Pdf's maken vanuit OpenOffice.org

© CIDimport

Pdf's maken vanuit OpenOffice.org

Geplaatst: 13 juli 2009 - 07:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 15:02

Redactie ID.nl

Vanuit het gratis OpenOffice.org maakt u zonder omwegen een pdf-bestand. Ook bestanden van Word of andere programma's zet u op die manier eenvoudig om in een pdf-bestand, dat iemand op elke computer probleemloos kan bekijken.

Vanuit het gratis OpenOffice.org maakt u zonder omwegen een pdf-bestand. Ook bestanden van Word of andere programma's zet u op die manier eenvoudig om in een pdf-bestand, dat iemand op elke computer probleemloos kan bekijken.

Stap 1

Pdf's maken vanuit OpenOffice.org-16255294

© CIDimport

Maak in of open vanuit OpenOffice.org het document waarvan u een pdf-bestand wilt maken. Als u OpenOffice.org nog niet hebt, vindt u het programma en instructies voor de installatie op nl.openoffice.org/. org. Eventueel opent u documenten die zijn gemaakt in Word, WordPerfect, Excel of andere programma's waarvan OpenOffice.org de bestanden kan lezen. Het maakt trouwens niet uit vanuit welk programma van OpenOffice.org u een document opent. Een Worddocument wordt automatisch geopend in de tekstverwerker Writer, een Excel-document in Calc enzovoort.

Stap 2

Pdf's maken vanuit OpenOffice.org-16255299

© CIDimport

Als het document naar wens is, slaat u het op als pdf-bestand. Klik op de knop Direct exporteren als PDF in de werkbalk. In het dialoogvenster Exporteren moet u een bestandsnaam en locatie opgeven en daarna op Opslaan klikken. Meer hoeft u niet te doen. Open zelf de pdf nog even, om hem te controleren voordat u hem verstuurt. De overige stappen van deze workshop mag u negeren. Maar als u de instellingen voor uw pdf-bestand wilt aanpassen of gewoon graag in dialoogvensters snuffelt, lees dan vooral verder.

Stap 3

Pdf's maken vanuit OpenOffice.org-16255304

© CIDimport

Om instellingen op te geven bij het maken van een pdf, kiest u in het menu Bestand de opdracht Exporteren als PDF. U ziet weer het dialoogvenster Exporteren, waarin u de bestandsnaam en locatie opgeeft. Pas als u op de knop Opslaan klikt, ziet u het verschil met Direct exporteren als PDF uit de vorige stap. Het dialoogvenster PDF-optie verschijnt, voor het opgeven van aangepaste instellingen. Sommige daarvan komen misschien ooit van pas.

Stap 4

Pdf's maken vanuit OpenOffice.org-16255308

© CIDimport

Op het tabblad Algemeen, bij de sectie Bereik is het mogelijk alleen bepaalde pagina's of de huidige selectie op te slaan als pdf. Gebruik mintekens of puntkomma's om paginabereiken of losse pagina’s op te geven, zoals in de afbeelding. Onder Afbeeldingen verlaagt u bij JPEG-compressie desgewenst de kwaliteit om een kleiner pdf-bestand te krijgen. Of u selecteert juist Verliesvrije compressie voor een maximale beeldkwaliteit. U kunt daarnaast de Afbeeldingsresolutie verminderen om het pdf-bestand nog kleiner te maken. Kies in de keuzelijst 75 DPI als het bestand alleen op het scherm bekeken hoeft te worden, 300 DPI of hoger als de ontvanger het ook (goed) moet kunnen afdrukken. De andere instellingen hoeft u meestal niet aan te passen. Tagged PDF zorgt ervoor dat het document ook geschikt is voor speciale pdf-readers voor slechtzienden, maar kan erg grote bestanden opleveren. Notities exporteren neemt notities uit tekst- of spreadsheetbestanden over in de pdf.

Stap 5

Pdf's maken vanuit OpenOffice.org-16255312

© CIDimport

Op het tabblad Beginweergave activeert u eventueel bij de sectie Paginalayout de optie Continu, zodat de ontvanger gemakkelijk met muiswieltje of schuifbalk door uw document kan bladeren. De overige opties op het tabblad Beginweergave en Gebruikersinterface beïnvloeden het programmavenster van de viewer/reader. Maar misschien vindt de ontvanger van uw pdf dat helemaal niet zo geslaagd, en kunt u zich beter die moeite besparen.

Stap 6

Pdf's maken vanuit OpenOffice.org-16255317

© CIDimport

Op het tabblad Beveiliging stelt u eventueel een wachtwoord in voor het bestand of beperkt u de rechten van de ontvanger. Om een wachtwoord in te stellen markeert u het bovenste vakje en klikt u op Wachtwoord voor openen instellen. Het document kan dan alleen worden geopend door iemand die het wachtwoord kent. Wilt u beperkingen instellen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een document wordt aangepast? Markeer dan het tweede selectievakje van boven en klik op de knop Wachtwoord voor rechten instellen. Geef een wachtwoord op. Vervolgens stelt u in wat ontvangers met het pdf-bestand mogen doen, behalve bekijken. Alleen met speciale software en na het opgeven van het wachtwoord voor rechten instellen kunt u die beperkingen opheffen. Klik tot slot op de knop Exporteren om het pdf-bestand te maken.

Stap 7

Pdf's maken vanuit OpenOffice.org-16255321

© CIDimport

Open ter controle zelf uw verse pdf-bestand en kijk of bijvoorbeeld de kwaliteit van de afbeeldingen goed genoeg is. Experimenteer gerust met de instellingen en controleer telkens het resultaat totdat alles naar wens is. Houd er wel rekening mee dat alle opgegeven instellingen actief blijven totdat u ze weer aanpast, met uitzondering van de beveiligingsinstellingen. De opgegeven instellingen worden ook gebruikt voor de knop Direct exporteren als PDF. Webkoppelingen in uw document komen trouwens ook als zodanig in de pdf en als u opmaakprofielen voor koppen hebt gebruikt, wordt hiervan automatisch een inhoudsopgave gemaakt. Kortom, u hebt met Open-Office. org een mooi stuk gereedschap in handen om zelf pdfbestanden te maken van uw documenten.


Deze workshop is afkomstig uit Computer Idee 07, jaargang 2009

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten