Onzichtbaar voor Google

© CIDimport

Onzichtbaar voor Google

Geplaatst: 1 april 2011 - 08:27

Aangepast: 19 september 2022 - 13:35

Redactie ID.nl

Google is allang niet meer ‘slechts’ een zoekmachine, maar een compleet ecosysteem. Zoeken, mailen, online documenten bewerken: met Google kan veel, heel veel.

Onzichtbaar voor Google

Google is allang niet meer ‘slechts’ een zoekmachine, maar een compleet ecosysteem. Zoeken, mailen, online documenten bewerken: met Google kan veel, heel veel. Heel handig allemaal, maar Google is ook in staat om precies de sporen van al z’n gebruikers na te gaan. Gelukkig kunt u zelf veel doen om Google het nakijken te geven.

U staat er wellicht niet al te veel bij stil, maar iedere zoekopdracht die u doet bij Google wordt – gekoppeld aan uw internetadres – geregistreerd door Google. En uiteraard kan Google ook al uw Gmail-verkeer tot in detail analyseren en er wie weet wat mee doen. Om het nog maar helemaal niet te hebben over alles wat u produceert in Google Docs. Enige voorzichtigheid is dus zeker op z’n plaats. Hoewel het gluurgedrag van Google nooit helemaal te omzeilen is – tenzij u besluit géén Gmail, geen Google zoeken en geen Google Docs meer te gebruiken – kunt u het wel inperken.

Onzichtbaar voor Google-16254178

© CIDimport

Een add-on voor Firefox

Een tussenoplossing biedt GoogleSharing, een plug-in voor Firefox. Deze zorgt ervoor dat zaken als cookies en ip-adres niet meer naar Google worden doorgesluisd, waardoor identificatie van een gebruiker een stuk moeilijker en in ieder geval veel minder gedetailleerd wordt. Normaal heeft Google via de browser namelijk toegang tot een groot deel van de browsegeschiedenis, via die vermaledijde cookies. Gekoppeld aan dat ene unieke internetadres van u is uw hele surfgedrag tot in details te analyseren. GoogleSharing maakt daar een eind aan, maar werkt alleen met Firefox. Hebt u geen Firefox? U kunt deze browser gratis downloaden vanaf www.mozilla.org. Start vervolgens Firefox en ga naar www.googlesharing.net/download.html. Klik daar op de link Download en vervolgens op de knoppen Add to Firefox en Nu installeren.

Onzichtbaar voor Google-16254183

© CIDimport

Firefox herstarten

Om de nieuwe add-on te kunnen gebruiken, moet Firefox worden herstart. Klik daarvoor in het venster Add-ons op de knop Firefox herstarten. Hierna werkt Firefox weer als gebruikelijk. Met één – heel belangrijk! – verschil.

Onzichtbaar voor Google-16254186

© CIDimport

Het werkt: Google weet van niets!

Als u een bezoekje brengt aan www.google.com, krijgt u normaliter een Nederlandse versie voorgeschoteld. Na installatie van de GoogleSharing add-on zien we echter ineens de universele Engelse versie! Dat betekent dat Google niet in staat is geweest de taal van uw browser te achterhalen of de locatie van uw internetadres. En dat is precies wat we wilden, Google weet van niets! Dat het echt werkt, blijkt wanneer we op de nieuw verschenen link rechts onderin de statusbalk van Firefox klikken. Door op Google Sharing Enabled te klikken, schakelt u de add-on namelijk uit. Breng opnieuw een bezoekje aan www.google.com en u ziet dat er weer een gewone Nederlandse versie wordt getoond. Google gluurt dus weer mee! Nogmaals op de link klikken schakelt Google Sharing weer in.

Onzichtbaar voor Google-16254190

© CIDimport

Versleuteld Googelen.

Nu is natuurlijk niet alleen Google geïnteresseerd in waar u vandaan komt en wat uw interesses zijn. Veel websites zijn zo mogelijk nóg nieuwsgieriger, want zij willen graag in kaart brengen met welke zoektermen u via Google op hun site bent beland. Dat is leuk voor bijvoorbeeld aan uw zoektermen aangepaste advertenties of gewoon om uw surfgedrag in kaart te brengen. Daarvoor heeft Google zélf een oplossing in huis. Sinds kort is Google namelijk ook via een beveiligde pagina op te vragen, https://www.google.com. Let daarbij op de s achter http, alleen door het volledige adres – inclusief https – in te tikken, belandt u op de beveiligde zoekpagina. Tikt u nu een zoekterm in, dan werkt Google voor u als gebruikelijk. Na het aanklikken van een zoekresultaat worden de zoektermen echter niet meer doorgegeven aan de bezochte website. Daarnaast is het een heel stuk moeilijker (zo niet onmogelijk) om bijvoorbeeld in een internetcafé door u ingevoerde zoektermen te onderscheppen. De beveiligde zoekdienst (ook herkenbaar aan het slotje en de tekst SSL) verkeert op moment van schrijven overigens nog in een bètafase, dus hier of daar gaat misschien nog eens wat mis. Houd er wel rekening mee dat Google zelf wél in staat is om uw zoekopdrachten te registreren. Deze oplossing is dus geen ‘Google-schild’!

Onzichtbaar voor Google-16254193

© CIDimport

Helemaal anoniem

Loopt u tijdens studie of werk tegen geblokkeerde websites aan (daar kan de systeembeheerder voor gezorgd hebben) of wilt u thuis ook eens helemaal anoniem surfen, dan kan dat door twee technieken te combineren. Klik allereerst in Firefox in het menu Extra op Privénavigatie starten. Vanaf nu wordt er geen bitje van uw surfgedrag meer in Firefox bewaard. Ga vervolgens naar de site https://undoblock.com. Voer in het veld voor Go het adres in van de site die u wilt bezoeken en druk op Enter.

Nu bezoekt u de betreffende site geheel anoniem. Ook is op deze manier een geblokkeerde site op bijvoorbeeld het werk te omzeilen. Nu zijn systeembeheerders natuurlijk ook niet gek: grote kans dat https://undoblock.com ook geblokkeerd is. Gelukkig bestaat er een scala aan sites met dezelfde functionaliteit. Voor een overzicht kunt u terecht op https://camolist.com. Bij voorkeur even thuis op uw eigen, ongefilterde pc een paar van deze adressen voor gebruik op het werk opschrijven en het komt helemaal goed. Dat een en ander echt veilig is, ziet u door in de adresbalk van Firefox te kijken. Daar staat een adres dat wederom begint met https en in de verste verte niet lijkt op het adres van de door u bezochte pagina.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 22, jaargang 2010.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten