© CIDimport

Piramide van familie

Geplaatst: 8 augustus 2007 - 20:08

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:05

Redactie ID.nl

Zoeken naar verre voorouders op een hypermoderne en gratis manier, doen we met onze oude vader, maar dan op z'n Fries: Aldfaer. Voor velen is het uitspitten van de familiestamboom een tijdverdrijf, voor sommigen een bloedserieuze zoektocht naar toch tenminste één druppel blauw bloed. Voor die laatste groep geldt één troost: als je maar lang genoeg door zoekt, vind je altijd wel wat.

Zoeken naar verre voorouders op een hypermoderne en gratis manier, doen we met onze oude vader, maar dan op z'n Fries: Aldfaer. Voor velen is het uitspitten van de familiestamboom een tijdverdrijf, voor sommigen een bloedserieuze zoektocht naar toch tenminste één druppel blauw bloed. Voor die laatste groep geldt één troost: als je maar lang genoeg door zoekt, vind je altijd wel wat. Stamboomonderzoek ofwel Genealogie is niks voor doetjes. Eerst moet u vertrouwd raken met een reeks van vaktermen en uw weg zien te vinden in allerlei archieven. We proberen geïnteresseerden die hun stamboom op papier uitwerken, kennis te laten maken met de computer. Dat kan veel werk schelen, en bovendien kunt u desgewenst samenwerken aan een stamboom. Ook het genereren van een stamboomoverzicht is vrij simpel. Neemt niet weg dat de software die we gaan gebruiken, Aldfaer, niet voor complete beginnelingen bedoeld is, daarvoor is het gewoon te ingewikkeld. Bent u echter al vertrouwd met genealogische termen en heeft het begrip parenteel geen geheimen voor u, dan is het kosteloze Aldfaer een fantastische hulp bij het doorzoeken van uw familiegeschiedenis.

Stap 1

[afbeelding0]U kunt Aldfaer downloaden vanaf deze website; het installeren is een kwestie van dubbelklikken op het gedownloade bestand en de installatiewizard doorlopen. Alle standaardinstellingen staan goed, niks aan veranderen. Aan het eind van de installatieprocedure start Aldfaer voor het eerst op. U kunt direct aan de slag gaan met een al bestaande of gedeeltelijk voltooide stamboom door het importeren van een zogeheten .ged-bestand. Dit is een universeel stamboomformaat, dat ideaal is als u bijvoorbeeld een familielid hebt dat ooit aan een (digitale) stamboom begonnen is maar het klusje nooit heeft afgemaakt. Deze persoon moet dan met zijn of haar stamboomprogramma de hele stamboom naar .gedformaat exporteren, waarna u in Aldfaer in het menu Bestand op Importeer GEDCOM klikt. Wij vonden een .gedbestand met de complete stamboom van de Belgische Koninklijke familie, dat we nu even als voorbeeld gebruiken. Klik in het venster GEDCOM Import op de knop met de gele map, blader naar het .gedbestand, selecteer het en klik op Openen. Klik dan op de disketteknop en geef het straks geïmporteerde en geconverteerde bestand een logische naam. Klik dan op Import en wacht even. U kunt nu aan de slag met een al bestaande stamboom, die voortaan gewoon in het eigen Aldfaer-formaat wordt opgeslagen.

Stap 2

[afbeelding0]Wilt u een nieuwe stamboom opzetten, dan klikt u in het menu Bestand op Nieuw. Geef deze stamboom bij voorkeur uw familienaam of een andere duidelijke omschrijving en bewaar het bestand in een later terug te vinden map. Het is zeer verstandig deze bestanden regelmatig te backuppen, want na jaren noeste arbeid alles kwijtraken door een defecte harde schijf is wel héél frustrerend. Als het nieuwe stamboombestand is opgeslagen voegt u de eerste persoon toe. Het makkelijkst zijn de meest recente familieleden, die leven immers nog en weten nog wel wat over de vorige generatie. In het venster Persoon toevoegen voert u alle benodigde zaken in. Genealogen zijn gek op afkortingen en codes. U kunt iedere persoon een eigen code meegeven; bedenk iets wat voor uzelf logisch is en door de hele stamboom bruikbaar blijft. Bijvoorbeeld de eerste drie letters van de achternaam gevolgd door het geboortejaar. Geb staat voor geboren, Ged voor gedoopt, Ovl voor overleden en Bgr voor begraven. Vergeet ook niet zo vaak als nodig op M/V (boven het veld met de tussenvoegsels) te klikken als nodig om het juiste geslacht aan te geven.

Stap 3

[afbeelding0]Een volgende persoon voegt u in door op de knop Volgende toevoegen te klikken.Vul uiteraard eerst alle bekende personen in; u hoeft niet direct het plaatselijke gemeentearchief in te duiken. Hebt u een aantal namen ingevuld (doe er nog niet te veel), dan klikt u op OK. In ons voorbeeld houden we het even bij Jan Janssen, Mirjam Mazurie en Piet Janssen. De verbanden tussen de personen kunt u nu nog niet aangeven, dat komt straks. Nadat het invoervenster gesloten is, krijgt u één van de ingevulde personen te zien. Stel dat Jan Janssen getrouwd was met Mirjam Mazurie, dan klikt u met uw rechtermuisknop op het nog lege veld onder Partner. Kies in het geopende contextmenu op Partner toevoegen.

Stap 4

[afbeelding0]U kunt een nieuwe persoon als partner invoeren, maar in dit geval hebben we de partner in Stap 2 al ingevuld. Om deze persoon als levenspartner te kiezen klikt u op de naam uit de lijst in het venster Partner koppelen, daarna op de knop Kies uit lijst en tot slot op OK. U ziet nu onder het kopje Relatie dat Mirjam Mazurie een relatie had met Jan Janssen. Ook is de partnerknop rechtsboven op de knoppenbalk actief geworden, u kunt hiermee snel tussen beide partners schakelen.

Stap 5

[afbeelding0]Hebt u eenmaal een persoon geselecteerd, dan kunt u op de vijf tabbladen aan de rechterkant allerlei gegevens over die persoon invullen, inclusief notities. Op het tabblad Overlijden vult u bijvoorbeeld de overlijdensoorzaak in, voegt u getuigen toe (dat kunnen nieuwe personen zijn, of mensen die al in de stamboom voorkomen). Op het tabblad Relatie geeft u details aan over de relatie van de betreffende persoon. Dat selecteert u met het kleine naar beneden gerichte pijltje achter - in eerste instantie - Relatie. U kunt dan zaken als huwelijksdatum, ondertrouw, getuigen, soort huwelijk enzovoorts invullen.

Stap 6

[afbeelding0]Het tabblad Diversen is interessant als u nog niet alles over een bepaalde persoon weet. U kunt kiezen uit een viertal standaard 'uitzoekzaken': Geboorte, Relatie, Kinderen of Overlijden, maar ook zelf nog drie categorieën toevoegen. Verder kan de opmaak van de vermelding naar smaak aangepast worden, terwijl er ook aandacht voor privacy is. Uiteraard bestaat een stamboomdatabase (feitelijk is een stamboom natuurlijk een doodgewone, maar tamelijke uitgebreide personendatabank) niet alleen uit losse individuen, maar staan alle personen in enige verhouding tot elkaar. Kinderen hebben ouders, voorouders enzovoorts. Stel dat Jan en Mirjam een kind hebben. Klik bij Jan of Mirjam met uw rechtermuisknop in het vlak onder Kinderen. Kies in het contextmenu de optie Kind toevoegen en voeg een nieuwe persoon toe of kies er een uit de al ingevoerde personen (werkt net als in Stap 4). Op de vraag of u het kind ook wilt toevoegen bij haar partner Jan klikt u Ja als de moeder beweert dat het kind inderdaad van beiden is. Komt het uit bijvoorbeeld een eerder huwelijk, dan klikt u op Nee.

Stap 7

[afbeelding0]Feitelijk hebben we zojuist een microstamboompje gemaakt. Als u wilt weten hoe die eruit ziet, klikt u in het menu Overzichten, Standaard grafische rapporten op Nageslacht. Zorg overigens wel dat u eerst Jan of Mirjam zichtbaar hebt gemaakt in het hoofdvenster. Normaal gesproken, als u over een uitgebreide stamboom beschikt, kunt u kiezen of u alles wat ná Jan en Mirjam komt wilt zien (nageslacht) of alles ervóór (voorgeslacht). Wilt u de complete stamboom zien, dan kiest u de oudste persoon en vervolgens in het genoemde menu voor Nageslacht. Het nageslacht van Mirjam en Jan drukt u af door te klikken op het printerpictogram.

Stap 8

[afbeelding0]Zoals gezegd is dit een wel heel knullig stamboompje. Een echt groot exemplaar neemt natuurlijk veel meer ruimte in beslag. Als voorbeeld nemen we de stamboom van de familie die in België koninklijk wordt genoemd (België is historisch geen land, en kan dus ook geen echte koninklijke familie hebben). Om de grondleggers (zeg maar) te selecteren, klikken we in het menu Overzichten, Lijsten op Personenlijst. We willen deze lijst op geboortedatum sorteren, dus klikken we op de kolomkop Geboren. Deze stamboom loopt helemaal terug naar het jaar 13, alwaar we princes Elzbieta van Krakow (dus niet Krakbow, dat is foutief ingevuld) vinden. Stel dat we de complete stamboom met al haar nakomelingen willen zien, dubbelklik dan op Elzbieta.

Stap 9

[afbeelding0]Elzbieta blijkt geen kinderen gekregen te hebben, maar beschikt gelukkig wel over een broer Vladislav, koning van Bohemen. Die vinden we door op de broer/zus-knop in de knoppenbalk te klikken. Klik in het menu Overzichten, Standaard grafische rapporten op Nageslacht. De computer gaat nu hard aan het werk, want Vladislav en zijn echtgenote Anne blijken een flink vertakt nageslacht geproduceerd te hebben. We kunnen dus per huwelijk de vertakkingen die erna zijn ontstaan laten uitwerken en grafisch (of in tekstformaat) zichtbaar maken. Dit overzicht is uiteraard op papier af te drukken, maar past doorgaans niet op één enkel A4'tje. Hier schiet de uitgebreide afdrukmodule van Aldfaer te hulp. We klikken op het pictogram rechts naast het printertje, Pagina-instelling, waar we op het tabblad Page aangeven hoe u de stamboom over verschillende pagina's wilt verdelen (bij Print Order). Past een overzicht niet op een enkele pagina, dan biedt het tabblad Scaling de optie Fit To (en beide waarden op 1 instellen), waarna alles op één enkel A4'tje wordt gezet. Dat heeft bij grote overzichten uiteraard geen zin, want dan wordt het priegelwerk. Wij schatten in hoeveel pagina's we nodig hebben voor de Belgen, klikken daarna op OK en vervolgens op het printerpictogram. Als een overzicht over meerdere pagina's is verdeeld, knipt u deze later bij en plakt ze aan elkaar om ze aan de muur te hangen.

Uitgebreide overzichten

[afbeelding0]Wilt u meer afdrukken dan alleen een grafische stamboom, dan kan dat ook. Selecteer eerst een persoon waarvan u het nageslacht in kaart wilt brengen. Klik dan in het menu Overzichten, Standaard tekstrapporten, Aldfaer rapporten op Nageslacht. Zoals u ziet is zo'n tekstrapport zeer uitgebreid en bevat het alle eerder door u ingevoerde details en bijzonderheden. Dergelijke standaardrapporten vindt u vaak op genealogie-websites, weet u ook weer hoe ze die gemaakt hebben. Hebt u een eigen homepage, dan kunt u uw tekstrapport heel simpel als htmlbestand opslaan door op het diskettepictogram te klikken in de knoppenbalk van het rapportvenster. Zorg dat achter Opslaan als type de optie HTML is geselecteerd. Wilt u een rapport later in een Word-document importeren, kies hier dan voor Rich Text Format, dan blijft de opmaak van het rapport bij het importeren in Word behouden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten