborgen map van de iPod bewaard, ze zijn dus altijd en overal hetzelfde. Let wel op dat als er een nieuwe versie van Floola beschikbaar komt, u alle exemplaren (op pc en iPod) vervangt.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 21, jaargang 2009

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten