'3D-printen wordt pas over 5 jaar echt groot' 2014-08-19T14:13:00

Zo kies je de beste externe accu (partnerbijdrage)

Laat je accu langer meegaan met Battery Defender

'3D-printen wordt pas over 5 jaar echt groot'

Onderzoek trekt harde conclusie over 3D-printers en consumenten

'3D-printen wordt pas over 5 jaar echt groot'

Als jij, net zoals wij, erg uitkijkt naar je eigen 3D-printer, dan hebben we slecht nieuws voor je. Volgens het prestigieuze onderzoeksbureau Gartner gaat het nog minstens 5 tot 10 jaar duren voor we op grote schaal onze eigen meubels kunnen uitprinten naar onze huiskamer.

Gartner deed uitgebreid onderzoek naar 3D-printen en hoeveel mensen, organisaties en andere instanties zich daar al mee bezig houden. Ook onderzochten de analisten hoe lang het nog gaat duren voordat 3D-printers net zo mainstream worden als gewone printers.

Te hoge prijs

Dat gaat nog wel even duren, zegt Gartner-baas Pete Basiliere. "Op dit moment zijn er zo'n 40 fabrikanten bezig met 3D-printers, en zo'n 200 start-ups proberen een bedrijfje op te zetten dat draait om 3D-printmodellen en consumentenprinters." Helaas is de prijs van die apparaten echter nog veel te hoog.

Vooral het feit dat 3D-printen nog onderschat wordt, is de doodsteek van de business, denkt Basiliere. "3D-printen is niet één technologie, het zijn er wel zeven. Het is niet zo makkelijk als 'even op een knopje drukken', je moet er materialen voor hebben, hardware, software, en je moet er veel tijd aan besteden."

Industrie

Om die reden gaat het lang duren voordat 'de industrie' op grote schaal aan de slag gaat met 3D-printen, denkt Gartner. Het blijkt veel te duur om erin te investeren, dus blijft het voorlopig bij experimenteren.

Toch ziet Gartner wel een sprankje hoop: als bedrijven van tevoren goed nadenken wat ze willen maken en hun proces goed organiseren, kan 3D-printen veel toevoegen aan organisaties. Maar dan nog duurt het een paar jaar voordat we ons eigen bestek kunnen printen.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord